szybkie ciasto z borówkami - 1124 przepisów (strona:48/75)

drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste 179

dziś przychodzę do Was z moimi ulubionymi rogalikami-idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami. Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie.  polecam gorąco  :-) SKŁADNIKI -3 szklanki  mąki tortowej -4 dag świeżych drożdży -250 ml kwaśnej śmietany -1 łyżka cukru waniliowego(...)będą płynne. Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże ze śmietaną. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy na 15 minut. Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki, okrągły placek, kroimy na trójkąty. Na podstawę trójkąta dajemy nadzienie, ja robiłam tym razem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 410

drugim płatem ciasta, wkładamy do lodówki do stężenia, na czas około 5-6 godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w romby lub kwadraty. Ja uwielbiam wszystkie kremowe ciasta podawać z sezonowymi drobnymi owocami jagodowymi – truskawkami, malinami, borówkami. Delikatnie kwaskowe świeże owoce świetnie przełamią słodycz kremu. SKŁADNIKI 750ml mleka – dowolnego, może być bez laktozy 130g

Karo in the Kitchen
SŁODKO-KWAŚNE KRUCHE Z OWOCAMI LEŚNYMI 124

Uwielbiam Ciasta , zwłaszcza te , które szybko się robi i nie są trudne w przygotowaniu.  Dziś zapraszam na pyszne kruche ciasto , które jest kwaśno-słodkie . Wykorzystałam do ciasta owoce leśne , to właśnie one nadają lekkiej kwaskowości ciastu. Polecam , ciasto to zawsze się udaje:) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki(...)oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ Ciasto na blachę: 24cm /24cm 2 szklanki mąki pszennej 3 lyzki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 jajko 2 lyzki ekstraktu waniliowego 200 g masła Szczypta soli Dżem 400 g owoców leśnych :jeżyny, jagody,borówki, porzeczki 3 łyżki cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego Dodatkowo Cukier puder do posypania ciasta

Gotowanie Patki
MUFFINKI WANILIOWE 142

Były już czekoladowe to teraz czas na waniliowe babeczki . Jest to bazowy przepis, który możemy wzbogacić o np. owocowy dodatek (maliny, borówki) lub kawałki czekolady ! Na przyjęcie, dla dzieci lub jako szybki deser, który dodatkowo zmieści się do torebki 😄 SKŁADNIKI: 250 g mąki typ 450     2½ łyżeczki proszku do pieczenia    ⅔ szklanki  (135 g) cukru ¼ łyżeczki(...)drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem, olejem i ekstraktem 3. Wlewamy do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników ( można również wszystkie składniki zmiksować) 4. Ciasto nakładamy do formy na muffinki lub do papilotek. 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25- 30 min (należy sprawdzać , czas zależy od mocy piekarnika – patyczek po włożeniu powinien

Marcepanowa kuchnia
Czekoladowe ciasto na oleju z truskawkami 236

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca dlatego też warto sięgnąć po ten przepis. Ciasto dzięki dodatkowi oleju pozostaje długo miękkie i puszyste, a do jego przygotowania wystarczy

Krakowskie smaki Ani
Puszysty sernik z borówkami pieczony na bezglutenowym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady 88

Płatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika , szczególnie dla osób, które nie tolerują lub nie spożywają glutenu. Ale zwykłe płatki byłyby trochę nudne, więc

Tajemnice Smaku
Tarta z owocami lasu 142

mój własny pomysł na tartę. Szybki do zrobienia spód, pyszny waniliowy krem i orzeźwiające owoce to idealne połączenie na koniec lata… póki jeszcze są maliny, borówki, jeżyny J Składniki Spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek owsianych 75 g masła (koniecznie prawdziwego) Nadzienie: 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1/3 kostki masła(...)łyżki cukru owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny, jagody – ja tym razem użyłam jeżyn i malin) ½ galaretki malinowej lub poziomkowej Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto

Kulinarne Inspiracje
Niskokaloryczny deser Agnieszki 200

które z uporem maniaczek obdarowywały mnie ciastem (babcia) i moimi ukochanymi bezami (mama). Oczywiscie po krótkiej przyjemności pojawiały się też (na szczescie równie krótkotrwałe) wyrzuty sumienia. Do ostatecznego uporania się ze słodkim problemem przekonały mnie inne względy niż wygląd i waga. Tłuszczyk to jedno, ale najgorsze jest to, że takie wyroby jak ciasta i gotowe słodycze zawierają najbardziej niezdrowe(...)powinny być to rzeczy zdrowe, czego nie można powiedzieć o batonach i ciastach. Zdrowie i dobro dziecka – to argument, który chyba każdą mamę przekona by jednak nie jeść słodyczy. Przynajmniej na mnie podziałał. Żeby zapełnić pustkę po moich kochanych bezach wymyśliłam deser, który w przeciwieństwie do ciast jest zdrowy, a do tego daje równie dużo przyjemności jedzenia

Niedzielny kucharz
Chałwowiec na ciepłych lodach 162

Deser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką

VioletoweKucharzenie
Dutch baby – przepis na pieczony naleśnik 273

balonową, mikserem ręcznym, wszystko jedno – w cieście nie może być żadnych grudek! Ciasto lekko się spieni, będzie rzadkie – i takie ma być. Dutch baby i popoversy wyjdą z prawie każdej mąki (poza kaszkowatą mąką krupczatką i mąkami pełnoziarnistymi). Ja używam do tych naleśników zawsze lekkiej mąki tortowej – taki trik sprawia, że naleśnik szybko puchnie, mocno się napowietrza, szybko się przypieka(...)dutch baby z piekarnika i podajemy od razu – im cieplejsze, tym bardziej chrupiące – ciasto w smaku bardzo przypomina ciasto ptysiowe i podobnie się zachowuje – momentami pysznie zbrązowione i chrupkie, a jednocześnie grubsze fragmenty są lekko wilgotne i mięsiste. Rozkładamy podzielony na porcje lemon curd i borówki, osypujemy delikatnie całość cukrem pudrem i wyciągamy sztućce. Zróbcie sami a zobaczycie, że żeliwna

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto z czereśniami 150

reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na mniejsze części, owinąć folią spożywczą (lub włożyć do woreczka) i schować do lodówki przynajmniej na godzinę. Wskazówka: ciasto po schłodzeniu będzie trzeba zetrzeć na tarce, wiec dobrze jest, aby jego kawałki nie były zbyt duże. Wtedy łatwo dadzą się trzymać podczas ścierania, a samo ścieranie będzie krócej trwało. Kruche ciasto nie powinno(...)upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki.  Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zielona babka piaskowa z lukrem 176

stole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie inspiracje: Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Wielkanocne gniazdka serowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello(...)kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe gofry z herbatą, bitą śmietaną i lemoncurd 197

łyżka waniliowego cukru 1 łyżka czarnej herbaty, u mnie perska 100 g cukru Do podania 250 ml śmietanki, 36% 100 g cytrynowego curd, tutaj przepis 200 g owoców, borówka, physalis, malina pistacje cukier puder do posypania Mąkę, cukier i kakao odważ i wsyp do miski. Zmiel herbatę i dodaj do miski wraz z waniliowym cukrem, solą i proszkiem do pieczenia(...)koniec dodaj ubitą pianę i wymieszaj za pomocą balonowej trzepaczki. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj po około 50 ml ciasta na środek i piecz gofry przez około 3-4 minut w zależności od rodzaju gofrownicy. Upieczone gofry układaj pojedynczo na metalowej kratce. Wtedy szybko ostygną i będą chrupiące. Ubij śmietanę z lemoncurd. Posmaruj nią gofry. Udekoruj owocami i cukrem pudrem. Ja posypałam

codojedzenia
placuszki z truskawkami 175

Cóż powiedzieć? Jesteśmy wielkimi fanami śniadaniowych placuszków . Wbrew pozorom to prosty i szybki sposób na efektowne śniadanie, dlatego chętnie próbujemy nowych smaków i połączeń, najczęściej w weekendowe poranki :-) Były więc placuszki jogurtowe z borówkami , otrębowe z kokosem i jagodami , gryczane z bakaliami , jaglane , budyniowe , dyniowe i bananowe . Dziś przepis na pyszne placuszki z truskawkami. Pospieszcie się, bo w tym roku(...)jajko  1/4 szklanki oleju  1 szklanka jogurtu naturalnego   1 szklanka pokrojonych w kawałki truskawek wykonanie:   Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam patelnię do pankejków i nakładam ciasto. Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam delikatnie na drugą stronę. Podaję udekorowane świeżymi truskawkami

babka w formie
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 151

jagody, borówki, maliny Przygotowanie: Ciasto możecie zagnieść ręcznie lub przy pomocy miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki przekładam na blat i zagniatam do reszty rękami. Uważam że jest to najlepsza metoda na ciasto kruche. Ograniczamy w ten sposób kontakt ciasta z dłońmi, dzięki temu będzie(...)takich urządzeń wystarczy blat, stolnica i sprawne ręce J Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło, dokładnie siekamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania