Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka . Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od kiedy piekę chleby na zakwasie, rzadko zdarza mi się piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne, a tego brakuje mi w drożdżowych. Chleb(...)się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego! uwaga: ciasto na chleb wyrabiałam w robocie. 16 października przypada Światowy Dzień Chleba ( World Bread Day 2014 ). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział. To świetna inicjatywa, pokazująca innym, że pieczenie chleba
Stare Garybez cukru 170 g cukru szczypta soli Dodatkowo 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Przygotuj kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło,cukier puder i jajo. Zagnieć szybko kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Dno tortownicy lub blachę wyłóż papierem do pieczenia
Z Kuchni Do KuchniDziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe . Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , bo z mąki kukurydzianej. Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej ( używając dodatków bez glutenu ). Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się(...)łyżki - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - olejek waniliowy – 1 łyżka DODATKOWO: - polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i polewamy czekoladą. Smacznego
Ostra na Słodkołyżką, przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (używam domowej soli waniliowej
Moja Delicjamąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z gruszkami(...)Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru, po czym gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 4 białka 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Barwnik zielony Przygotowanie bezy
Podróż w kulinariałyżki cukru 1 jajko 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki, dodaję miękkie masło i szybko ugniatam na gładkie ciasto. Nerkowce drobno siekam ostrym nożem, dodaję do ciasta – wgniatam je delikatnie w ciasto aż do połączenia. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut(...)minut wstawić do zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Z ciasta urywam małe kawałki – ok. wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ustawiam okrągłą foremkę i wypełniam ją porcjami ciasta, dzięki czemu ciastka nabierają ładnego okrągłego kształtu. Możecie użyć dowolnej mniejszej foremki do ciastek
Zasmakuj KuchniCiasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt: 4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza(...)Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec
Niespełnione zdolności kulinarnebudyniu to przerobiona wersja rogalików waniliowych . Są tak samo pyszne i tak samo szybko znikają. Składniki: Ciasto: 220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka kakao 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego Ale-raj 40 g budyniu czekoladowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Lukier: 3-4 łyżki cukru do polew(...)łyżkę i zastąpić 1 łyżką kakao. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Ułożyć
Ala piecze i gotujeprzypominał mi trochę panna cotte. Choć dawno jej już nie jadłam, ale po spróbowaniu jakoś od razu skojarzył mi się z tym deserem ;) Sernik jest bez pieczenia i bardzo szybko się go robi. Użyłam chudego sera twarogowego i dodałam stałej części mleka kokosowego (można go zastąpić ubitą śmietaną kremówką), a zamiast cukru oczywiście ksylitol. Chyba bardziej(...)misy blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Wlać ostudzoną żelatynę i jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać na przygotowany spód, na wierzch wyłożyć borówki, które lekko wcisnąć w ciasto. Przełożyć do lodówki do stężenia masy (najlepiej na całą
Healthy food explorerKolejne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Z masą budyniową, która przełamuje słony smak krakersów. Najlepiej jak sobie poleży noc w lodówce, a smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam! 2 paczki krakersów Masa(...)ciągle mieszając (żeby się nie przypaliło). Następnie odstawić do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Dodać prawie całe wiórki kokosowe (odrobinę zostawić do posypania ciasta) i wymieszać. Krem podzielić na 3 części (jeśli robimy dużą blachę, ja miałam mniejszą - 26/21 cm więc podzieliłam na 4 części). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na spodzie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kg truskawek cukier puder 5
Przepisy kulinarne babci Antoninybez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia maku 200 g gęstej śmietany kwaśnej lub słodkiej (ja dałam kwaśną) Dodatkowo: 1 słoik wiśni Wiśnie osączamy na sicie. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy
Smaki Na Talerzumąkę pszenną, całość zagniatamy szybko na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Matę / blat podsypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką wałek. Grubość ciasta od 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka większe od stempli(...)mnie ze wzorkiem po bokach). W każdym kółku odciskamy wzór stemplem. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w lekkich odstępach (ciastka nie rosną). Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia może być różny, obserwujemy brzegi ciasteczek. U mnie ciasteczka zazwyczaj pieką się około 12-14 minut (w zależności od grubości
Słodkie okruszkiSzybkie ciasto z sezonowymi owocami najlepsze. Bez użycia miksera, wystarczy wymieszać do połączenia składników i gotowe . Składniki: 4 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 400 g truskawek Mokre składniki wymieszać razem w misce, w drugiej połączyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia
Niespełnione zdolności kulinarneSuper pyszne i bardzo proste do zrobienia domowe wafle daktylowo - kokosowe. Takie domowe wafle robi się bardzo łatwo i szybko, a o ich smaku decyduje masa
Życie zaczyna się w kuchni