Lukier jest jak biżuteria dla kobiety – ozdabia i nadaje odświętnego wyglądu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie uważnego obserwowania gęstości przy robieniu, ale łatwo
niecodziennikparyW naszym domu nie czekamy na tłusty czwartek aby zajadać się serowymi oponkami. Te są jednymi z naszych ulubionych - smakują wybornie. Czasem nawet nie zdążą wystygnąć
Prosty przepis naWilgotny, mocno czekoladowy sernik, z dodatkiem kaszy jaglanej. Niezwykle pyszny i sycący. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem który raz już
zdrowo i aktywnieZachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba
zdrowo i aktywnieZachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba
Zdrowie i pysznie na talerzukluseczki nie wyglądają ładnie, ale za to, bardzo dobrze smakują i są szybkie w przygotowaniu. To świetny dodatek do sosów. Ja najbardziej lubię z sosem pomidorowym. Zawsze robiłam na oko, ale tym razem odmierzyłam składniki specjalnie dla Was :) Oczywiście ilość mąki może się, nie znacznie zmienić. Ciasto powinno być gęste. Składniki które podaję, wystarczą na kluski dla trzech osób. Składniki
Agusiowe smakołykiBorek ,tureckie ciasto z serem i szpinakiem Borek , czyli najbardziej popularny placek w Turcji . Typowe danie tej kuchni . Wersja ze szpinakiem i serem feta jest nie
Ogrodnik w podróżyWilgotny, mocno czekoladowy sernik, z dodatkiem kaszy jaglanej. Niezwykle pyszny i sycący. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem który raz już
Zdrowie i pysznie na talerzuBardzo kruche, bardzo smaczne i bardzo szybkie do zrobienia ciastka. Pieczone w formie na tartę. Tutaj najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem. Niestety takiej nie posiadam i zrobiłam w szklanej. Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji, bo miłośnicy kruchych ciast uwielbiają te ciastka i znikają one w ekspresowym tempie. Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart, która piekła te ciastka
O kuchni z uczuciemDla tych zabieganych. Dla tych, którzy poczują nieodpartą ochotę na sernik. Dla tych, którzy na przygotowanie ciasta mogą poświęcić 10 minut. Dla tych co to bez
gutfutCiasto dla fanów cytrusowych smaków. Piekłam je po raz pierwszy i bardzo miło zaskoczył mnie właśnie jej smak. Babka nie jest ani za słodka ani za kwaśna - jest w sam raz. Gwarantuję, że bardzo szybko zniknie. 5 małych jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny lub masła
VioletoweKucharzeniekluski kładzione - sprawdzony przepis krok po kroku. Znam sposób na prosty i szybki obiad. Zajrzyj do przepisu, z którego wszystkiego się dowiesz! 👌😀 Polecam pięknie :) Kasia ------------------------------- Czas przygotowania: 25 minut Liczba porcji : duża salaterka ------------------------------- SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki mleka woda - tyle ile wchłonie ciasto sól i 2 łyżki oliwy do wody PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mąkę przesiewamy
Moja Książka KucharskaChociaż nie ma jeszcze weekendu, to podzielę się z Wami przepysznym przepisem na pełnowartościowe ciacho, które dzisiaj wykonałam😍 Składniki identyczne, jakie ja sama jadam na co
Zdrowie i pysznie na talerzuProste i szybkie w przygotowaniu pizzerinki, może niezbyt zdrowe ze względu na majonez i ketchup, ale za to jakie smaczne :) Ps. pamiętajcie że zawsze możecie użyć innych składników na sos :) Składniki na około 12-15 pizzerinek: Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 12 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szkl wody z mlekiem (pół
Gotowanie...to proste !durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta. Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych nożyczek. Chleb pieczemy 40 minut. Pilnuj aby chleb
SMYKWKUCHNIżółtka i jedno całe jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu jego wchłonięcia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Nakładamy masę twarogową. Zwijamy. Delikatnie spłaszczamy. Przecinamy na 3 części. Szybkimi ruchami zaplatamy warkocz. Przekładamy do natłuszczonej blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym
