Majonez przeważnie kojarzy nam się z sałatkami i przekąskami. Ale może być też dobrym dodatkiem do ciast, ponieważ nadaje im wilgotności i puszystości. Pomysł na
Kulinarny S.O.S.Masa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenuMasa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenuCranberry Noel to jedne z moich ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo
babka w formiePrzyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał
Cooking MonsterChyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre
Proste-przepisy.plW weekendy często gotuję wraz z moimi ukochanymi pomocnikami. Czy duży, czy mały, każdy ma swój wkład w obiad, sałatkę czy ciasto. Tym razem postanowiłam upiec
Słodkie okruszkiFajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No
Wielki apetytWarto na zimę zaopatrzyć naszą spiżarnię w zapasy, które później możemy wykorzystać na szybki obiad, jak w tym przypadku, użyliśmy zrobione jesienią pomidory z cebulką . Składniki
kgwjanczewoPo dłuższej nieobecności spowodowanej urlopem, wracam z przepisem na deser, który zawsze się udaje i zawsze wybornie smakuje. Dodatkowo, podany np. z lodami, jest ucztą dla
ZofianaKoncert był oszałamiający! Serio. Niesamowite doświadczenie.Przed koncertem miałam lekkie obawy (głośna muzyka, mnóstwo ludzi i taka mała, zagubiona ja gdzieś po środku), ale okazało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo chyba najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na świecie :) Lubię to :) Słyszeliście, kto to jest Się? Się to najbardziej zapracowana osoba w domu. Się
Kraina Tysiąca Smakówbardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a efekt..... mmmm.... palce lizać. Jest mięciusie, pulchniutkie, nie za słodkie i oszałamiająco pachnące, ale przede wszystkim nie jest suche, a połączenie śliwek i cynamonu jest idealne. Już po 15 minutach pieczenia dom przepełniony jest cudownym zapachem, a domownicy natarczywie zaglądają do kuchni z pytaniem, czy już??? Składniki na cynamonowe ciasto ze śliwkami (blaszka
Rozpustne gotowanieznowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później. Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość zdjęć(...)karta w aparacie pękła :/ Nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia kawałka, szybko zniknęło do herbatki, pewnie dlatego, że dawno nie jedliśmy szarlotki. Zapisuję na blogu mimo kiepskich zdjęć, ale przed upieczeniem przejrzałam kilkanaście przepisów i ten jest już sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na moim talerzuznowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później. Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość zdjęć(...)karta w aparacie pękła :/ Nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia kawałka, szybko zniknęło do herbatki, pewnie dlatego, że dawno nie jedliśmy szarlotki. Zapisuję na blogu mimo kiepskich zdjęć, ale przed upieczeniem przejrzałam kilkanaście przepisów i ten jest już sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
NA MOIM TALERZU