szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:296/367)

Knedlik, czyli czeski knedel. 275

bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji zdjęciowej. Jako, że był tak dobry pewnie niedługo znów go zrobię i wtedy załączę przepis. Dziś zostawiam Was z przepisem na klasyczny, czeski Knedlik, mając nadzieję(...)tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski. Wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z połówkami jabłek 387

W zasadzie, powinnam zacząć – mam i ja. A to z tej przyczyny, że ostatnio szarlotka z połówkami jabłek bije na facebooku rekordy popularności. No cóż

mojewypiekiinietylko
Przedłużajcie przyjemność! 117

złożone z rolady czekoladowej z musem kawowo-rumowym, czekoladowych naleśników z bananami i sufletu czekoladowego, które popijacie musem malinowo-czekoladowym. Śniadanie, po którym wychodzicie na dwór, zjadłszy jeszcze na szybko kawałek brownie z orzechami. Wyobraźcie sobie ciepłe promienie słońca oblewające Wasze twarze i Was siedzących w ogródku kawiarni z przyjaciółmi i delektujących się borówkowym semifredo, ochładzających się smażonymi lodami(...)myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze

GRUBY WAŁEK
Babeczki red velvet z truskawkami 173

Red Velvet cake to coś, o czym od dawna marzyłam. Jednak ilekroć chciałam zrobić to ciasto, to albo nie miałam czasu, albo barwnika... W końcu jednak

W poszukiwaniu inspiracji
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 155

mogliśmy oderwać wzroku, przy których śliniliśmy się i śniliśmy o bezach, owocach i innych pysznościach znaleźlismy w Kukbuku . Do dzisiaj to nasz ulubiony foodporn magazine. Ciasto kasztanowe, które zrobiliśmy na podstawie przepisu w nim znalezionego, było obłędne. Jedzcie, ślińcie się i lepcie od tego wszyscy! składniki: ciasto: 200 g mąki 220 ml wody 200 g masła 170 g cukru(...)szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego 30 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: ciasto: Cukier ucieracie z masłem. Musi być ono miękkie, możecie je też pokroić na drobne kawałki. Gdy masa będzie puszysta, dodajecie po jednym jajku, wciąż ucierając. Możecie to robić mikserem, chyba

GRUBY WAŁEK
Piernik przekładany masą jogurtową 1208

Pierniki piekę tylko na Święta i co roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Tak naprawdę to nie o piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest

Niezły Młynek
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 156

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kubki smaku
Truskawkowa pianka 200

pogodę. Bazą ciasta jest kakaowy biszkopt. Całości dopełnia delikatna pianka truskawkowa z kawałkami owoców. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto z truskawkami. Biszkopt. 15 dkg mąki pszennej 2 łyżki kakao 10 dkg cukru pudru(...)stróżkami tężejącą galaretkę. Na koniec dodać pokrojne truskawki. Złożenie cias ta: Na uprzednio upieczony i wystudzony biszkopt wylać piankę truskawkową. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem. Truskawkowa chmurka O czym warto pamiętać przygotowując ciasto truskawkowe. Forma do pieczenia, której użyłam była kwadratowa i miała rozmiar 25 na 35 centymetrów. Użyłam galaretki truskawkowej ale jeśli takiej

mecooks
Sposoby na przetrwanie jesieni 149

szybko zawinąć w torebeczkę, dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Mają w sobie sporą ilość orzechów włoskich, dzięki czemu są też sycące.  Jesień to też pora na wszelkie możliwe rodzaje szarlotek i jabłeczników. Tylko o tej porze roku mamy tyle wspaniałych odmian jabłek pod ręką, żal by było ich nie wykorzystać.  Jeśli jednak szarlotka to zbyt trudne ciasto(...)naszą koncentrację i procesy myślowe. Sięgaj chociaż po garść dziennie. Pozwól sobie na małe przyjemności i grzeszki jak chociażby gofry na śniadanie , czy ulubione ciasto karmelowe. Jeśli posłuchałaś moich rad, to latem zamroziłaś troszkę owoców sezonowych, to właśnie teraz jest ten moment kiedy spragnieni koloru i słońca, z chęcią zjemy gofra z czerwoną porzeczką ;-), a w myślach powspominamy czas

SMYKWKUCHNI
Truskawkowa fantazja 211

jednocześnie nie ma nic bardzo wymyślnego. No, może poza polewą, która pięknie błyszczy i w ogóle wygląda niemal jak lustro. Koniecznie muszę jeszcze ten patent wykorzystać, również z innymi owocami. U siebie dodałam nieco barwnika, żeby kolor był bardziej intensywny - ten wybór pozostawiam Wam. Tort wygląda zachwycająco, a co ze smakiem? Jest słodki i delikatny, leciutki niczym chmurka. Wszystkie(...)miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę, schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe racuchy 179

Drożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki. Szybkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 147

Robię sporo przetworów. Takie wykonane własnoręcznie, domowe są wspaniałym uzupełnieniem posiłków w czasie, kiedy dostęp do świeżych i smacznych warzyw i owoców jest utrudniony. Co roku testuję nowe przepisy, są jednak przetwory, które robię zawsze. Do takich należą kiszone ogórki, są smaczne i zdrowe. Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze(...)kruszył. Warto znać ten przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki. składniki: 400 g mąki (moja mieszana, opisałam wyżej) 250 ml wody z kiszonych ogórków 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Wodę z ogórków lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam w mikserze). Foremkę natłuścić, wysypać otrębami żytnimi, włożyć ciasto

6niebo
Tarta śmietanowa z rabarbarem 235

Tarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością

Smakołyki Bereniki
Nalewka czyli ulubiony napój dobrej gospodyni 158

Jeśli się nie rozpuścił, to jeszcze czekamy. Możemy wstrząsnąć, przemieszać, aby cukier rozbił się i szybciej skończył rozpuszczanie i przy okazji wyciąganie smaku owoców. Jeśli nalewkę robimy w ogóle bez cukru, to oczywiście czas maceracji owoców musi być odpowiednio dłuższy.  5. Na zdrowie! Czy nalewka leczy? Nie ma badań naukowych potwierdzających lecznicze działanie nalewek, ale z doświadczenia(...)smak całkowicie. Tak samo może zmienić się kolor - pigwówka ma to do siebie, że ciemnieje z czasem. Więc nie przejmujmy się zmianami, a delektujmy smakiem. 7. Wykorzystanie owoców po nalewkach do ciasta - wiśnie, czereśnie, truskawki Owoce z nalewek można wykorzystać do ciast i deserów. Nadają się do tego w szczególności wiśnie, czereśnie i truskawki. A do jakich ciast

dobra gospodyni dom wesołym czyni
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 218

owoców (51%) i cukier. Takie syropy robiła kiedyś moja babcia. Syropy nie zawierają barwników, konserwantów, zagęszczaczy, syropu glukozowo-fruktozowego, a dzięki naturalnej pasteryzacji ich data ważności jest nie krótsza niż pół roku. Idealne do wody, herbaty lub lemoniady. Do wyboru mamy kilka smaków: syrop z malin, syrop z żurawiny, syrop z pigwy, syrop z owoców bzu czarnego(...)imbirem 6) Konfitury i powidła Produkty jak z babcinej spiżarni. Tylko owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków, a wśród nich znajdziemy m.in

Kuchnia MagdaLeny