uzyskania gładniej konsystencji. Masę serową przelewamy na przygotowane ciasto, wierzch posypujemy płatkami migdałów (możemy delikatnie zamieszać, aby część migdałów się zanurzyła w masie) i pieczemy 10 min w temp. 220°C, skręcamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 20 min. Wierzch powinien być brązowy, ale jeśli za szybko nam ciemnieje możemy przykryć go papierem do pieczenia. Rada: patyczkiem
Moniki SmakołykiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Jest miękkie i aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a taki keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Ale nie tylko, możemy je przygotowywać przez cały rok. Robi się je bardzo szybko, należy tylko pamiętać aby składniki do jego przygotowania
Marta Gotujemiodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk uczestników. I na stał czas pożegnań. Szkoda, że tak szybko …. Wiele wspomnień, wspaniałe znajomości, masa inspiracji, nowych pomysłów – tego nikt
kolorowotorcikowojaja ) Wykonanie: Na sam początek przygotowujemy mąki. Żeby uzyskać szybko i tanio mąkę ryżową i kukurydzianą, mielę w młynku do kawy ( takim który pamięta czasy ZSRR ) płatki owsiane górskie oraz płatki ryżowe. Odmierzam odpowiednią ilość mąki i przesypuję do miski. W misce mieszam wszystkie rodzaje mąk, potrzebne do przygotowania ciasta na muffiny, tj. owsianą, ryżową i kukurydzianą. Dodaję sól
kolorowotorcikowociągle gości kilka wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów. I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii. Co sądzicie? Ja już go robiłam kilkukrotnie i za każdym razem szybko znika. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Zapraszam
Pora coś zjeśćnadrabiamy zaległości. Dziś chcemy Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne, kruche i szybkie do przygotowania maślane ciasteczka. Składniki: - 260 g mąki pszennej - 110 g cukru pudru - 130 g masła - 2 łyżki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku(...)wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy składniki. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i kawałki rozdrobnionego masła. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy tak aby się dobrze połączyły. Ciasto dzielimy na dwie części. jedną wkładamy do lodówki a do drugiej dodajemy kakao. Ponownie dokładnie ugniatamy ciasto tak aby miało jednolity kolor. Wkładamy je do lodówki i schładzamy przez około
Pan i Pani Smith w kuchnijedynym. Podstawą owego przepisu miał być fakt, że zawsze miał mi się udać i miałam być z niego zadowolona. Dzisiaj dziele się z Wami tym przepisem. Prosty, szybki, a co najważniejsze idealnie sprawdza się jako baza do tortów :) Biszkopt - klasyczny rzucany Składniki : 7 jajek (miałam średnie ale prawdziwe ze wsi) 3/4 szkl 250ml drobnego cukru 1 niepełna szkl(...)jednym żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie niedługo miksujemy by nie było grudek. Tortownice wykładam papierem - samo dno, zamykam obręcz, wylewam ciasto. Wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy grzanie gorą dół na 180 stopni. Pieczemy około 30-40 min do suchego patyczka. Ja po 35 min przykryłam wierzch papierem by zbytnio nie zbrązowiał . Wyciągam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprostu niebo w gębie. Z tego przepisu wychodzi 1 duża chałka lub dwie mniejsze. Chociaż myślę,że w przypadku domowej chałki żadna ilość nie będzie za duża. Zniknie szybko. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 1 jajko 7 g drożdży suszonych 4 łyżki cukru 45 g masła roztopionego szklanka puree z upieczonej dyni jajko do posmarowania Przygotowanie(...)miksujemy na puree. Odmierzamy szklankę. Mąkę, drożdże i wszystkie inne składniki, razem z puree z dyni umieszczamy w misce i mieszamy. I tutaj albo przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto aż przestanie się lepić do rąk, im dłużej wyrabiane tym lepiej. Lekko podsypujemy mąką w razie potrzeby. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę aż zwiększy