Maminek kulinarnyprzygotujesz nie tylko smaczny i zdrowy syrop, ale możesz je usmażyć w cieście. Po przepis na przepyszne racuchy zapraszam tutaj . Wyjątkowo smakuje lemoniada z dodatkiem bzowego syropu. Kwiaty czarnego bzu pachną i smakują niesamowicie, warto ten zaczarowany zapach zachować na dłużej. Trzeba się spieszyć, bo kwiaty szybko przekwitają. Tradycyjnie przygotowany syrop z racji dużych ilości cukru nie nadaje się niestety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszystkie wychodzą świetnie! Lubię rabarbar za jego kwaśny, orzeźwiający smak. Dziś prezentuję ciasto z rabarbarem na oleju, ale z dodatkiem dżemu truskawkowego dzięki któremu jest bardziej wilgotne. Idealne zarówno do kawki, jak i do grilla :). Dla kogo: dla kochających rabarbar dla lubiących kwaśne klimaty dla szukających szybkiego przepisu na wiosenne ciacho Składniki: 8 jajek 1 szklanka cukru (ok. 220g) łyżka
Mania Wypiekaniatyle cukru pudru aby lukier był dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie. 1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, esencję waniliową oraz amoniak. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. 3. Blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia
Gotowanie...to proste !Domowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto a w środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz z czarnej soczewicy. Tworzą super duet więc pierogi zniknęły bardzo szybko. Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone do płynu
Smaczna Pyzaszukać. Uwielbiam je oczywiście za ten urzekający, krwisty kolor, który sprawia, że ciasta i desery z nimi niesamowicie zyskują na aparycji. W dodatku mają nieco głębszy smak - o ile tak można to określić. Dla mnie są zupełnie wyjątkowe. Sezon zacznie się już niedługo (czas pędzi tak szybko, że lutowa kartka z kalendarza opadnie, nim zdążymy się obejrzeć), wygrzebałam więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimne! masło/margarynę. Siekamy szybko nożem. 3. Wbijamy jajko i szybkim ruchem zagniatamy z resztą składników. 4. Dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy oraz równie drobno startą czekoladę.W sumie czekolady ma być 100 g. Wlewamy olejek/ekstrakt. Wszystko łączymy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. 5. Formujemy kulę i dzielimy na 3 równe części. Z każdej
vaniliowoczekoladowajuż mówiłam uwielbiam szpinak, mam dla was kolejny szybki przepis na danie ze szpinakiem. Doskonale sprawdzi się na imprezach, gdyż jest to tak zwane "finger foods" czyli coś małego co się je rękami. Składniki, na około 10 małych ruloników: 300g świeżego szpinaku ciasto filo 5 płatów pół opakowania sera feta pół papryki białko jajka mała czerwona cebula Szpinak ugotować
Delusional TrineDzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Chrupiąca skórka, pełnoziarnisty środek tworzy idealne i przede wszystkim zdrowe połączenie. Często nie zdajemy sobie sprawy ile składników, w tym większość niepotrzebnych zawiera pieczywo z ciasta mrożonego. Przede wszystkim są to: barwniki, emulgatory, spulchniacze.Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wypiek domowego, zdrowego chleba. Jak przygotować zakwas: -można
Receptura smakugwarantuję Wam, że znikną z talerza tak samo szybko jak szybko się je przygotowuje :) Składniki: * 3 szklanki mąki * 250 g margaryny * 1 szklanka kwaśnej śmietany * cukier puder do posypania * nadzienie: marmolada, nutella... u mnie była marmolada różana Wykonanie: Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść ciasto. owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół
Zrób to smaczniesię ich przechować zbyt długo, a te, które spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach na dłużej: możemy zrobić przetwory. W tym roku z papierówek zrobiłam pyszny, lekki mus idealny do ciast czy deserów. Pokusiłam się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które
Codzienna kuchnia niecodziennabyły moim jedynym słodkim wypiekiem wśród wytrawnych smakołyków. Wykorzystując chwilę czasu szybko zrobiłam im zdjęcia i bardzo dobrze, bo na Pikniku nie miałam już czasu na nic. Drożdżówki spotkały się również z aprobatą testujących je w domu rodziców – Mamo przepis dla Ciebie Składniki /10-12 drożdżówek/: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 100 g Czytaj dalej
