karmelu. Dla przykładu, by wzbogacić smak, możemy wymieszać cukier przed karmelizacją z wanilią, cynamonem, imbirem i/lub goździkami, bądź też już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą lub orzechami. Jeśli komuś natomiast marzy się karmel kremowy, może dodać do cukru(...)kropel soku z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby w czasie karmelizacji nie zmieniać wielkości płomienia, temperatura musi się bowiem utrzymać na tym samym poziomie. Żeby zatrzymać proces karmelizacji, należy szybko przełożyć garnuszek do pojemnika z chłodną wodą. Teraz możemy już wylać nasz karmel na przykład na creme brule czy lody. Można go też delikatnie przelewać z łyżeczki do kokilki wysmarowanej
Przepysznik - BLW i nie tylkoWyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który(...)mieszamy dokładnie łyżką. Rozwiajmy arkusze ciasta francuskiego. Jedno białko lekko ubijamy i smarujemy jeden z arkuszy ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę serowo migdałową, którą rozkładamy na całej powierzchni. Drugi arkusz również smarujemy białkiem i kładziemy posmarowaną stroną na masę. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym białkiem. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego brzegu korzystając
mojewypiekiinietylkoProste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na
Kuchnia PROzdrowotnaGdy zabraknie Wam już pomysłów na śniadanie, przygotujcie placuszki z jogurtu greckiego z malinami. Szybkie, smaczne i bardzo puszyste! Dzieci z pewnością pokochają takie wrześniowe
Moja smaczna kuchniaSzarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa
Czary - gary w kuchniPierwsze czereśnie upolowane u sąsiadki trafiły do babeczek. Babeczki to niezwykłe, ponieważ wzbogacone cennym olejem rzepakowym oraz dla podkreślenia smaku - ajerkoniakiem. Olej rzepakowy jest
kolorowotorcikowoMini-Szarlotki - to urocze, pięknie prezentujące się na stole babeczki z jabłkowym nadzieniem. Poniższy przepis na Mini-Szarlotki, to tradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym
Słodka StronaPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się
Poezja smakuZachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste
Via GustoNaleśniki z kurczakiem i warzywami Przygotowanie naleśników zajmie Ci nie więcej niż 30 minut. Smacznie, szybko pysznie i zdrowo! Porcja na 8 naleśników 💚 Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 2 całe jaja - 6 szklanek wody - szczypta soli morskiej lub himalajskiej (ciasto musi wyjść płynne) Składniki na farsz: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - garść pieczarek - 1/2 papryki - 5 pomidorów(...)smarowania - 2 opakowania . Sposób przygotowania: - składniki do ciasta zmiksuj na płynne ciasto - gdyby było za gęste, dolej więcej wody, opcjonalnie można dodać łyżkę jogurtu naturalnego; - naleśniki smaż na dużej patelni (wysmarowanej wcześniej kroplą oleju-rozprowadź ją papierem ręcznikowym) z każdej strony aż się zarumienią - staraj się wlewać jak najmniej ciasta na patelnie aby były cieniutkie; - usmażone naleśniki odłóż i przygotuj
MintTastedobre rozwiązanie). Moja dzisiejsza propozycja to proste, szybkie i smaczne ciasto z kilku podstawowych składników. Nie skłamię, gdy napiszę, że to najprostsze ciasto, jakie można sobie wyobrazić! To delikatny biszkopcik, wilgotny za sprawą oleju i puszysty dzięki ubitym na sztywną pianę białkom. Bez dodatków, skromnie posypany cukrem pudrem. To ciasto dla dzieci, ciasto kryzysowe na weekend do kawy, nieokazjonalne(...)przygotowane ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki o boku 23x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 30 minut (lub chwilę dłużej) do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Smacznego! Rady: - ciasto można wzbogacić o dowolne bakalie, owoce, polewy
Nastoletnie Wypiekaniewypróbowania poniższego przepisu, ponieważ jest łatwy i szybko do przyrządzenia. Suflety przygotowane na serku ricotta są delikatne, puszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne. Nie będę ukrywać, że zrobienie zdjęcia wyrośniętym sufletom graniczyło z cudem, ponieważ z każdą minutą ciasto lekko opadało 😃 Do deseru warto dodać kwaśne maliny, aby zrównoważyć smak słodkiego ciasta. Składniki na 4 porcje (małe kokilki): 1 opakowanie(...)pianę z białek. Delikatnie ją połączyć z pozostałymi składnikami. Małe kokilki wysmarować masłem i posypać odrobiną zwykłego cukru. Następnie do każdej foremki nałożyć 2 łyżki ciasta. Ułożyć kilka sztuk malin. Przykryć je pozostałym ciastem. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego do którego wlać wrzącą wodę (do 1/2 wysokości kokilek). Piec w kąpieli wodnej około 25-30 minut (aż do podrośnięcia
UgotowaćWitajcie :) U mnie dzisiaj strasznie leje, wczoraj się opalałam a dzisiaj już zimno :( Jutro już piąteczek i wspólne wypiekanie z Dziewczynami :) tym razem jest jabłecznik
Sama słodycz i szczypta chilidołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)całkowitego rozpuszczenia, 2 łyżki sosu owocowego wymieszać z żelatyną, następnie żelatynę wlać do pozostałych owoców. Dokładnie wymieszać lub zblendować, żeby żelatyna dokładnie się rozpuściła i żeby nie było grudek. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Schować na 30 min do lodówki (Uwaga, mus bardzo szybko gęstnieje i zastyga, my chcemy go jedynie ochłodzić więc, nie może zbyt długo stać w lodówce
moj przepis naśniadanie gotowe: Kolejna propozycja: gotowane kiełbaski sojowe z musztardą, kanapki z wegańskim paprykarzem i koniecznie duuuużo świeżych warzyw: Innym razem prostota w najlepszej postaci: lekkie śniadanie w postaci świeżych owoców, naturalnego jogurtu sojowego oraz wafli ryżowych: Właśnie takie śniadania dodadzą zdrowej energii i sprawią, że na wakacjach będziesz czuć się lekko, bez uczucia ciężkości. A obiady? Część posiłków przygotowywaliśmy(...)sojowe też mu posmakowały: Innym razem kolorowe warzywa ugotowane w przywiezionym strogonowie z dodatkiem kaszy gryczanej; czas przygotowania krótszy niż wyprawa do smażalni; Innego dnia obiad na szybko gotowy w okamgnieniu: ugotowałam spaghetti z dodatkiem gotowych wegańskich pulpecików: Ktoś mógłby pomyśleć, że szkoda wakacji na gotowanie. Co prawda, powyższe propozycje nie wymagają zbyt wiele czasu, ale chcieliśmy też sprawdzić
Roślinna - blog wegańskiodrobinkę dłużej), które idealnie nadaje się na śniadanie lub podwieczorek - dyniowe placki podane z jogurtem i mandarynkami, lub domowym dżemem... pyszne! Tak jak szybko się je robi, tak samo szybko znikają z talerza... Polecamy Wam zapoznanie się z przepisem i wypróbowanie go u siebie w kuchni (: Składnikiok. 6- 7 łyżek puree z dyni*2- 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)Następnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu z czubatą łyżeczką miodu) i ewentualnie filetujemy mandarynki, lub podajemy
Symfonia Smaków