Życie zaczyna się w kuchnijednego do drugiego przeszliśmy bardzo okrężną drogą. Po drodze zahaczyliśmy o sklep, nabyliśmy pyszny chlebek na śniadanie, i w radosnym nastroju zaczęliśmy planować resztę dnia. Niestety - niebo szybko się zachmurzyło, a wraz z chmurami nadszedł deszcz. Zimny i ciężki, zmusił nas do zostania w domu. I dopiero o dwudziestej pierwszej C. wyszedł do pracy... Dziwnie(...)zakalec, a to za sucha, a to w ogóle nie wiadomo co... Po kilkunastu próbach Mama porzuciła marzenia o babce idealnej, nawet nie zerkała w stronę przepisu przy wyborze ciasta. A my ciągle ją wspominaliśmy... W końcu więc, po długich latach, poprosiłam Mamę o przepis. Zanotowałam go skrupulatnie na jakimś świstku, a gdy w końcu chciałam ją upiec, nie mogłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Do ciasta dodać jogurt, sok z cytryny, obie skórki i ekstrakt cytrynowy, znów wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. 6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekła na najniższym poziomie piekarnika. Gdy babka będzie(...)jeśli masa szybko ostygnie i czekolada nie zdąży się roztopić, można masę na chwilkę wstawić do mikrofalówki). Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-25 minut, aby trochę stężała. 10. Gotową polewą udekorować babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypać suszonymi kwiatami. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest
Mała CukierenkaPomysł na szybki niedzielny deser. Kruche babeczki z kajmakiem. Szybko, słodko i pysznie. Babeczki można przygotować wcześniej i trzymać je w szczelnym pojemniku, zaoszczędzi nam to pracy kiedy wpadną niespodziewani goście albo najdzie nas ochota na coś słodkiego. Takie foremki można wypełnić nie tylko kajmakiem, ale kremem z mascarpone albo bitą śmietaną w owocami. KAJMAKOWE BABECZKI Składniki: babeczki(...)babeczki: Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki
Bon appetit mon amiecałe kruszymy 1 jajko * dokładnie wypłukany (opcjonalnie) 1/4 szklanki wody 1 szklanka mąki sól Pierożki, chociaż sa nieco podobne, nie są pierożkami won ton, ze względu, i na ciasto, i na farsz. Zależało nam, żeby produkty potrzebne do ich wykonania były ogólnie dostępne. Z podanego farszu wyszło 20 pierożków. Mięso z rosołu marynujemy w przyprawach z ostatniej kolumny(...)dodajemy wszystkie składniki z pierwszej kolumny poza skórką z imbiru. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i przesmażamy imbiry. Dzięki temu będzie miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu
Kuchnia od dwojgagotującego wywaru szybko wsypać mąkę i energicznie mieszać.. Podgrzewać około minuty, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Zdjąć z ognia. Przełożyć gotową masę do miski i studzimy. Wkładamy ostudzona masę do misy miksera Dodawać po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszać , aż masa stanie się gładka. Teraz wkładamy ciasto do rękawa
w mojej kuchnipięknie lśniącą polewą ... uwielbiam takie ciasta :-) Troszkę obawiałam się, czy za sprawą dodania 2 szklanek cukinii nie będę miała niespodzianki w postaci ... zakalca. Na szczęście nie. Ciasto długo zachowuje świeżość, nie jest przesłodzone, więc wszystkim łasuchom polecam zrobić polewę z mlecznej czekolady, a nie jak jest w oryginale z gorzkiej - chociaż dla mnie właśnie ta z gorzkiej jest(...)mnie przysłowiową wisienką na torcie :)) Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować. Wzbogacić np. o odrobinę przyprawy do pierników lub np. dodać posiekane bakalie ... Polecam gorąco ten szybki i prosty przepis. Składniki: (na foremkę 12cmx20cm) 1 1/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru 1 jajko 85 g roztopionej margaryny
Walijskie Pichceniemożna :) Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na moich wypiekach wiedziałam, że musi być dobre. Potwierdziło się - znikało bardzo szybko, gdziekolwiek się pojawiło. A robi się bardzo szybko więc polecam tym bardziej. Składniki: 115 g masła 250 g cukru - w oryginale jest drobny, ja dałam zwykły 125 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 2 duże(...)podzielić na tury delikatnie mieszając tylko do połączenia składników dodać startą cukinię i czekoladę i delikatnie wymieszać formę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy sylikonową nie trzeba) i przełożyć ciasto - ja piekłam w dwóch foremkach jedna kwadratowa o wymiarach 30*30 i w małej okrągłej piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st ok 35-45 min - tak naprawdę
Gotowanie z pasją