wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna. Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki
Kolorowy PrzepisownikPyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak
Kraina Miodem PłynącaPuszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga z małymi zmianami. Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne. SKŁADNIKI: - 125 g masła - 250 ml mleka - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanka cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka sody
Kulinarne życiesię za pieczenie. W trakcie tych warsztatów przygotowywaliśmy przepisy właśnie z tej książki i wyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe i pyszne. Następnie zrobiliśmy pyszne oponki serowe, chyba wszystko smażone na głębokim tłuszczu jest obłędne:) Później zabraliśmy się piernika z powidłami w marcepanie i glazurze czekoladowej
karmelowyprzepis mojej babci, która robiła w ten sposób pierogi od kiedy pamiętam. Bardzo prosty i szybki a pierogi wychodzą doskonałe. Ciasto jest cienkie i elastyczne i bardzo delikatne - w końcu składa się praktycznie tylko z wody i mąki
Milion Smakówmargaryny 120 g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajka. Na końcu dosypujemy cukier. Całość dość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Gotowa masę rozwałkowujemy na duży placek o grubości około 0,5 mm. Wycinamy dowolne kształty, u mnie były to serca. Wierzch ciastek możemy rozwałkować dekoracyjnym wałkiem
VioletoweKucharzenieszklanki żurawiny suszonej - 2 łyżki czekolady na gorąco -proszek - jajko do posmarowania - mąka owsiana do podsypywania WYKONANIE: Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajka, miód i cukier zagniatamy szybko w jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy żurawinę i zagniatamy. Do drugiej czekoladę i zagniatamy, Każde ciasto owijamy folią i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika
SMYKWKUCHNIśniadanie z filiżanką mleka. Samo ich przygotowanie to dosłownie kilka chwil, a potem 25 minut w piekarniku. Ciasteczka możecie przygotować też ze swoimi pociechami. WYKONANIE: W/w składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odrywamy dłonią około łyżkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę, którą spłaszczamy
SMYKWKUCHNIzostawić na całą noc do wystygnięcia w blaszce zimną śmietanę 30% ubić na sztywno ze śmietanfixem, cukrem, cynamonem i szprycką nałożyć na wierzch ciasta, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie smaczne i szybko się zjada................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlistki żelatyny Dr.Oetker 90 g małych bezików Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem blaszki. Masa serowa: Twaróg, jajka, mleko w proszku, mleko
Wanilia i KardamonBrak czasu.. powoduje że trzeba robić rzeczy szybkie i smaczne :) Dlatego dziś ciasto francuskie w roli głównej! Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym Składniki: opakowanie ciasta francuskiego dżem wiśniowy jedno jajko Sposób wykonania: Ciasto francuskie rozwałkować, pociąć na równe prostokąty. Na jedną cześć prostokąta nałożyć trochę dżemu, przykryć Zlepić na pomocą widelca. Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciastek. Wstawić
Smaki NataliiSzybkie w wykonaniu, słodycz waniliowego ciasta przełamana smakiem gorzkiej czekolady i czereśni. Smacznego! Waniliowe muffinki z czereśniami i gorzką czekoladą Składniki (na 12 sztuk): szklanka mleka szklanka oleju 2 jaja 2 szklanki mąki łyżka stołowa proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady szklanka wydrylowanych czereśni Sposób wykonania
Smaki NataliiPizza z gotowego ciasta francuskiego, którą można bardzo szybko przyszykować. Ułożenie składników i upieczenie nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnebiałego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jajka szczypta soli Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.Przełożyć do miski,dodać jajka,sól oraz mąkę - zagnieść szybko na jednolitą masę.Gdy ciasto bardzo się klei,jest za luźne można dosypać niewielką ilość mąki.Ciasto podzielić na porcje,z każdej formować wałeczki i kroić ukośnie w kluski o szerokości
Niespełnione zdolności kulinarnezimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię