blogu jest kilka. Różnią się między sobą składnikami. Każdy z nich uważam za smaczny. Poniższy przepis na piernik przekładany powidłami z galaretką jest rewelacyjny, bardzo prosty i dość szybki w wykonaniu. Piernik z tego przepisu wychodzi wilgotny i puszysty, co za tym idzie jest mięciutki. Bardzo dobrze łączy się z powidłowo galaretkowym nadzieniem. Piernik przekładany(...)nagrzanym do 180 stopni, aż do suchego patyczka. xxx W rondlu podgrzej 1,5 słoika powideł śliwkowych z galaretka. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasta, odkrój górkę. Przekrój ciasto na dwa blaty. Kiedy masa śliwkowa zgęstnieje przełóż ją piernikowe blaty. Owiń ciasto ciasno papierem do pieczenia aby utrzymać kształt. Piernik możesz oblać czekoladą Rusty fork
Rusty Forkmnie, tradycyjne ciasto na faworki polskie, jest dość trudne wręcz oporne w wałkowaniu. A to nie dość, że elegancko składniki się łączą, to idealnie również wałkuje się placuszki z których wykrawamy faworki. Jeśli jesteście fanami faworków, to faworków wychodzi dość sporo, ale to jest to porcja na 4 osoby, bo rosyjskie faworki naprawdę szybko znikają i pozostaje ogromny niedosyt. Jeśli(...)kefiru 5 łyżek cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju cukier puder do posyania olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie miękkie, troszkę klejące, coś na wzór pierogowego ale troszkę luźniejsze.(tak wiem, różne twardości ciasta pierogowego robicie) Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na placki ok 1 cm. Wykrawamy z nich
Mieszam w Garnkuwięc szybki to tort :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis. BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam
Blondynka Gotujebitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej(...)cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, teraz najbardziej
Moja pasja smakubitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej(...)cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, teraz najbardziej
Moja pasja smakuCzas czytania: 2 min Knedle truskawkowe podane z pysznym orzeźwiającym sosem truskawkowo-miętowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Knedle to szybkie i bardzo łatwe danie do przygotowania, w tym przepisie możemy wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego! Czas, jaki musicie sobie zarezerwować w kuchni to tylko pół godziny, co przy tak pięknej pogodzie ma znaczenie 🙂 Chyba nikomu nie muszę zachwalać(...)mogą to być ziemniaki z poprzedniego dnia, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać mąkę (1 i 1/2 szklanki), jajko i szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta uformować rulon, który następnie dzielimy na 16 kawałków. Podczas formowania lekko podsypujemy blat pozostałą mąką. Do dużego garnka wlać wodę, posolić
SprawdzonaKuchnia.plrazu spód (było dość twarde). Chłodnym ciastem wyklejamy spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki, na ok.30-60 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok.15-20 minut , do lekkiego zezłocenia, na programie z termoobiegiem. Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka(...)rozmieszać i odstawić na chwilę, gdy dodajemy maliny mrożone. Następnie wrzucamy zamrożone maliny (do jeszcze gorącej galaretki) i energicznie mieszamy, aż galaretka zacznie ściągać (trwa na dosłownie moment). Galaretkę szybko wykładamy na kruchy spód i dokładnie rozprowadzamy tak, by nie było nierówności i by masa malinowa była w miarę gładka. Gdy dajemy świeże owoce, galaretkę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie
Smaczne Zdroweszybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi, prawdziwa bomba kaloryczna z dodatkami jak śmietana i ser. Ale jeżeli go szybko wysmażymy ,osączymy ,albo upieczemy w piekarniku to mogą go pokochać wszyscy, nawet ci z dobrym cholesterolem. Żarty, żartami i zabieramy się do dalszej pracy ,bo langosz upieczony(...)wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto
Kulinarny karnet ChristopheraPizza z patelni, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Tylko kilka podstawowych składników. To pizza bez drożdży, którą możecie dodatkowo podpiec w piekarniku. Tytanowa patelnia, na której przygotowałam pizzę sprawdziła się tu idealnie. Jeśli lubisz takie szybkie potrawy i zainspirowałeś się tym przepisem oraz moim sprzętem to odwiedź sklep z patelniami i gotuj ze mną Patelnia tytanowa Woll Diamond poleca(...)się do codziennych prac w kuchni Prosty przepis na pyszną, domową pizzę z patelni na cienkim cieście, którą przygotowałam wspólnie z córeczką. Smakowała niesamowicie! SKŁADNIKI NA CIASTO: 200 g mąki pszennej 80 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy ½ płaskiej łyżeczki soli dodatkowo mąka do posypywania SKŁADNIKI NA SOS: 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku szczypta oregano i ziół prowansalskich, słodka
Zasmakuj KuchniSmaczne i proste kruche waniliowe ciasteczka z pewnością przypadną do gustu dzieciom, jak i starszym wielbicielom łakoci. Idealnie nadają się na słodką przekąskę do szkoły i
niecodziennikparyrobimy wgłębienie, i dodajemy posiekane, zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Zagniatamy całość, formujemy kulę i owijamy folią spozywczą. Wkładamy na 2 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia
Walijskie Pichcenie“ Owocowe historie. Desery i Przetwory bez cukru ” to najnowsza książka, której jestem współautorem. Specjalnie na jej potrzeby przygotowałam i samodzielnie sfotografowałam 55 pysznych potraw
Moja Delicjaoryginału. Robi się je przy tym dość szybko, więc naprawdę warto przestawić się na keto pączki własnej roboty! Na zachętę dodam, że ten keto deser odznacza się wyjatkowo niską zawartością węglowodanów- jedynie 2,3 g węglowodanów netto na sztuce! Kokosowy zawrót głowy Tym razem nie czekoladowe, lecz kokosowe z polewą jagodową. Do ciasta oprócz obowiązkowego trio w postaci mąki , oleju(...)piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 minut. Ostudzić. Polewa jagodowa Olej kokosowy wraz z musem kokosowym podgrzać lekko do rozpuszczenia. Dolać mleko kokosowe i szybko wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły. Zestawić z ognia. Na koniec wmieszać sproszkowane jagody. Donuty maczać kolejno w jeszcze lekko ciepłej polewie. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna
Modern Cave Girlprzepisy, żeby nam się nie znudziło. Ten to szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty jak chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików. Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMuffinki zawsze są pyszne. To takie małe i szybkie w wykonaniu słodkości. Można je przygotować na podwieczorek czy zabrać do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Pysznie smakują i pachną cynamonem i bananem. Są też lekko wilgotne. Bardzo polecam. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju
Izabelawkuchni