lepiej dodać ich mniej, gdyż jak puszczą sok może ciasto nam się rozkleić. Brzegi ciasta należy dokładnie zlepić, można pomóc sobie widelcem – brzegi będą ładnie wyglądały. *ciasto dość szybko obsycha, więc lepiej je przykryć. Do wyrobienia kolejnej partii pierogów wystarczy je ponownie zagnieść. Jak gotować pierogi ? Bardzo prosto : Do dużego garnka wlać wodę, zagotować. Następnie osolić i zamieszać. Wlać(...)wpływ ma farsz. Im bardziej zwarty tym łatwiej go ” ułożyć” w cieście i je skleić. Z doświadczenia jednak wiem, że jeśli ciasto zbyt cienko rozwałkujemy, a dodamy zbyt dużo farszu może ono się rozrywać. Farsz z owoców – czasem lepiej dać mniej owoców np. truskawek, jagód, aby łatwiej było skleić brzegi ciasta. Miłego lepienia pierogów
Niebieski kubek z kawaBardzo lubimy takie lekkie, piankowe desery. Ten jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu i niezwykle puszysty. Na dodatek nie zawiera jajek. Ja wykorzystałam do niego mus z truskawek, który latem zamroziłam, ale zrobiony ze świeżych owoców na pewno będzie jeszcze lepszy:) Spód: 150g kakaowych herbatników, 5 łyżek masła. Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować(...)pudru, 1/2 szklanki musu z truskawek, 2 łyżki cukru. Żelatynę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Połączyć z gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić. Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościsposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych(...)namówić na wielkopolskie racuchy . Wspaniale wyrośnięte oraz oprószone cukrem pudrem przemawiały do wyobraźni i podniebienia. Jednak muszę przyznać, że rozmiar porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy
Szybko Tanio Smaczniedołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu greckiego schłodzonego 250 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku
moj przepis nakiedy wszyscy już mają w głowie i ustach tylko truskawki, w mojej kuchni nadal króluje rabarbar. Coraz trudniej go kupić, ale jednak nie jest to niemożliwe. A ja go tak lubię, że niestraszne mi wycieczki do najdalszych nawet sklepów, żeby zakupić jeszcze tylko kilka łodyg, na ostatnie już ciasto... Albo i nie.Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste(...)2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu zjeść... Wtedy przypomniałam sobie o truskawkach, które leżakują w najciemniejszych zakamarkach zamrażarki (no przecież teraz sezon na świeże, kto by o mrożonych myślał?), i w głowie szybko to razem zmiksowałam. Do tego trochę mleka, i jedno z ostatnich ciasteczek, które się jakimś cudem uchowały. I już! Pyszne przedśniadanie gotowe. I choć jest to połączenie, które wszyscy znają, i pewnie(...)kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki i mleko zmiksować z blenderze na gładką masę. Przelać do szklanki, na wierzch pokruszyć ciasteczko.Podawać schłodzone (ciasteczko pokruszyć tuż przed podaniem).Smacznego!Pogoda nadal niewyjściowa, ale kto by się
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielką chwilę.Jak to cudo smakuje? Cóż, troszkę jak jagody, odrobinę jak rodzynki. Smaczne, ale nie jestem pewna, czy warte swojej ceny. Swego czasu kupowałam płatki śniadaniowe z suszonymi truskawkami, wiśniami i malinami - gdybym gdzieś dostała taką mieszankę, bez płatków, nie zastanawiałabym się ani chwili - kwaskowe owoce smakowały naprawdę wyśmienicie. Jagody nieco mnie rozczarowały... Co nie znaczy(...)proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! Sekret tkwi tak naprawdę
gutfutPancakes – niedzielne, amerykańskie, śniadanko Pancakes to fajne grubiutkie i puszyste naleśniczki amerykańskie . Już dawno miałam je zrobić , ale jakoś wydawało mi się , że są bardzo
Ogrodnik w podróżypierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros(...)donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe
Kulinarne przygody Gatityjeszcze lepiej smakuje. To idealny wypiek dla wszystkich, którym wciąż brakuje czasu. Ciasto ucierane przygotujemy w 10 minut! Rewelacja, gdy na przykład robimy spontaniczne przyjecie, czy gdy nagle zapowiedzą się goście z wizytą. Ucierane ciasto ma w dodatku wyróżniający, maślany smak, który zechcemy poczuć wiele razy. Ucierane ciasto z owocami Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) Szczypta soli ¾ szklanki(...)pieczenia, na wierzchu ciasta układamy, ściśle obok siebie przygotowane owoce. Pieczemy ciasto przez około 45 minut, po upieczeniu otwieramy lekko drzwiczki piekarnika, pozostawiamy nasze ciasto w piekarniku jeszcze przez 10-15 minut w piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Uwagi: – wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową; – jeśli chcemy upiec ciasto w tradycyjnej dużej blaszce, podwójmy ilość
KulinarneImpresje.plMacie ochotę na niesamowicie czekoladowe ciasto z pysznymi, świeżutkimi malinami i bitą śmietaną? Ciasto czekoladowe z malinami i bitą śmietaną Zawsze kiedy rodzina prosi mnie o upieczenie ciasta urodzinowego mam dylemat. Jest tyle pysznych ciast, które w danym momencie mogłabym upiec ale… Czasami ciasto nie może być za ciężkie, czasami ma być proste, czasami lekkie, czasami mało słodkie, czasami(...)maliny, truskawki, borówki czy jeżyny obłędnie łączą się z czekoladą. Ciasto czekoladowe i maliny, bo to po nie sięgnęłam, połączyłam warstwą bitej śmietany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowego. Ciasto czekoladowe
mecooksWiosna, maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące roku, gdy przyroda wybucha soczystą zielenią, a my spotykamy się ze znajomymi na świeżym powietrzu, by pogrillować. Uważam, że
Cooking Monstermleka). Gdy mamy ochotę na coś pysznego i szybkiego do przygotowania pieczemy… babeczki Dziś zapraszam Was na babeczki na napoju owsianym (bez mleka). Moje dzieci je uwielbiają Proste w przygotowaniu i takie pyszne. Jak się okazuje dodatek mleka czy jogurtu nie jest konieczny Babeczki przygotowałam na napoju owsianym owocowym truskawka i banan (taki napój bez problemu znajdziecie w sklepach(...)rozpływają się w ustach Babeczki na napoju owsianym (bez mleka) – po przekrojeniu Składniki: (na 6 sztuk) 125 g mąki pszennej 100 ml napoju owsianego owocowego /użyłam AdeZ truskawka i banan, dostępny w sklepach 1 jajko klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina sody (na czubku łyżeczki) 75 ml oleju 50 g cukru /użyłam cukier różany drobno
Słodkie okruszkiprzepisie naprawdę inaczej nie można napisać! Orzechowa tarta bez pieczenia, nadziana gęstym jogurtem i owocami to absolutna delicja, która cieszy i oko i podniebienie. Danie do zrobienia na szybko na śniadanie albo lekki deser. Tartę możecie też przygotować z wyprzedzeniem, bo w zamrażalniku może być przechowywana przez tydzień. Jedna ważna uwaga: kiedy na tartę wyłożycie jogurt to trzeba(...)kubki jogurtu greckiego Truskawki Banan Odrobina miodu Kilka listków mięty (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj orzechy, daktyle i miód w blenderze. Nie muszą być rozdrobnione na proszek – mogą zostać nieco większe kawałki. Przełóż do foremki (koniecznie z wyciąganym dnem), rozprowadź równomiernie po dnie i bokach a następnie mocno dociskaj palcami, tak żeby orzechy utworzyły zwarte „ciasto”. Zadbaj
Niedzielny kucharz