Plusem jest to, że wchodząc do domu delektujemy się aromatem, a nie dostajemy "w łeb" od zapachu smażonego. Nie ma wątpliwości, że to zdrowsza wersja. Jeśli więc chcesz poznać szybki sposób na szczęście - zapraszamy: WERSJA TRADYCYJNA: - 150 ml mleka ciepłego - 14 g drożdży suchych - 400 g mąki tortowej (my stosujemy z roztocza) - 100 g cukru - cukier wanilinowy - 2 żółtka(...)resztą cukru i cukrem wanilinowym na pulchną masę Gdy drożdże podrosną, mieszamy z masą jajeczną i mąką, dokładnie wyrabiając ręką lub mikserem Powoli wlewamy roztopione masło i nadal wyrabiamy. Ciasto ma odchodzić od miski i ręki Ustawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką i czekamy około godziny, aż zwiększy objętość Stolnicę obsypujemy mąką Część ciasta spłaszczamy w rękach i delikatnie wałkujemy
Wypisz Wymalujnawet włączyć komputera. Zresztą teraz niby jestem, a obok w pokoju urzęduje Adaś... Obudził się o 23 i spać nie może. M. go przejął, więc może się na szybko uda dodać wpis. Miało być jakieś fajne ciacho i będzie! Padło dziś na sernik z malinami, mrożonymi rzecz jasna, bo o świeże raczej już ciężko :P Poza tym, muszę(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę o wym. 24x36cm Kruche ciasto: 400g mąki 4 żółtka 200g masła 3 łyżki cukru pudru Szczypta soli 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 500g sera białego 3 jajka ½ szklanki cukru 100ml słodkiej
Kuchnia w czekoladziekwiatki pomagał mi układać synek), świeczka… A potem głośne sto lat! I dużo prezentów, wycieczka… To był cudowny dzień. A tort? Powiem Wam szczerze, że znikł bardzo szybko. W szczególności smakował solenizantce i jej bratu Składniki: (użyłam 24 cm tortownicy) Na biszkopt: 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj (najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy(...)łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem
Słodkie okruszkimascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem który miał być do przełożenia tej słodkości, jednak przyznam że brak konfitury w niczym nie przeszkadzał i zniknęła bardzo szybko. Przepis jest naprawdę prosty więc warto skusić się i upiec na zbliżający się weekend. Wuzetka z mascarpone SKŁADNIKI: Biszkopt kakaowy: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru(...)Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy. Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy, wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzed wyjazdem wybraliśmy się C. na targ, jagód nie było. Nigdzie. Choćby słoiczka. Cóż za rozpacz! Bo w domu rodzinnym nie zdążyłam lodom przecież zdjęć zrobić, tak szybko zniknęły (w części jeszcze nawet nie zmrożone, z lekko zawiedzionym komentarzem mojej Siostry, że chyba się rozpuściły ...). Jako, że jestem urodzoną optymistką, w rozpacz nie popadłam i stwierdziłam, że w przyszłym(...)poszukiwaniu smakołyków. I tak daleką podróż przebyło ze mną kilka śliwek, które zjedliśmy ze smakiem na surowo, reklamówka dorodnych mirabelek, która tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeperspektywa kolejnego zajętego przez uczelnie weekendu wcale nie pomaga!! dodajcie otuchy! Ciacha, ciacha, powstały wczoraj kiedy byłam w kuchennym amoku po powrocie z zajęć i IKEI szybko, łatwo i przyjemnie ;) Z uwagi, że w Poznaniu nie mam szału jeśli chodzi o sprzęt kuchenny teraz stawiam na ciastka ala batoniki musli choć idealnie wyszłyby z nich inne kształty ;) Składniki (na około(...)dodajemy daktyle, około 0,5 szklanki wody z daktyli (najlepiej żeby była jeszcze ciepła/możemy ją ponownie zagotować), oraz posiekaną czekoladę, blendujemy dodajemy rodzynki, odżywkę, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5-10 minut rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut po ostudzeniu kroimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań a przed nami i za nami wiruje tyle gwiazd. Poprzez białe drogi,z mrozem za pan brat pędzą nasze sanie szybkie niby wiatr. u mnie od wczoraj pada śnieg ,dlatego sniegowa ,a że ma żurawinę w środku nadaję sie na świąteczny stół ,tylko wtedy z całej porcji bedzie(...)gładką masę ,przy dużej prędkości. Dodać przyprawy. Następnie dodawać po jednym jajku,dalej miksując . Zmniejszyć obroty , dodać wanilię i mąkę ,miksować do połączenia składników. Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać .Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka ,około 45-55 minut-- czas pieczenia zależny od Waszych piekarników. uwaga jeśli nie macie
w mojej kuchniNiedziela bez deseru to jak lato bez słońca, albo zima bez śniegu. Korzystając z rozpoczęcia ferii oraz pięknej, słonecznej pogody, postanowiłyśmy spędzić niedzielę poza domem, deser
Moja kraina smakówRolada, którą zrobicie w kilka chwil. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, każdy sobie z nią poradzi. Jest wyjątkowo delikatna i wilgotna a do tego cudownie pachnie
Smakołyki Asiinnych. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Kuleczki fasolowe Składniki: 200 g fasoli Jaś 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Najpierw gotujemy fasolę w osolonej wodzi do miękkości. Ugotowaną miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko i obie mąki. Następnie z ciasta formujemy małe kuleczki. Smażymy
PatiGotujeJeżeli lubicie serniki na zimno, mam nadzieję, że mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Sernik z ricotty i śmietany kremówki, udekorowany borówkami i
La grande e la piccola cuocaproste, pyszne i znikają bardzo szybko :) SKŁADNIKI NA OK. 20 PLACUSZKÓW: 1-1,5 szklanki jogurtu owocowego, można uzupełnić jogurtem naturalnym 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej olej do smażenia cukier puder do posypania dowolne owoce u mnie maliny WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sodę oraz wlewamy jogurt. Mieszamy, ciasto ma być gęste, ale z łatwością
Pani na deserC zasami nie mamy zbyt wiele czasu, albo zwyczajnie mamy dwie lewe ręce do pieczenia i potrzebujemy nieskompilowanego przepisu. Dlatego na takie sytuacje mam coś ekstra
Food SquareUwielbiam truskawki! I kiedy sezon truskawkowy w pełni, staram się wykorzystać go w trzystu procentach :D Truskawki są więc u mnie bohaterem nie tylko w koktajlach
HealthyCreationsLekki, szybki i bardzo smaczny deser dla miłośników kwaskowatego, orzeźwiającego rabarbaru. Smak rabarbaru i kolor podkreśla dodatek malin, no chyba, że upolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis tutaj) , drożdżowym placku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!