Pasja SmakuPrzepis autorski (mój). Krążki s ą przepyszne i idealnie nadają się na szybką przekąskę. U mnie w domu znikają bez żadnych dodatków, ale przyznam, że świetnie komponują się z lekkim sosem lub posypane żółtym serem. Doskonale smakują bezpośrednio po przyrządzeniu - jednak na zimno również są smaczne! Ciasto zrobiłam na bazie mąki ryżowej, którą bardzo lubię, więc śmiało mogą je spożywać
Di gotujeschładzamy całość w lodówce przez godzinę przed podaniem. Torty bezowe i ciasta w typie Pavlovej trzeba zjeść w przeciągu maksymalnie dwóch dni. Z każdym kolejnym dniem blaty bezowe miękną, robią się mniej chrupkie, śmietana podchodzi wodą a owoce zaczynają wyglądać mniej świeżo. Ale mnie do szybkiego zjedzenia bezy z takimi dodatkami nie trzeba dwa razy namawiać! SKŁADNIKI 1 opakowanie
Karo in the Kitchenrównież wyłożyć papierem do pieczenia, co nawet ułatwi późniejszy etap pieczenia chleba. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do nagrzanego na 220 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz 50 minut. Jeśli zauważycie, że za szybko przypieka wam się wierzch chleba, przykryjcie go folią aluminiową, żeby się wierzch
gutfutwidelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg). Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pora, a na nią warstwę cukinii. Zalać nadzienie jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem i 1/2 łyżeczki soli. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 - 25 minut. Jeśli brzegi przypiekają się zbyt szybko - przykryć aluminiową folią. Po wyjęciu odczekać około 10 minut przed podaniem
zadanie-gotowaniegodziny do wyrośnięcia - czyli podwojenia objętości . Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie - by się nie kleiło do łyżki . Smażyć na małym ogniu na rozgrzanym oleju - ale nie może być rozgrzany zbyt mocno, bo racuchy lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą "dojść" w środku - z obu stron
Grunt to przepis!- "Cześć, jesteście w domu? ...O to fajnie, za godzinę będziemy" - słyszycie czasem taki tekst? Niespodziewana wizyta goście to na pewno lekkie zamieszanie i zdenerwowanie
Ana Mari's worldKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym
Smakuje zdrowo- "Cześć, jesteście w domu? ...O to fajnie, za godzinę będziemy" - słyszycie czasem taki tekst? Niespodziewana wizyta goście to na pewno lekkie zamieszanie i zdenerwowanie
Ana Mari's worldzostał tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza. mąka ciepła woda 1 łyżka oleju szczypta soli wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek) śmietana cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować). Z gotowego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesłynna z filmu "Skreem- Krzyk" słynna maska noszona przez psychopatycznego mordercę. Tanio, szybko, czysto bo bez pieczenia a jakże pomysłowo i efektownie. SKŁADNIKI: paczka ciastek Oreo natyczka na kredkę lub cienki ołówek do wyciskania Wykonanie: Wykonanie jest proste i efektowene Najlepiej nadaja sie do tego oryginalne ciasta Oreo, których biała warstwa jest dość gładka i kremowa a dzięki temu łatwa
Sztuka gotowania w/g Samirytego maszynę do naleśników, to nie tylko robi się je szybko (duża, szybko nagrzewającą się powierzchnia), ale na dodatek dietetycznie, ponieważ nie wymaga ona tłuszczu. Dziś postanowiłam przygotować placuszki wytrawne, a la włoskie, z wykorzystaniem suszonych pomidorów, czarnych oliwek oraz kaparów. Brzmi fantastyczne prawda?! Do przygotowania ciasta użyłam masy jogurtowej, z której robiłam placuszki jogurtowe na słodko, ponieważ to ciasto
Codzienne Gotowaniejajkami i cukrem. Do masy dolać maślankę. Ponownie zmiksować. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne
Weekendy w domu i ogrodziesalad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs
Qlinarnie i Qlinarnieblaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i dalej delikatnie rozciągamy tak aby ciasto przybrało kształt koła. Na plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego). Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika
DefinicjaSmakuPochodząca z Ameryki Północnej została sprowadzona do Europy w XVI wieku i szybko się tu rozprzestrzeniła. Z kwiatów akacji przygotowuje się lecznicze napary, kąpiele oraz przeciery, konfitury i syropy (zwłaszcza dla dzieci). Świeże kwiaty można również dodawać do surówek, sałatek i wypieków a nawet smażyć w cieście i podawać na deser. Składniki odżywcze: olejek eteryczny, glikozydy, flawonoidy
ClauditteMissCookingPizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z serkiem brie i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja
Słodka Stronadodać cukier. Mieszać. 5. Do masy makowej wbić po jednym jajku i szybko wmieszać. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, mąkę oraz wiśnie i orzechy. 6. Całość gotować jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. 7. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 8. Gdy masa już wystygnie, ciasto polać czekoladową polewą i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin
A Ty Smakuj MnieEkspresowa zupa cebulowa i paszteciki z serem camembert to super pomysł gdy jesteśmy bardzo zabiegane i musimy szybko przygotować obiad . Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być z kostki(...)łyżki masła pieprz paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy w większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty
Smakowite DaniaO nasionach szałwii hiszpańskiej chyba wiele z nas słyszało. Ważne dla mnie jest to, że jest zdrowym i wartościowym produktem, a moim chłopakom w wersji tego
zabawa smakiemwyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć ciasto) i włożyć do lodówki. Masa: Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do masy serowej - można dodawać ciepłą żelatynę i szybko miksować - nic się z masą nie stanie. I potem zaczyna się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pizza z Kurkami i Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu. Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i
Słodka Stronalodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy do chłodnego pomieszczenia ( wystawiłam na taras) na 15-20 minut, przed wstawieniem do piekarnika powinny być schłodzone. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, szybko obtaczamy każdą kulkę w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne przygody Gatity3.Wlać mleko i nadal miksować do otrzymania gładkiego ciasta 4.Ciasto nałożyć do papierowych foremek, które wkładamy wpierw do metalowej blaszki 5.Pieczemy około 15 min. do wyrośnięcia i zarumienienia. Przepis pochodzi z "Nigella gryzie"- Nigelii Lawson Można wypróbować jeszcze przed świętami...robi się szybko
Proste PotrawyWspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..a raczej nie pieczenie..bo miało być ciasto bez pieczenia lub deser ..każdy robił co chciał..aby było bez pieczenia..ja zastanawiałam cię co zrobić...a że nazbierałam jeszcze trochę truskawek..był jogurtowiec...i jak czasem bywa było z przygodami...za szybko wylałam galaretkę..i wyciekła mi z tortownicy...nowa tortownica , ale jak widać niezbyt
Moje domowe kucharzenieKolejny przepis na szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste? Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki
Ze smakiem i z pasjąmnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek kaszy manny 100g rodzynek(...)masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić
Smakołyki AsiDynię do ciast i deserów najlepiej dodawać w postaci puree z dyni . Idealnie do tego nadaje się Hokkaido, która jest zbita, aromatyczna i nawet na surowo ma przyjemny smak. Puree dyniowe można przygotować z niej na dwa sposoby – gotując ją z dodatkiem wody lub piekąc w piekarniku. Pierwszy sposób jest szybki, ale wymaga naszej aktywności i nadzoru, a drugi(...)odparować wodę, odstawić i dokładnie pognieść lub zmiksować blenderem. Jeżeli puree jest bardzo wilgotne, należy postawić je z powrotem na ogień i pozbyć się nadmiaru wody, w przeciwnym razie ciasto, do którego je dodamy, może być zbyt rozmoczone i nie wyrośnie. Sposób drugi – pieczone puree Składniki na puree dyniowe 350 g dyni ze skórą (najlepiej Hokkaido) Wykonanie Dynię umyć
niecodziennikparyewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju(...)części, do większej dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj masę jaglaną jasną, wyrównaj, później borówkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku
Qlinarnie i Qlinarnie