masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy. Wlewamy margarynę i łączymy wszystko w całość. Do ciasta wsypujemy rodzynki korynckie FRESANO Ja osobiście nie przepadam za standardową rodzynką, ale KORYNTKI są rodzynką malutką i przypominają mi troszkę suszone borówki, więc łatwiej mi się przełamać. A dodatkowa wiedza na temat rodzynek i ich pozytywny wpływ na cały nasz(...)Mieszamy łopatką i dodajemy mango kandyzowane oraz przyprawę do serników, tylko dlatego, że ma ciekawe składniki i cudnie pachnie ! Wlewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia . Szybko wkładamy do piekarnika na 190 stopni nie więcej i pieczemy ok. 35-45 minut. To zależy tylko od piekarnika. Wyciągamy. Chłodzimy. Odklejamy papier. Robimy polewę. Do rondelka dajemy margarynę, cukier kakao FRESANO
Z Kuchni Do Kuchnidelikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wraz(...)miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy
Słodki ZakątekMasę kokosową studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy miksując. Następnie dodajemy ostudzoną masę kokosową, żółtka, mąkę pszenną i jogurt, szybko mieszamy mikserem. Masę przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem. Studzimy i kroimy na pół. Masa śmietanowa: 2 galaretki(...)wstawiamy do lodówki aby szybciej stężała. Śmietankę ubijamy, uważamy aby jej nie przebić i dodajemy tężejącą galaretką, mieszamy masę jogurtową. Jedną część ciasta układamy w blaszce, której piekło się ciasto, wylewamy połowę masy, dodajemy mrożone owoce, maliny, borówki, przykrywamy drugim ciastem i wylewamy resztę masy z owocami. Gdy masa całkowicie stężeje, na powierzchni ciasta układamy mieszankę owoców i zalewamy tężejącą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMyślałam, że nie dam rady dodać dziś tego przepisu, po pracy szybko biegłam na pociąg, w którym dla zabicia czasu zaczęłam spisywać post i teraz na szybko publikuję, bo zaraz znikam na cały weekend w domku nad jeziorem ;) Komputera nie będzie, ale zawsze jest mój telefonik, więc zdjęcia na fanpage powinny się pojawiać, oczywiście jeśli zjem coś godnego uwagi ;) szykujcie(...)SYLWETKI spora garść borówek Sposób przygotowania: Jogurty przekładamy na gęste sito aby pozbyć sie ewentualnej wody i pozostawiamy na około 0,5h jajka ubijamy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez minimum 5 min. aż powstanie gęsta masa (tzw. Kogel mogel, ale z białkami;) ) dodajemy jogurt, skrobię, wanilię i miksujemy do połączenia składników przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczytania: 3 min Uwielbiam ciasta typu tarta, ponieważ są szybkie do przygotowania i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne! Ciasto na tartę można przygotować w większej ilości i upiec za jednym zamachem spody do dwóch lub trzech ciast, lub surowe ciasto zamrozić i wykorzystać, kiedy będzie potrzeba. Jeśli zdecydujecie się upiec więcej spodów, należy ciasto po całkowitym wystudzeniu szczelnie owinąć(...)dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto, ja wyrabiam ciasto przy pomocy miksera stacjonarnego. Z przygotowanego ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 27 około cm wylepiając również brzegi formy, całą powierzchnię ciasta nakłóć widelcem, wstawić do nagrzanego
SprawdzonaKuchnia.plmąkę, szybko posiekać. Dodać żółtka, szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny (u mnie ciasto poszło na całą noc, następnego dnia ciasto starłam w malakserze tarczą do warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa(...)pokojowej 1 kg śmietany 18% 3/4 – 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców (jagód, wiśni, malin, borówek, porzeczek, czereśni, agrestu) u mnie mrożona Mieszanka Kompotowa z Biedronki (nie rozmrażałam ich przed pieczeniem, warto obsypać mąką, aby nie poszły na dno). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
moj przepis naDelikatny placek z jagodowym nadzieniem, jest daniem, które możemy szybko przygotować, ale znika ono jeszcze prędzej. Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać(...)pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla
Miód i pieprzczas to zmienić. Przecież gofry są mega smaczne, szybkie, proste, idealne na śniadanie lub podwieczorek, na zimno, na ciepło, z przeróżnymi dodatkami, jak kto woli, jak kto lubi… Dla każdego coś pysznego. Nasze gofry umiliły nam niedzielne południe. Pełniły rolę deseru, stąd też były na bogato, z bitą śmietaną, z borówkami, konfiturą, posypkami itd. Drugiego dnia, równie smaczne posłużyły(...)była ich ciekawa forma… Myszka Miki… Dla dzieci doskonała… Wyobrażacie sobie radość mojego syna?! Zdecydowanie gofry umilą nam niejedno urodzinowe dziecięce przyjęcie. Polecam bardzo. Składniki na ciasto: 375 g mąki 7 g suchych drożdży 50 g cukru kryształu 375 ml letniego mleka 4 jajka 125 g rozpuszczonego, letniego masła szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Mąkę
Made By Mom And Sonminut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa w tym czasie trochę opadnie, i podajemy. Ciasto jest szybkie i bardzo dekoracyjne. Masa- słodka i lekko krówkowa- idealnie pasuje do lekko kwaskowatych owoców. Polecam! Zbliżenia ciasta tradycyjnie w beznadziejnym świetle, bo dopiero wieczorem miałam czas:/ Edit: Dawno nie zaglądałam na durszlak a tu proszę- akcja(...)Qbkową ku źnię A u nas świdośliwa zaczęła powoli tracić liście, owoców już dawno nie ma- były stołówką dla ogromnych ilości ptaków. Leszczyna jest złota a amerykańskie borówki czerwone- na tle zielonych tuj sąsiadów wyglądają bardzo atrakcyjnie. Na pierwszym planie złote "muzyczne drzewo" (moja mama mówi tak na jawor, bo robi się z niego skrzypce) i zioła dookoła. Widok
les mirabellesDziś mam dla was przepis na banalnie proste ciasto jogurtowe, oczywiście w troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja zdecydowałam się
Healthy food explorerdokładnie wszystko dużym, szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Można również zwykłą blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Odstawić(...)nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na niego obciążenie, żeby nie wyrosło: specjalne ceramiczne kulki, suchą fasolę, suchy groch, etc. Ciasto podpiec przez około 10 minut, usunąć papier z obciążeniem i dopiec ciasto przez kolejny kwadrans.Można zrezygnować z dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli jeszcze macie szczęście i w waszej okolicy są do dostania truskawki to polecam zrobić z nich pyszny i szybki deser, a mianowicie tort naleśnikowy z
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszny,kremowy serniczek z owocami i przeźroczystą galaretką. Gorąco polecam bo robi się go szybko a smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 kg sera białego
Niespełnione zdolności kulinarneNa dworze zimno i leje, ale u nas atmosfera przed wyjazdem mocno gorąca ;-) okazało się, że starsza córka potrzebuje jeszcze kilku rzeczy, których nie ma, a
Czary - gary w kuchniBardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki świeżym owocom jest idealna na lato. Owoce idealnie komponują się z masą z serka mascarpone i
Passion of Cooking