roku. Ktoś mógłby powiedzieć, że to mało, jednak osoby, które co tydzień pieką inne ciasto, będą mnie rozumiały i wiedziały o co chodzi;) Keks przygotowuje się prosto i szybko, co w połączeniu z fantastycznym smakiem, jaki otrzymujemy na końcu, sprawia, że śmiało można by to ciasto nazwać idealnym:) Jest pyszne, słodziutkie, wilgotne, z kawałkami bananów, orzechów i czekolady. No czegóż(...)szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 2/3 szkl. oleju 4 jajka 4 banany 100 g czekolady 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczki proszku do pieczenia cytryna szczypta soli Cytrynę myjemy, przelewamy wrzątkiem, ocieramy skórkę. Do misy miksera wsypujemy cukier, sól, skórkę cytrynową i wlewamy olej. Miksujemy chwilę. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy
Smaki Na Talerzupotem pieczenie może wynosić nawet i 30 minut łącznie. Nie kryję, iż muffinki należą do moich ulubionych słodkości, głównie dzięki temu właśnie, że robi się je szybko. Jak już może wiecie staram się nie jeść glutenu . Nie jestem na niego uczulona ale czuję się lepiej kiedy go nie spożywam. Od czasu do czasu skuszę się na ciasto, które gluten(...)Bez obaw o mój żołądek zajadałam sie tymi pysznymi muffinkami przez dwa dni. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowych muffinków. 15 dkg czereśni z kompotu 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mecooksBeza: 5 białek, 100 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, Wykonanie: Ciasto Do kuchennego robota wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy, aż zbije się w kulkę. Można dodać kilka łyżek wody, jeśli jest za suche i składniki się nie łączą. Wyciągamy zbite w kulkę ciasto i wykładamy je na blaszce do tarty. Kładziemy na ciasto sreberko do pieczenia i sypiemy na to ryż bądź kaszę. Ja nasypałam cieciorkę. Chodzi o to, aby ciasto nie wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 min. Krem cytrynowy Wyciskamy sok z dwóch cytryn, wlewamy go do garnuszka, dodajemy wodę oraz skórkę z cytryny. Dodajemy cukier i wstawiamy na ogień. Jak cukier się rozpuści, dodajemy roztrzepane żółtka
Smaki Przyprawy i Koloryużywam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml . Jak zrobić ciasto makowo-serowe? Spód: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do foremki, wyrównać i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto podpiec około 8 minut w piekarniku nagrzanym(...)wyrównać. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się przypiekać, ciasto przykryć papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto makowo-serowe posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto przed podaniem powinno spędzić co najmniej 12 godzin
Kuchcik gotujeBłyskawiczny deser bez pieczenia, utrzymany w pastelowej kolorystyce. Przepyszny. Świetny dla dzieci. Zarówno smakowo, jak i do trenowania pod okiem dorosłych (przygotowanie galaretki) swoich
Smaki Na Talerzucukru waniliowego (opcjonalnie) – 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru – 1/2 szklanki oleju (100ml) Dodatkowo: cukier puder lub erytrol w pudrze SPÓD: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zimne masło i siekamy nożem do chwili, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, erytrol i szybko zagniatamy (lub wyrabiamy w malakserze). Jeżeli ciasto będzie zbyt sypkie
Be Fit Be StrongMocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A
zdrowo i aktywnieRanking wrześniowy przedstawiający TOP 10 najbardziej popularnych przepisów na mojej stronie. Z lekkim opóźnieniem, ale jest. Co miesięczny ranking najchętniej czytanych przepisów na mojej stronie we
zdrowo i aktywnieFajne ciasto, bardzo puszyste i mięciutkie. Szybkie, bo bez miksera, pachnące kakao, wanilią z dodatkiem dużej ilości rodzynek. Proste w przygotowaniu, dodatkowo polane domową polewą czekoladową, idealne na każde popołudnie. Kakaowe ciasto z rodzynkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 czubata łyżeczka kakao 3/4 szklanki drobnego cukru
Zasmakuj KuchniŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto pod cienką, migdałową bezą. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 6 zółtek 4 białka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/4 kostki margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (15g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilkanaście świeżych lub mrożonych malin Migdałowa skorupka: 2 białka 4 łyżki cukru 15 dag płatków migdałowych aromat migdałowy
Praktyczna plRanking wrześniowy przedstawiający TOP 10 najbardziej popularnych przepisów na mojej stronie. Z lekkim opóźnieniem, ale jest. Co miesięczny ranking najchętniej czytanych przepisów na mojej stronie we
Zdrowie i pysznie na talerzuMocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A
Zdrowie i pysznie na talerzuciasto przypomina czekoladowego, tylko że bardziej kruchego murzynka. Do tego maliny oraz orzechy nerkowca! Zapewniam, że to połączenie jest rewelacyjne, bo kto się oprze słodkiemu ciasteczku, które łączy w sobie gorzkie kakao, kwaskowate maliny i chrupiące orzeszki? Koniecznie spróbujcie! (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny 150g cukru 1 jajko 2-3 łyżki mleka 180g mąki pszennej 30g kakao (ciemnego, bez(...)łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta soli Dodatkowo: 25g orzechów nerkowca 10g suszonych malin (mogą być świeże) Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Nadal miksując - połączyć z jajkiem, a następnie z mąką, kakao raz proszkiem do pieczenia. (Można też wszystkie składniki szybko zagnieść - ciastka będą mniej lżejsze.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy
Di gotujeszklanki wody gazowanej łyżka cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 kwiatów czarnego bzu olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta miksujemy, odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, przekładamy na patelnię. Póki placuszki się smażą z jednej strony, szybko obcinamy nożyczkami łodygi i przewracamy na drugą stronę. Smażymy
Obiad gotowycały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał(...)ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę i ciasto było słodkie, a jak bym dodała jeszcze startą czekoladę to już byłoby przesłodkie. Inspiracja: klik Składniki ciasto blaszka 24x34 cm: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru trzcinowego 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka
kruche babeczki