dzisiaj dla Was przepis na roladę z ciasta na pizzę, czyli „wariację” na temat tego znanego włoskiego wypieku. Od jakiegoś czasu w mojej głowie krążyły myśli, jak inaczej mogę zrobić pizzę. Pomysł przyszedł, kiedy byłam na zumbie, więc po powrocie do domu szybko poszłam sprawdzić czym dysponuję w moich „zasobach” i zrodził się przepis na taką oto pizzę w formie
Przepisy Aleksandrylikieru amaretto? Brzmi zachęcająco? Marmolada jest bardzo prosta i całkiem sprawnie i szybko się ją przygotowuje (także za sprawą użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść
MyCookBook.plSernik amerykański Jeśli macie ochotę na ciasto, które rozpłynie Wam się w ustach, to nie pozostaje Wam nic innego jak zerknąć na ten przepis i wygospodarować sobie chwilkę na przygotowanie pysznego, puszystego sernika. Będzie on dość mocno czekoladowy, i na pewno szybko zniknie z blaszki:) Składniki: spód: opakowanie okrągłych biszkoptów (125 g) 2 łyżki stopionego masła łyżka wody łyżeczka zapachu
na moim stole...ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto lekko urośnie. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość palca (1-1,5cm). Pociąć na kwadraty o wymiarach 2x2cm. Rozgrzać tłuszcz (mniej więcej do temp. 170 stopni). Smażyć na brązowy kolor z obydwu stron. Trwa to bardzo szybko. Usmażone pączuszki odłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać
Mania Wypiekaniawyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilka sekund znowu wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 kawałki i formujemy bochenki lub wkładamy do foremek (w zależności od preferencji). Znowu zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika szybko przy pomocy pędzelka smarujemy chleby wodą. Możemy też użyć spryskiwaczki do kwiatów
Marder&Marder Manufacturekarmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj . Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy
Ostra na Słodkokażdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie i spróbować upiec swój własny chleb. Przepis, który wam dziś przestawiam jest szalenie prosty - wystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową
Plate of Joysmakuje jako dodatek do czegoś bardziej neutralnego w samku, bo samo może szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując
Kto ugości moich gości?się macie w poniedziałek? U mnie pozytywny początek tygodnia. Owocne i szybkie (!!) załatwianie spraw w urzędach, bankach i innych przybytkach rozkoszy ;) Oby cały tydzień przebiegał w podobnej atmosferze i tempie. Na zewnątrz piękne słońce i prognozy pogody zwiastujące coraz cieplejsze dni. Chrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę
W kuchni wieczoremblogu ten przepis króluje:) Babka jest smaczna, wilgotna i szybka w przygotowaniu. Myślę, że dodatek sody i proszku do pieczenia sprawia, że wypiek ten nie udać się nie może:) Polecam Wam ten przepis, bo warto go wypróbować:) Dzięki Madziu za fajną propozycję!:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 160 g masła; 200 g cukru pudru; 4 żółtka
In my kitchenRobiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co tu wymyślić i po prostu ugotowałam ziarna i dodałam do ciasta. Chlebek wyszedł smaczny i oczywiście zdrowy. A wiadomo - domowe najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwersjach roboczych" jest jeszcze chleb :) Ale teraz coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące. 'dyniowe placuszki' Składniki: - 1 szklanka pur é z dyni ( klik ) - 2 jajka od szczęśliwej kurki - 0,5 szklanki mąki pszennej (lub więcej, do zawiązania gęstego ciasta) - 0,5 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - cukier puder Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać
CookYourselfciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest wilgotny, piankowaty, puszysty...nie zawiera żadnego tłuszczu i znika tak szybko...jak szybko się go robi. Składniki: 350g naturalnego jogurtu greckiego 50g cukru do wypieków 2 jaja 1 banan 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddziel żółtka
Z Kuchni Do Kuchnijestem) byłam dosyć wyrywna :) i oznajmiłam wszem i wobec, że zrobię dzieciom ciasto. Miałam bardzo dużo pomysłów. Od szarlotki , po bounty . Został mi jednak podrzucony pomysł przez mojego kolegę na zrobienie ciasteczek, które w jego dzieciństwie robiły furorę - herbatniki pokryte masą kakaową z płatkami kukurydzianymi. Robi sie szybko. W zasadzie po 20 minutach są gotowe gdyby nie fakt, że masa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNaleśniki ze szpinakiem i serem feta to szybkie i łatwe do zrobienia danie, z którym każdy sobie bez trudu poradzi. Przepis dedykuję mojej siostrze Natalce :). A jakie powinny być idealne naleśniki? - Cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Bardzo ważna jest konsystencja ciasta. Ciasto powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni. Zanim przystąpimy do smażenia
Smakowity Blog Kulinarny