potrzebny jest ani piekarnik, ani toster. Razowy chleb bez pieczenia zrobicie używając po prostu dobrej patelni. Lekka modyfikacja składników i mamy wersję, która przypomina mi osobiście razowe pieczywo. Szybki w przygotowaniu, prosty a do tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach bez glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki(...)chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły.Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHFpotrzebny jest ani piekarnik, ani toster. Razowy chleb bez pieczenia zrobicie używając po prostu dobrej patelni. Lekka modyfikacja składników i mamy wersję, która przypomina mi osobiście razowe pieczywo. Szybki w przygotowaniu, prosty a do tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach bez glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki(...)chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły.Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHFprzysporzy Wam kłopotów. Wystarczy kilka składników i już można się zajadać tym pysznym deserem. Spróbujcie. A jeśli wolicie inne tego typu słodkości zapraszam Was na przepis na faworki lub szybkie mini pączki waniliowe. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 małe jajka 1/3 szklanki cukru trzcinowego (u mnie od Pro-Bio – produkt znajdziecie tu ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)podaną grubość. W obu przypadkach z ciasta wycinam oponki przy użyciu szklanki i kieliszka. Oponki smażymy partiami na rozgrzanym oleju (najlepiej w głębokiej patelni) z obu stron na złoto. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu i obsypujemy cukrem pudrem. Oponki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Choć i później można je spokojnie jeść. Szybkie oponki jogurtowe Smacznego Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkisodę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Zawartość rondelka wlewamy powoli do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia za pomocą łyżki i formujemy ciasteczka. Pieczemy od 8-10 minut w 165ºC (termoobieg), do zarumienienia się ciastek(...)szybko się rumienią. Do ciastek możemy dodać nasze ulubione bakalie. Jeśli masa za bardzo będzie się kruszyć możemy dodać więcej roztopionego masła. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Bez termoobiegu ustawiamy temperaturę wyższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy też od wielkości i grubości ciastek. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka
Słodki Pomysłceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód(...)kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez
Mania Wypiekaniatakże do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy nim bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim(...)symbolem wędliny. Świetnie nadaje się do cienkiego krojenia wędlin i pieczeni. Łatwo wyfiletujemy nim także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości
Poezja smakudość, że łatwe to, jeszcze nieźle smakują. Biszkoptowe gwiazdki to przepis na niezawodne, małe słodkości, które sprawdzą się i na przyjęciu i w leniwe popołudnie. Robi się je naprawdę szybko. Jedyne co musicie zrobić to upiec biszkopt kakaowy. Jak zapewne wiecie biszkopt przygotowuje się ekspresowo. Pieczenie tych biszkopcików zajmuje nie więcej niż 20 minut. To co przemawia za tymi biszkopcikami(...)masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z ciastem. Ciasto umieszczamy w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Z wystudzonego ciasta wykrawamy gwiazdki, specjalną foremką. Biszkopciki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło
Ciasta z tradycjamiposypką ciasto: około 2 i 1/2 szklanki mąkipszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 10 dag masła 2/3 szklanki mleka 3 jajka 10 dag cukru posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka wiórek kokosowych Nadzienie: pęczek rabarbaru(6-8 szt) 3 łyżki cukru cukier puder do posypania Wymieszaj szybko wszystkie składniki posypki(...)cukru. Dodaj wyrosnięty zaczyn drożdżowy do jaj oraz mąkę. Wyrabiaj ciastodopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Ułóż je na blasze. Rozłóż na nim rabarbar, posyp kruszonką. Pozostaw jeszcze około 10 min po czym wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st C) i upiecz na złoty kolor. Po ostudzeniu
Gotuj Sam!Zachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba
Zdrowie i pysznie na talerzukluseczki nie wyglądają ładnie, ale za to, bardzo dobrze smakują i są szybkie w przygotowaniu. To świetny dodatek do sosów. Ja najbardziej lubię z sosem pomidorowym. Zawsze robiłam na oko, ale tym razem odmierzyłam składniki specjalnie dla Was :) Oczywiście ilość mąki może się, nie znacznie zmienić. Ciasto powinno być gęste. Składniki które podaję, wystarczą na kluski dla trzech osób. Składniki
