Intensywnie czekoladowy, kremowy sernik na zimno z dodatkiem wiśni nasączonych alkoholem. Przepis jest bardzo prosty i szybki a większość czasu potrzebna jest tylko do dobrego schłodzenia
Słodki BlogProsta sałatka wiosenna z nowalijkami...sałatą, ogórkami, rzodkiewkami i szczypiorkiem, z dodatkiem jajek gotowanych na twardo, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz
Kuchnia MagdaLenyMamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę masełka
moj przepis naChyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre
Proste-przepisy.plChyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre
Proste-przepisy.plMajonez przeważnie kojarzy nam się z sałatkami i przekąskami. Ale może być też dobrym dodatkiem do ciast, ponieważ nadaje im wilgotności i puszystości. Pomysł na
Kulinarny S.O.S.Masa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenuMasa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenuCranberry Noel to jedne z moich ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo
babka w formiePrzyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał
Cooking MonsterChyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre
Proste-przepisy.plW weekendy często gotuję wraz z moimi ukochanymi pomocnikami. Czy duży, czy mały, każdy ma swój wkład w obiad, sałatkę czy ciasto. Tym razem postanowiłam upiec
Słodkie okruszkiFajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No
Wielki apetytWarto na zimę zaopatrzyć naszą spiżarnię w zapasy, które później możemy wykorzystać na szybki obiad, jak w tym przypadku, użyliśmy zrobione jesienią pomidory z cebulką . Składniki
kgwjanczewoPo dłuższej nieobecności spowodowanej urlopem, wracam z przepisem na deser, który zawsze się udaje i zawsze wybornie smakuje. Dodatkowo, podany np. z lodami, jest ucztą dla
Zofianateż do wędliny. Trzeba tylko uważać, żeby się za mocno nie przypiekła - miejcie ją na oku . Jeśli tak jak ja nie macie zbyt dużo czasu - koniecznie wypróbujcie ten przepis. Szybka chałka z makiem Składniki: (na 1 niewielką chałkę) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki mleka w proszku 1,25 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży(...)ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałeczek długości 25-30 cm. Zapleść chałkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Żółtko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier puder, wymieszać. Glazurą posmarować chałkę, posypać makiem. Piec w 200 st. C. przez 30 minut. Jeśli chałka za szybko zbrązowieje, przykryć folią. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a efekt..... mmmm.... palce lizać. Jest mięciusie, pulchniutkie, nie za słodkie i oszałamiająco pachnące, ale przede wszystkim nie jest suche, a połączenie śliwek i cynamonu jest idealne. Już po 15 minutach pieczenia dom przepełniony jest cudownym zapachem, a domownicy natarczywie zaglądają do kuchni z pytaniem, czy już??? Składniki na cynamonowe ciasto ze śliwkami (blaszka
Rozpustne gotowanieznowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później. Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość zdjęć(...)karta w aparacie pękła :/ Nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia kawałka, szybko zniknęło do herbatki, pewnie dlatego, że dawno nie jedliśmy szarlotki. Zapisuję na blogu mimo kiepskich zdjęć, ale przed upieczeniem przejrzałam kilkanaście przepisów i ten jest już sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na moim talerzuznowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później. Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość zdjęć(...)karta w aparacie pękła :/ Nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia kawałka, szybko zniknęło do herbatki, pewnie dlatego, że dawno nie jedliśmy szarlotki. Zapisuję na blogu mimo kiepskich zdjęć, ale przed upieczeniem przejrzałam kilkanaście przepisów i ten jest już sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
NA MOIM TALERZUpotrzebny jest ani piekarnik, ani toster. Razowy chleb bez pieczenia zrobicie używając po prostu dobrej patelni. Lekka modyfikacja składników i mamy wersję, która przypomina mi osobiście razowe pieczywo. Szybki w przygotowaniu, prosty a do tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach bez glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki(...)chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły.Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHFpotrzebny jest ani piekarnik, ani toster. Razowy chleb bez pieczenia zrobicie używając po prostu dobrej patelni. Lekka modyfikacja składników i mamy wersję, która przypomina mi osobiście razowe pieczywo. Szybki w przygotowaniu, prosty a do tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach bez glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki(...)chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły.Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHFprzysporzy Wam kłopotów. Wystarczy kilka składników i już można się zajadać tym pysznym deserem. Spróbujcie. A jeśli wolicie inne tego typu słodkości zapraszam Was na przepis na faworki lub szybkie mini pączki waniliowe. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 małe jajka 1/3 szklanki cukru trzcinowego (u mnie od Pro-Bio – produkt znajdziecie tu ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)podaną grubość. W obu przypadkach z ciasta wycinam oponki przy użyciu szklanki i kieliszka. Oponki smażymy partiami na rozgrzanym oleju (najlepiej w głębokiej patelni) z obu stron na złoto. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu i obsypujemy cukrem pudrem. Oponki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Choć i później można je spokojnie jeść. Szybkie oponki jogurtowe Smacznego Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkisodę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Zawartość rondelka wlewamy powoli do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia za pomocą łyżki i formujemy ciasteczka. Pieczemy od 8-10 minut w 165ºC (termoobieg), do zarumienienia się ciastek(...)szybko się rumienią. Do ciastek możemy dodać nasze ulubione bakalie. Jeśli masa za bardzo będzie się kruszyć możemy dodać więcej roztopionego masła. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Bez termoobiegu ustawiamy temperaturę wyższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy też od wielkości i grubości ciastek. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka
Słodki Pomysłceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód(...)kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez
Mania Wypiekanianatłuszczania patelni i do warzyw PRZEPIS: 1. Rozpuszczone masło, mleko, mąkę, 1 jajko, szczyptę soli zmiksuj na gładką masę, bez grudek. 2. Na rozgrzaną patelnię nałóż odrobinę masła, wlej ciasto i rozprowadź po całej patelni. Kiedy naleśnik będzie ścięty, posyp go serem a na jego środek wbij jajko i zawijaj wszystkie boki do wewnątrz. Posól do smaku posyp odrobiną sera(...)pomocą obieraczki do warzyw marchewkę i cukinię. Posól do smaku i duś do momentu, aż warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne. Uwaga trzeba tego pilnować gdyż tak cienkie paski szybko są gotowe. 4. Na talerz wyłóż gotowe jajko, posyp je delikatnie nasionami chia, dodaj porcję warzyw oraz roszponkę, oraz posiekaną dymkę. Print GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU Course Breakfast Cuisine
globuskulinarnytakże do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy nim bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim(...)symbolem wędliny. Świetnie nadaje się do cienkiego krojenia wędlin i pieczeni. Łatwo wyfiletujemy nim także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości
Poezja smaku