świetnie komponują się z lekkim i puszystym jogurtowym ciastem. Szybkie ciacho na każdą okazję jak znalazł. Można wykorzystać wszelakie inne owoce, nawet mrożone, dodać wiórki kokosowe lub kakao. Koniecznie posypcie cukrem pudrem lub przygotujcie kruszonkę wg tego przepisu i posypcie przed pieczeniem. Dodatkowa słodycz i chrupkość jak znalazł! Smacznego Ekspresowe ciasto z porzeczkami na jogurcie SKŁADNIKI: 2,5 szklanki(...)opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka L 150 g czerwonych porzeczek oczyszczonych z łodyżek 1/2 szklanki mleka 150 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru łyżeczka cukru pudru plus cukier puder do posypania ciasta Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na formę o wymiarach
Zasmakuj Kuchnimrożone) - 3 galaretki malinowe - 900ml gorącej wody Na bezę: - 6 białek - 250g cukru drobnego - sok z połowy limonki(ew.cytryny) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) - 50g płatków migdałowych Bezę i kruche można zrobić dzień przed składaniem ciasta w całość. A idzie to tak. Wszystkie składniki można wyrobić na ciasto robotem lub na blacie. Gdy są już jednolitą masą, którą(...)ciasta kroję je na plasterki, wykładam nimi wyłożoną papierem blachę i łączę poszczególne łaty, na koniec wyrownuję, można tu użyć małego wałka. Oczywiście można też całe ciasto wałkować i przenieść do formy. Ponakłuwać widelcem, znowu schłodzić 30 minut i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut w 190 stopniach. Trzeba pilnować, aby uciekło się na złoty kolor, szybko się
I tu będę miała takie tetego danie jest niezwykle proste i dość szybkie w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje. Dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłuste, a gdy chcemy otrzymać wersję bardziej fit, to rezygnujemy z dodatku majonezu. Podany w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki smakuje znakomicie i robi furorę na stole... Składniki: (4 porcje) Ciasto: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 jajka(...)czerwonej 100 g szynki drobiowej ok. 15 szt. oliwek 1 kula mozzarelli (125 g) natka pietruszki Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLenyszklanki cukru drobnego 2 łyżki kakao Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie(...)cukru. Miksować do momentu, aż cały cukier się nie rozpuści. Beza ma być sztywna, tak że można ją kroić nożem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyjąć pierwszą część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce, wyrównać, wyłożyć cały dżem, wyrównać, zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, zetrzeć jasne ciasto. Piec 40-50 min do suchego patyczka w 180 st. Wyjąć, całkowicie
moj przepis nasamo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie każda po około 250 gr). Do jednej części dodać kakao, zagnieść(...)cukru. Miksować do momentu, aż cały cukier się nie rozpuści. Beza ma być sztywna, tak że można ją kroić nożem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyjąć pierwszą część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce, wyrównać, wyłożyć cały dżem, wyrównać, zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, zetrzeć jasne ciasto. Piec 40-50 min do suchego patyczka w 180 st. Wyjąć, całkowicie
moj przepis nabudyniową tworząc przepyszne ciasto. Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru 3 żółtka łyżka śmietany 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier Masa Budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła(...)minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia
Słodka Stronaziemniaczaną i szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania jabłek. Składniki na ciasto wymieszaj na stolnicy (masło warto rozdrobnić nożem) i dobrze zagnieć, aż do równomiernego połączenia się składników. Czwartą część ciasta schowaj do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj(...)blachę. Na ciasto wyłóż jabłka i równomiernie je rozprowadź. Przygotuj bezę: ubij pianę z białek. Po jej ubiciu zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier kontynuując miksowanie. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i rozprowadź równomiernie po jabłkach. Wyjmij z zamrażarki schowane tam ciasto, i na tarce o grubych oczkach zetrzyj je na bezę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego
Grahamka, weka i kajzerkajest łatwe i dość szybkie. Chyba jedyną trudność sprawiła mi „kratka” na wierzchu, która miała powstać z odpowiedniego ułożenia pasków ciasta. Coś mi się tam pięknie pomieszało i paski zamiast utworzyć kratkę, leżały po prostu obok siebie. Najlepsze, że zauważyłam to dopiero jak wyjęłam ciasto z piekarnika Wniosek jest jeden: jakkolwiek ułożycie ciasto na wierzchu – będzie dobrze(...)pozostałego ciasta wałkujemy paseczki lub cokolwiek innego i układamy je na masie serowej (bez obaw nie „utopią” się w masie). Pieczemy w 180 stopniach 45 – 50 minut. Gdyby w trakcie pieczenia ciasto kruche zbytnio się rumieniło, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a przed podaniem oprószamy lekko cukrem pudrem. Z foremki
Relaxtimenożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Formę tarty o średnicy 26 cm smaruję. Wykładam do niej ciasto, i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15-20 minut aż się(...)sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier ma się rozpuścić i dopiero kolejna jego porcja. Na końcu dodaję mąkę, i ocet winny. Bezę wyciskam za pomocą szprycy na tartę. Resztę bezów wyciskam na blaszkę i piekę razem z tartą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni termoobieg na 5 minut. Po czym zmniejszam
wesoła kuchniajajka kl. M 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżeczki w proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek kilka sztuk mrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki(...)oprócz owoców, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się ich (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę, która następnie podczas pieczenia może wyrosnąć, a następnie opaść tworząc brzydkie pagórki lub pęknięcia ) 4. Gotową masę wylewamy na kruchy spód, który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem (resztę białka możemy zamrozić i zużyć
Gotowanie...to proste !Dziś mam dla Was kolejne ciacho z truskawkami . W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani
Ostra na Słodkotermoobiegiem. Pamiętajcie, że włączenie termoobiegu podnosi temperaturę pieczenia o około 20⁰C i pilnujcie, czy bezy nie zaczynają zmieniać koloru – jeśli Wasz piekarnik jest mocny, zmniejszcie temperaturę i suszcie je dłużej. Gdy już się upieką, zostawcie je w uchylonym piekarniku dopóki on nie ostygnie. Nigdy nie dodawałam do bezy skrobi ziemniaczanej, soku z cytryny, octu czy kwaśnego wodorowinianu potasu(...)przechowywać do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach – szybko chłoną wilgoć z powietrza. Jeśli pieczecie małe bezy – nie róbcie ich z więcej niż 3-4 białek na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później bo ucieknie z niej powietrze i masa opadnie. Tym razem z pozostałych po wczorajszym kruchym cieście białek upiekłam mini torciki Pavlova
Karo in the KitchenByliśmy na wakacjach, nad polskim morzem. Piękny ośrodek wczasowy pośrodku sosnowego lasu w małej, nadmorskiej miejscowości. Mieszkaliśmy w kawalerce z aneksem kuchennym. Wyżywienie mieliśmy we własnym
Moja DelicjaPolecam gorąco, zwłaszcza, że przepis jest tani i bardzo szybki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BABKĘ : -1 szklanka maślanki naturalnej -2,5 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki oleju -1 tabliczka czekolady mlecznej (pół tabliczki do ciasta, pół na polewę) *dodatkowo do polewy łyżka masła(...)dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do całości. Miksujemy na gładką masę. I ciasto gotowe :-) Pół tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dodajemy do ciasta-mieszamy. *jeśli nie chcecie babki z czekoladą, nie musicie jej dodawać, ciasto jest pyszne bez żadnych dodatków. Możecie też dodać np borówki , orzechy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha… i nie tylko. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cytryny Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto kruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka (białka dodamy ubite do masy makowej), śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części
mojewypiekiinietylko