szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:97/536)

bezglutenowe i wegańskie pierogi z jagodami 235

jeszcze przepisu na pierogi bez mąki pszennej... W końcu nie wytrzymałam i postanowiłam zaryzykować i spróbować sama przygotować takie pierogi! Spodziewałam się, że będzie to katastrofa. Że ciasto będzie się kleić, że nie będzie się dało go rozwałkować, że będzie się rwać i wiele innych obaw miałam w głowie. Jednak tak źle nie było ;) Ciasto bezglutenowe różni się(...)się z Wami: -nieuzywane w danej chwili ciasto trzeba szczelnie owinąć folią spożywczą -nie powinno się podsypywać mąką, ponieważ ciasto stanie się twarde - zamiast podsypywać mąką lepiej rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia jeśli zacznie się ono przyklejać do stolnicy/wałka -pierogi nie powinny zbyt długo leżeć, ponieważ szybko wysychają i pękają - trzeba gotować je na bierząco

chili & sugar
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 273

Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka . Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od kiedy piekę chleby na zakwasie, rzadko zdarza mi się piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne, a tego brakuje mi w drożdżowych. Chleb(...)się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego! uwaga:  ciasto na chleb wyrabiałam w robocie. 16 października przypada  Światowy Dzień Chleba ( World Bread Day 2014 ). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział. To świetna inicjatywa, pokazująca innym, że pieczenie chleba

Stare Gary
Puszysty i delikatny sernik 127

bez cukru 170 g cukru szczypta soli Dodatkowo 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Przygotuj kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło,cukier puder i jajo. Zagnieć szybko kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Dno tortownicy lub blachę wyłóż papierem do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto jogurtowe kukurydziane 329

Dziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe . Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , bo z mąki kukurydzianej. Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej ( używając dodatków bez glutenu ). Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się(...)łyżki - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - olejek waniliowy – 1 łyżka DODATKOWO: - polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i polewamy czekoladą. Smacznego

Ostra na Słodko
Proste ciasto kakaowe bez jajek 84

łyżką, przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (używam domowej soli waniliowej

Moja Delicja
,,Gruszkowa chmurka” 335

mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z gruszkami(...)Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru, po czym gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 4 białka 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Barwnik zielony Przygotowanie bezy

Podróż w kulinaria
CIASTECZKA Z NERKOWCAMI 80

łyżki cukru 1 jajko 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki, dodaję miękkie masło i szybko ugniatam na gładkie ciasto. Nerkowce drobno siekam ostrym nożem, dodaję do ciasta – wgniatam je delikatnie w ciasto aż do połączenia. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut(...)minut wstawić do zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Z ciasta urywam małe kawałki – ok. wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ustawiam okrągłą foremkę i wypełniam ją porcjami ciasta, dzięki czemu ciastka nabierają ładnego okrągłego kształtu. Możecie użyć dowolnej mniejszej foremki do ciastek

Zasmakuj Kuchni
KREMÓWKA KARDYNALSKA 158

Ciasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt:   4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza(...)Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Rogaliki czekoladowe z budyniem 304

budyniu to przerobiona wersja rogalików waniliowych . Są tak samo pyszne i tak samo szybko znikają. Składniki: Ciasto: 220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka kakao 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego Ale-raj 40 g budyniu czekoladowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Lukier: 3-4 łyżki cukru do polew(...)łyżkę i zastąpić 1 łyżką kakao. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Ułożyć

Ala piecze i gotuje
Fit serniczek na zimno z borówkami 150

przypominał mi trochę panna cotte. Choć dawno jej już nie jadłam, ale po spróbowaniu jakoś od razu skojarzył mi się z tym deserem  ;) Sernik jest bez pieczenia i bardzo szybko się go robi. Użyłam chudego sera twarogowego i dodałam stałej części mleka kokosowego (można go zastąpić ubitą śmietaną kremówką), a zamiast cukru oczywiście ksylitol. Chyba bardziej(...)misy blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Wlać ostudzoną żelatynę i jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać na przygotowany spód, na wierzch wyłożyć borówki, które lekko wcisnąć w ciasto. Przełożyć do lodówki do stężenia masy (najlepiej na całą

Healthy food explorer
Rafaello bez pieczenia 228

Kolejne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Z masą budyniową, która przełamuje słony smak krakersów. Najlepiej jak sobie poleży noc w lodówce, a smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam! 2 paczki krakersów Masa(...)ciągle mieszając (żeby się nie przypaliło). Następnie odstawić do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Dodać prawie całe wiórki kokosowe (odrobinę zostawić  do posypania ciasta) i wymieszać. Krem podzielić na 3 części (jeśli robimy dużą blachę, ja miałam mniejszą - 26/21 cm więc podzieliłam na 4 części). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na spodzie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
rolada bezowa z bitą śmietaną i borówkami 198

bezy, 25 minut w piekarniku! A smak? Równie świetny:) Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super! Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza(...)stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie. Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy. Świetny deser na lato! składniki: beza: szklanka białek 300 g cukru szczypta soli łyżeczka octu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej krem: 330 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 2 łyżki dżemu jagodowego mały koszyczek borówki amerykańskiej

6niebo
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ 201

Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  0,5 kg truskawek cukier puder 5

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Makowiec z wiśniami 113

bez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia maku 200 g gęstej śmietany kwaśnej lub słodkiej (ja dałam kwaśną) Dodatkowo: 1 słoik wiśni Wiśnie osączamy na sicie. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy

Smaki Na Talerzu
Kruche cynamonowe ciasteczka (ze wzorem) 214

mąkę pszenną, całość zagniatamy szybko na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Matę / blat podsypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką wałek. Grubość ciasta od 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka większe od stempli(...)mnie ze wzorkiem po bokach). W każdym kółku odciskamy wzór stemplem. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w lekkich odstępach (ciastka nie rosną). Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia może być różny, obserwujemy brzegi ciasteczek. U mnie ciasteczka zazwyczaj pieką się około 12-14 minut (w zależności od grubości

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania