Lubię proste szybkie w przygotowania ciasta, nad którymi nie muszę spędzać dużo czasu, a które w swojej prostocie wyglądają i smakują obłędnie. Takim nieskomplikowanym wypiekiem jest galette, do którego nie potrzeba wielu składników, wystarczą sezonowe owoce, podstawowe składniki na ciasto i w zasadzie tyle. Przygotowałam galette z jagodami leśnymi,a smak podkręciłam skórką z cytryny, która idealnie komponuje się(...)jagodami. To ciasto jest przepyszne! Jagody możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami, a mąkę pszenną zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 4 łyżki zimnej wody 140 g zimnego masła Nadzienie: 400 g leśnych jagód (borówki) 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka skórki otartej z cytryny Przygotowanie
KukuleczkiPyszne, szybkie ciasto jogurtowe-muffinowe, powstało bowiem na bazie naszych ulubionych muffinek . I choć nie piecze się tak szybko one, to warto niekiedy zamiast muffin przygotować takie właśnie ciasto z owocami i kruszonką. Pyszne, wilgotne, długo pozostające świeże, pod warunkiem, że coś się uchowa... ;-) I co bardzo istotne, mega proste do przygotowania, bez długiego mieszania, bez wyrabiania. Osobno wszystkie składniki(...)tylko lekkie przemieszanie i ciasto gotowe. Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym. 28x23cm Składniki: suche: - 200g mąki orkiszowej typ450 (lub pszennej) - 150g ksylitolu lub drobnego cukru - 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli mokre: - 170g jogurtu naturalnego - 100g roztopionego masła - 3 jajka Dodatkowo: - ulubione owoce (u mnie borówki, truskawki i morele) W jednej
Smaczne ZdroweWaszym baaardzo gorącym przyjęciem. Mniemam, że to gorące przyjęcie może mieć coś wspólnego z ostatnimi upałami. :) A konkretnie z faktem, że pyszne i szybkie ciacho nie wymagało pieczenia. Zapraszam więc na jego kolejną odsłonę. Dzisiejsze kremowe ciasto z owocami też nie wymaga pieczenia i poleca się jako idealny deser w upalne dni. Moja teściowa powiedziała, że jest aż ZA dobre(...)mleka kokosowego - 3 cm laski wanilii - ok. 4 łyżki słodzika (syropu, ksylitolu, cukru - ilość wedle uznania) - 2 łyżki masła klarowanego (opcjonalnie) GÓRA - dowolne owoce - u mnie brzoskwinie i borówki Kaszę wrzucamy do garnka i prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami mleka kokosowego, dodajemy słodzik, ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę i gotujemy pod przykryciem
Smakuje zdrowoCoś łatwego, coś pysznego i coś dla wszystkich Taki właśnie jest deser, który mam dziś dla was. Warstwy owoców przełożone kremem z mascarpone i bitej śmietany
RelaxtimeProsta Beza z Truskawkami – Dzisiaj zapraszam na kolejne cudo z truskawkami :). Pyszną, prostą w przygotowaniu bezę z kremem śmietanowo – waniliowym. Beza jest chrupiąca, dobrze wysuszona, więc
Mała CukierenkaOstatnio była tarta z truskawkami , dziś postanowiliśmy przygotować podobną wersję ciasta, jednak ze względu na to, że truskawki się już skończyły to tarta będzie z malinami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!okresie letnim warto korzystać z uroków i smaków jakie niesie ze sobą ten czas. Warto pamiętać, że większość sezonowych owoców bardzo szybko się kończy i póki są należy je jeść, bo później zostaną już tylko mrożone. Jeszcze lepiej jeśli uda się Wam z nich wyczarować wyśmienite dania :) Owoce dostępne tylko w lecie świetnie pasują do wszelkiego rodzaju deserów . Dlatego wzorując(...)mascarpone . Ale spokojnie… nie będziecie musieli robić kruchego ciasta… to będzie znacznie szybsze. Tarta z truskawkami – składniki 320-350 g herbatników (najlepiej maślanych) 170g masła 250g serka mascarpone 130 g śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 300-500 g truskawek (lub innych sezonowych owoców np. maliny, borówki) Tarta z truskawkami – przepis Herbatnik i drobno kruszymy. Najlepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: – 1 szklanka mąki ryżowej – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 150 ml. jogurtu naturalnego – 1/4 szkl, oleju ( u mnie z pestek winogron ) –
