Małe ciasteczka, które bajecznie prosto się przygotowuje, a dodatkowo, tak niewiele to kosztuje. Gotowe składniki tylko mamy, posypujemy ciasto i je odpowiednio składamy. Potem tylko krojenie i szybkie pieczenie. Na imprezę, na spotkania, do kawy w sam raz do schrupania. Składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, cukier cynamonowy, syrop trzcinowy złocisty, przyprawa do kawy Karmel i Wanilia. Przygotowanie
Moniki SmakołykiCiasto Królewicz to zdecydowanie mój smak dzieciństwa.. do którego czasem lubię wracać. Jest dość łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego jak smakuje... mmmm... CIASTO KRUCHE : SKŁADNIKI: 2,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 170g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko WYKONANIE: Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki, dokładnie wyrobić, podzielić na 2 części
Dziś Ja gotujeWitajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz pierwszy, szczerze francuskie dużo lepsze, to inne, trzeba spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki: opakowanie ciasta filo 10 plasterków salami mała cukinia kilka suszonych pomidorów kulka mozzarelli papryka zielona 1. Piekarnik nagrzewamy
kruche babeczkiLekkie ciasto z owocami, mega łatwe , ma jedną wadę.........za szybko znika , jeszcze dobrze nie ostygnie a już nie ma połowy... Odwrócone ..tak, ponieważ po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem . Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam
Takie tam pichceniePewnie większości znane ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Świetny sposób na szybką ciepłą przekąskę na każdego rodzaju imprezę czy dla niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym. SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko
Kto ugości moich gości?Szybka przekąską – idealna na sezonową imprezę , czy też wieczorne podjadanie ;-) Składniki Szparagi 12 szparagów (ja użyłam zielonych) Ciasto francuskie 1 opakowanie Sos sojowy Sól Jajko Ziarna sezamu Sos dowolny Wykonanie: Szparagi ugotować al dente w osolonej wodzie (zobacz post: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować? ). Szparagi można obrać z grubszych włókien […] The post Szparagi w cieście francuskim z sezamem
Kulinarne Przebojegoście! Do przygotowanie tych ślimaczków wystarczą tak naprawdę 3 składniki plus opcjonalne przyprawy i nawet jeśli akurat czegoś zabraknie nam w domu, to można po to szybko wyskoczyć do sklepu. Do ślimaczków z ciasta francuskiego możecie dodać oczywiście swoje ulubione dodatki: chorizo, szynkę, boczek, suszone pomidory, paprykę, ulubiony ser, czy zioła. Wybór pozostawiam już Wam. ;) * SKŁADNIKI na około 30 ślimaczków
Food SquareWszystko szybko ze sobą mieszam i wykładam na blaszkę (ja użyłam okrągłej blaszki do tarty). Biały ser mieszam z jajkiem i cukrem waniliowym, wykładam na ciasto. Pokrojone na kawałki nektarynki. układam na białym serze, szybko przygotowuję kruszonkę, mieszając ze sobą mąkę, margarynę i cukier. Posypuję kruszonką owoce i całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 170'C przez
WielopokoleniowoAmbasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;) Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao(...)orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem pozostałym z odsączenia brzoskwiń. Wykładamy na niego jasną masę, równamy. Na jasną masę układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy drugą, ciemną masę i ją również pokrywamy herbatnikami. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą
Krakowskie smaki Aniniezwykle prosty. Krem można wykorzystać do przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Krem jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ja bardzo często robię go w dużych (!) ilościach przygotowując ciasta dla znajomych. Kiedyś to było nie lada wyzwanie (ileż naczyń do mycia). Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium przygotowania kremu i jego(...)warstwami. Wystarczyło wyciągnąć z misy odpowiednią ilość kremu śmietankowego (bazy), a do reszty dodać odpowiednie dodatki (wówczas sok i skórka z cytryny – krem cytrynowy i maliny (krem malinowy)). Szybko i naprawdę łatwo. Polecam Wam taki robot. Idealny do wielu „zadań” w kuchni A wracając do przepisu… Składniki: 200 g zimnej (!) śmietanki 30%-36% 200 g sera
Słodkie okruszkipochodzi z www.mgotuje.pl Rożki francuskie z jabłkiem to popularne ciastka sprzedawane w cukierniach. Warto wykonać je w domu ponieważ są bardzo szybkie w wykonaniu. Wystarczy pokroić gotowy płat ciasta francuskiego na kwadraty, nałożyć jabłka pokrojone w drobną kostkę z cynamonem i zlepić. Wychodzą bardzo chrupiące, delikatne z dużą ilością nadzienia
Marta Gotujeskładniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki cukru trzcinowego truskawki ok. 3 kostki startej czekolady wykonanie: Z
Domowy Smak JedzeniaŚwiąteczne ciasto marchewkowe z powidłami przygotowuje się bardzo szybko, od razu można je podawać, gdyż najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu. Miękkie, wilgotne, rozpływające się w ustach, lekko czekoladowe, pachnące piernikiem i cynamonem. Niektórzy myślą, że to piernik, nie przychodzi im do głowy myśl, że w tym cieście podstawowym składnikiem jest tarta marchewka. Pysznie łączy się z powidłami i orzechami. Jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto "Krówka" to istna poezja dla podniebienia. Ciasto to, w odróżnieniu od tradycyjnej "Krówki" na kruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie herbatników ze śmietanowym oraz śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 herbatników ("miękkich(...)pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietanyMasa Krówkowa:150 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo
Słodka Stronasobotni deser (ja wiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama(...)wyłożyć na pannę cottę, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Wierzch udekorować cukrowymi serduszkami.Smacznego!Wiecie, co będzie w sobotę...? Tak, moi drodzy, to już to - ostatni dzień lata. Szybko mi zleciało w tym roku. Zajęta byłam nie tylko pracą, ale też układaniem na nowo całego mojego jestestwa. Lato się prawie skończyło, tak samo jak moje układanie - już prawie wszystko jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj coś na szybko czyli Rogaliki kokosowe z nadzieniem serowo kokosowym i posypką ziarenkową . Pyszne , kruche w sam raz do kawki(...)kokosowych 1 roztrzepane jajko dowolne ziarenka do posypania , mogą być nawet wiórki migdałowe lub kokosowe Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche i wyrobić mikserem na kruszonkę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 20 minut. Ser zmielić , dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko utrzeć, dodać wiórki
Sama słodycz i szczypta chili