Agusiowe smakołykiblaszki (nawet nie trzeba smarować jej tłuszczem, ani wyściełać papierem), wierzch ciasta posypać kokosem i upiec. Zwykle do 'angel food cake' potrzeba około 12 białek, jednak do tej wersji tylko 6. Co prawda placuszek wychodzi dosyć niski i można go zjeść na raz, ale też szybko się go robi, w przeciwieństwie do np. bezowych wypieków. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaBorek ,tureckie ciasto z serem i szpinakiem Borek , czyli najbardziej popularny placek w Turcji . Typowe danie tej kuchni . Wersja ze szpinakiem i serem feta jest nie
Ogrodnik w podróżyWilgotny, mocno czekoladowy sernik, z dodatkiem kaszy jaglanej. Niezwykle pyszny i sycący. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem który raz już
Zdrowie i pysznie na talerzuBardzo kruche, bardzo smaczne i bardzo szybkie do zrobienia ciastka. Pieczone w formie na tartę. Tutaj najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem. Niestety takiej nie posiadam i zrobiłam w szklanej. Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji, bo miłośnicy kruchych ciast uwielbiają te ciastka i znikają one w ekspresowym tempie. Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart, która piekła te ciastka
O kuchni z uczuciemDla tych zabieganych. Dla tych, którzy poczują nieodpartą ochotę na sernik. Dla tych, którzy na przygotowanie ciasta mogą poświęcić 10 minut. Dla tych co to bez
gutfutCiasto dla fanów cytrusowych smaków. Piekłam je po raz pierwszy i bardzo miło zaskoczył mnie właśnie jej smak. Babka nie jest ani za słodka ani za kwaśna - jest w sam raz. Gwarantuję, że bardzo szybko zniknie. 5 małych jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny lub masła
VioletoweKucharzenieZ tej ilości składników wyjdzie ok 20 kulek bez cukru SKŁADNIKI: 1 marchewka ( 170g) 2 czubate łyżki oleju kokosowego 3 łyżki orzechów rozdrobnionych 3 łyżki wiórek
harrisakluski kładzione - sprawdzony przepis krok po kroku. Znam sposób na prosty i szybki obiad. Zajrzyj do przepisu, z którego wszystkiego się dowiesz! 👌😀 Polecam pięknie :) Kasia ------------------------------- Czas przygotowania: 25 minut Liczba porcji : duża salaterka ------------------------------- SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki mleka woda - tyle ile wchłonie ciasto sól i 2 łyżki oliwy do wody PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mąkę przesiewamy
Moja Książka KucharskaChociaż nie ma jeszcze weekendu, to podzielę się z Wami przepysznym przepisem na pełnowartościowe ciacho, które dzisiaj wykonałam😍 Składniki identyczne, jakie ja sama jadam na co
Zdrowie i pysznie na talerzuProste i szybkie w przygotowaniu pizzerinki, może niezbyt zdrowe ze względu na majonez i ketchup, ale za to jakie smaczne :) Ps. pamiętajcie że zawsze możecie użyć innych składników na sos :) Składniki na około 12-15 pizzerinek: Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 12 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szkl wody z mlekiem (pół
Gotowanie...to proste !durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta. Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych nożyczek. Chleb pieczemy 40 minut. Pilnuj aby chleb
SMYKWKUCHNIżółtka i jedno całe jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu jego wchłonięcia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Nakładamy masę twarogową. Zwijamy. Delikatnie spłaszczamy. Przecinamy na 3 części. Szybkimi ruchami zaplatamy warkocz. Przekładamy do natłuszczonej blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym
Maminek kulinarnyprzygotujesz nie tylko smaczny i zdrowy syrop, ale możesz je usmażyć w cieście. Po przepis na przepyszne racuchy zapraszam tutaj . Wyjątkowo smakuje lemoniada z dodatkiem bzowego syropu. Kwiaty czarnego bzu pachną i smakują niesamowicie, warto ten zaczarowany zapach zachować na dłużej. Trzeba się spieszyć, bo kwiaty szybko przekwitają. Tradycyjnie przygotowany syrop z racji dużych ilości cukru nie nadaje się niestety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszystkie wychodzą świetnie! Lubię rabarbar za jego kwaśny, orzeźwiający smak. Dziś prezentuję ciasto z rabarbarem na oleju, ale z dodatkiem dżemu truskawkowego dzięki któremu jest bardziej wilgotne. Idealne zarówno do kawki, jak i do grilla :). Dla kogo: dla kochających rabarbar dla lubiących kwaśne klimaty dla szukających szybkiego przepisu na wiosenne ciacho Składniki: 8 jajek 1 szklanka cukru (ok. 220g) łyżka
Mania Wypiekaniatyle cukru pudru aby lukier był dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie. 1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, esencję waniliową oraz amoniak. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. 3. Blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia
Gotowanie...to proste !Domowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto a w środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz z czarnej soczewicy. Tworzą super duet więc pierogi zniknęły bardzo szybko. Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone do płynu
Smaczna Pyzaszukać. Uwielbiam je oczywiście za ten urzekający, krwisty kolor, który sprawia, że ciasta i desery z nimi niesamowicie zyskują na aparycji. W dodatku mają nieco głębszy smak - o ile tak można to określić. Dla mnie są zupełnie wyjątkowe. Sezon zacznie się już niedługo (czas pędzi tak szybko, że lutowa kartka z kalendarza opadnie, nim zdążymy się obejrzeć), wygrzebałam więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimne! masło/margarynę. Siekamy szybko nożem. 3. Wbijamy jajko i szybkim ruchem zagniatamy z resztą składników. 4. Dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy oraz równie drobno startą czekoladę.W sumie czekolady ma być 100 g. Wlewamy olejek/ekstrakt. Wszystko łączymy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. 5. Formujemy kulę i dzielimy na 3 równe części. Z każdej
vaniliowoczekoladowajuż mówiłam uwielbiam szpinak, mam dla was kolejny szybki przepis na danie ze szpinakiem. Doskonale sprawdzi się na imprezach, gdyż jest to tak zwane "finger foods" czyli coś małego co się je rękami. Składniki, na około 10 małych ruloników: 300g świeżego szpinaku ciasto filo 5 płatów pół opakowania sera feta pół papryki białko jajka mała czerwona cebula Szpinak ugotować
Delusional TrineDzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Chrupiąca skórka, pełnoziarnisty środek tworzy idealne i przede wszystkim zdrowe połączenie. Często nie zdajemy sobie sprawy ile składników, w tym większość niepotrzebnych zawiera pieczywo z ciasta mrożonego. Przede wszystkim są to: barwniki, emulgatory, spulchniacze.Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wypiek domowego, zdrowego chleba. Jak przygotować zakwas: -można
Receptura smakugwarantuję Wam, że znikną z talerza tak samo szybko jak szybko się je przygotowuje :) Składniki: * 3 szklanki mąki * 250 g margaryny * 1 szklanka kwaśnej śmietany * cukier puder do posypania * nadzienie: marmolada, nutella... u mnie była marmolada różana Wykonanie: Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść ciasto. owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół
Zrób to smaczniesię ich przechować zbyt długo, a te, które spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach na dłużej: możemy zrobić przetwory. W tym roku z papierówek zrobiłam pyszny, lekki mus idealny do ciast czy deserów. Pokusiłam się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które
Codzienna kuchnia niecodziennabyły moim jedynym słodkim wypiekiem wśród wytrawnych smakołyków. Wykorzystując chwilę czasu szybko zrobiłam im zdjęcia i bardzo dobrze, bo na Pikniku nie miałam już czasu na nic. Drożdżówki spotkały się również z aprobatą testujących je w domu rodziców – Mamo przepis dla Ciebie Składniki /10-12 drożdżówek/: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 100 g Czytaj dalej
Pasja SmakuPrzepis autorski (mój). Krążki s ą przepyszne i idealnie nadają się na szybką przekąskę. U mnie w domu znikają bez żadnych dodatków, ale przyznam, że świetnie komponują się z lekkim sosem lub posypane żółtym serem. Doskonale smakują bezpośrednio po przyrządzeniu - jednak na zimno również są smaczne! Ciasto zrobiłam na bazie mąki ryżowej, którą bardzo lubię, więc śmiało mogą je spożywać
Di gotujeschładzamy całość w lodówce przez godzinę przed podaniem. Torty bezowe i ciasta w typie Pavlovej trzeba zjeść w przeciągu maksymalnie dwóch dni. Z każdym kolejnym dniem blaty bezowe miękną, robią się mniej chrupkie, śmietana podchodzi wodą a owoce zaczynają wyglądać mniej świeżo. Ale mnie do szybkiego zjedzenia bezy z takimi dodatkami nie trzeba dwa razy namawiać! SKŁADNIKI 1 opakowanie
Karo in the Kitchenrównież wyłożyć papierem do pieczenia, co nawet ułatwi późniejszy etap pieczenia chleba. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do nagrzanego na 220 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz 50 minut. Jeśli zauważycie, że za szybko przypieka wam się wierzch chleba, przykryjcie go folią aluminiową, żeby się wierzch
gutfut