I LOVE LIFEpyszniejsze :) Ciastka robi się bardzo szybko, wystarczy wszystko ze sobą wymieszać i mamy zdrową przekąskę, w sam raz na weekendowy relaks. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mąki owsianej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 banan 2 łyżki kakao 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 garście borówek opcjonalnie pokrojona gorzka czekolada Wykonanie(...)miski wsypać mąkę, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Przesypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić borówki i opcjonalnie gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 20-25 minut w 180ºC
Healthy food explorerposiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko mokrymi rękoma W przepisie podano by schłodzić ciasto przez godzinę w lodówce, a ja rozwałkowałam ciasto, ułożyłam w foremce o wymiarach 25 x37 cm i takie trzymałam w lodówce przez godzinę Po tym czasie upiekłam przez 20 min. w temp. 180 stopni C.- ciasto po upieczeniu przestudziłam Zrobiłam kruszonkę z podanych(...)szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych.W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon na jagody... "Owoce borówki czernicy (popularne czarne jagody ) to nieoceniona skarbnica barwników antocyjanowych, które zyskują dziś w świecie
Proste Potrawyprzygotować z użyciem suchych drożdży (lub świeżych). Nadziewane bułeczki mleczne smakują pysznie z dodatkiem różnych owoców - ja tym razem nadziałam je brzoskwiniami z puszki, ale wypróbujcie na przykład jagody, borówki czy jabłka. Miejcie na uwadze, że gdy nadziejecie je mniejszymi, soczystymi owocami (na przykład jagodami), część soku może wyciec z bułeczek podczas pieczenia. Jeśli chcecie, bułeczki maślane z kruszonką(...)zachowają świeżość. Domowe bułeczki drożdżowe są najlepsze w dniu upieczenia. Jeśli część zostanie Wam na drugi dzień, warto szczelnie je zakryć i przechować w lodówce, wtedy nie czerstwieją tak szybko. Bułeczki mleczne można też oczywiście zamrozić. Nadziewane bułeczki maślane z kruszonką są puszyste, delikatne i nie za słodkie - w sam raz na podwieczorek. Bardzo polecam, smacznego :) Bułeczki maślane z kruszonką
Lekcje w kuchnizamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie. Inspiracja Pora coś zjeść. Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Tarta z jagodami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki Na ciasto: 250 g mąki pszennej(...)łyżki stopionego masła 400 g jagód 4 łyżki brązowego cukru do jagód Dodatkowo: roztrzepane jajko brązowy cukier do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i szybko zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie posiadacie robota czy też malaksera, ciasto zagniatamy na blacie kuchennym, siekając najpierw zimne masło z mąką
Kulinarne przygody Gatityudekorować świeżymi lub mrożonymi owocami, najlepiej jagodowymi np. malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, czy też truskawkami, ślicznie i apetycznie tarta będzie wyglądać jak wymieszamy owoce, będzie bardzo kolorowa. Ta tarta kukurydziana z owocami zaspokoi apetyt na słodycze, będzie ozdobą przyjęcia, czy domowej tzw. popołudniowej rodzinnej herbatki z ciastkiem. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę(...)tarty 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek cukier trzcinowy Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 żółtka i zimny jogurt. Szybko wyrabiamy ciasto za pomocą haka robota. Przekładamy ciasto na silikonową matę i formujemy kulę, spłaszczamy i wałkujemy . Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 równe części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić drugą częścią ciasta. Podpiec na złoty(...)cukru waniliowego 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: 300 g pokrojonych grubo truskawek 250 g borówek amerykańskich Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier oraz cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie
Czerwień i błękitnakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi listkami użyj żelatyny w proszku. Na dwa listki żelatyny przypada 1 łyżeczka żelatyny w proszku. Zamiast czerwonej borówki można użyć mrożone maliny lub żurawinę. Wsyp borówki do małego(...)przetrzyj. Włóż z powrotem do garnka, zagotuj i dodaj odciśniętą żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na półpłynnie, dodaj twarożek i ubijaj dalej. Śmietana stanie się szybko sztywna. Dodaj połowę owocowego musu energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki. Resztę musu to galaretka, którą udekorujesz wierzch tortu. Przygotuj krem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
codojedzenia