ryżem lub pieczywem mogą być zarówno obiadem, jak i przekąską. Znikają bardzo szybko, szczególnie, kiedy podamy je miłośnikom owoców morza Jak wiecie, bardzo lubię dania z krewetkami, dlatego też zachęcam Was do odwiedzenia innych smacznych przepisów z ich użyciem. Przepisy z użyciem krewetek: Krewetki w cieście piwno-kokosowym Czosnkowe krewetki z ryżem Risotto z krewetkami i cukinią Szaszłyki z krewetkami
Kuchnia BazyliiOstatnio jestem w ciągłym niedoczasie... No niestety ale to wynika z tego, że dużo się dzieje. Mam nadzieje, że uda mi się trochę o tym w
Niezły MłynekJeśli ktoś jest fanem muffinek to jego podniebienie zostanie mile połechtane. Czekoladowe babeczki są pulchne i mocno kakaowe. Krem bananowy jest bez dodatku cukru - słodycz zapewniają
Ze smakiem bez glutenuzrobiłam ten sernik a właściwie nie sernik tylko ciasto na zimno ale tak smakiem przypomina sernik że tak się zwie i już. Sernik jest przepyszny, kremowy, i znika jeszcze szybciej. Następny będzie z jagodami, tak sobie zaplanowałam. Zachęcam zatem do zrobienia szybkiego i pysznego deseru. Robimy na wieczór a rano znika do śniadania, ha ha. Inspiracją był przepis z bloga
Moje Małe Czarowanieodciśniętą żelatynę, wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Polewą w temperaturze pokojowej polać całkowicie ostudzone ciasto. Wierzch udekorować złotym pyłkiem i napisami. Smacznego! Zdjęcie, jakie jest, każdy widzi; ale było już późno, i ciemno, i w ogóle nic mi się już nie chciało... A ciacho pyszne, proste i szybkie, więc szkoda się przepisem nie podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuper prosty i szybki torcik na romantyczną kolację we dwoje :-) Idealne połączenie bitej śmietany, wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady.. A do tego świeże owoce.. Muszę się Wam przyznać, że ten torcik upiekłam całkowicie spontanicznie. Ciasto w ogóle nie było planowane. Na blacie kuchennym leżały wiórki, czekolada, konfitury i jajka, które wyjęłam wcześniej z lodówki
AniaGotuje.plDzieci zażyczyły sobie babeczki czekoladowe, a czego nie robi się dla maluchów. Książka "Muffinki" do ręki i do pieczenia. Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Rozchodziły
talerz przyjemnościPrzepyszne ciacho -do tego proste,tanie i szybkie do przegotowania-czyli to co najbardziej lubię. Ostatnio często gościło na grupach kulinarnych i od dawna miałam zamiar je zrobić-wreszcie się za nie wzięłam i wyszło przepyszne-najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam -mięciutkie ciasto,słodziutki lukier i rozpływające się w ustach jabłka-mniam....polecam Składniki: na ciasto
Swojskie jedzonkoSerniczek wyszedł przepyszny, delikatny i puszysty chociaż nie zawiera w sobie ubitej śmietanki 30 proc. Przygotowuje się go dość szybko i dość szybko tężeje, więc
Gotowanie...to proste !rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju porcje masy (1 placuszek= 1 łyżka ciasta). Placuszki podczas smażenia mocno rosną i rozchodzą się na boki. Nie zalecam smażyć więcej niż 3 sztuki na raz. Smażyć pod przykryciem z obu stron na jak najmniejszym ogniu do ładnego zarumienienia- szybko nabierają kolorku. Podawać od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami takimi
Nastoletnie WypiekaniePieczarki w koszyku. Edyta Guhl. Ostatnio były piernikowe grzybki, a dzisiaj zapraszam na pieczarki. Przepis znalazłam u Danusi i jestem pełna zachwytu. Pieczarki jak żywe, a
dolcevitainmykitchen13 lat temu na świat przyszedł mój pierwszy wyczekiwany Skarbuś. Jeszcze niedawno był moim małym synkiem...Ale czas tak szybko płynie...Nie zdziwiłam się w ogóle
Z Majeczką w kuchniŚwięta zleciały wyjątkowo szybko, może dlatego, że przypadły na weekend. Cały ten zgiełk przygotowań minął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który
Obiad gotowytylko mój, no bo kto by się mu oparł ;) Chlebek robi się bardzo szybko, co jest zdecydowanym plusem na przykład przy takim mrozie, gdy nikomu się nie chce wychodzić do sklepu, po świeże pieczywo. To jakiego rodzaju dodatków do masła użyjecie, to wasza inwencja twórcza ;) SKŁADNIKI: ciasto 600 g mąki pszennej 300 g ciepłej wody 40 g drożdży 1/2 łyżeczki
Kuchnia w opałachidealn ą całość . Świeże bułeczki bardzo szybko znikają ze stołu , wi ę c zawsze staram się zrobić ich bardzo dużo 😊 Spróbujcie je upiec w swoim domu, a Wasze dzieci i ca ł a rodzinka na pewno będzie zachwycona 💗😉 Składniki: ciasto: m ą ka pszenna 6.5 szklanki, mleko 1 szklanka, woda ciepła
kulinarne odsłony patiłyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystko razem wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wałujemy podsypując odrobiną mąki. Wycinamy pierniczki. Układamy na blasze ( blacha z piekarnika AMICA posiada nieprzywierającą powłokę, przez co nie musimy jej dodatkowo pokrywać papierem do pieczenia ). Wkładamy do błyskawicznie nagrzanego ( dzięki funkcji szybkiego nagrzewania ) do 175C piekarnika / z termoobiegiem i pieczemy ok. 8-10 minut. Ps. wielkim
Ostra na SłodkoMoje pierwsze podejście do pierogów i jak się okazało bardzo udane! Pyszne serowo-jagodowe nadzienie zamknięte w delikatnym cieście - pychota! :) Zawsze myślałam, że pierogi to
Cooking Monsterhakami aż nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki (wyścielonej papierem lub wysmarowanej olejem), posmarować wierzch wodą i posypać sezamem. Odstawić jeszcze na kwadrans, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec godzinę. Jeśli chlebek będzie za szybko się zapiekał z góry, to w połowie czasu pieczenia zmniejszyć temperaturę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzede wszystkim dla zdrowia :) Wszystko zależy od Was. Dzisiaj proponuję chleb na zakwasie, szybki i prosty, z niewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć wg mnie na taki trzeba mieć czas i móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być. Na końcu znajdziecie przepis w wersji
MamaOskarkaJagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką są doskonałym pomysłem na szybki i łatwy deser. Teraz, gdy owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, można korzystać z ich dobrodziejstw bez ograniczeń. Ten deser jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią lub zwyczajnie nie lubią piec ciast. Tutaj wystarczy wymieszać owoce z mąką i cukrem bezpośrednio w naczyniu do zapiekania, a następnie posypać
karmelowyweekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego , dlatego też powstało to ciasto . Bez pieczenia , bez dodatkowego podnoszenia temperatury w kuchni , co w czasie ciepłych letnich dni też ma znaczenie. Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców. Szybko się robi i szybko znika :) Składniki: foremka -tortownica 22cm Spód : 300 g pokruszonych
Malinowa KawiarenkaBanalnie prosty i wbrew pozorom bardzo szybki do wykonania- borówkowy sernik na zimno. Do jego przygotowania potrzeba nam zaledwie parę składników i odrobinę cierpliwości aby cieszyć się jego smakiem. U mnie w domu w okresie letnim takie desery i ciasta na zimno cieszą się największą popularnością. Sernik borówkowy nie jest bardzo słodki- jego słodycz możemy regulować poprzez ilość dodawanego cukru
Krakowskie smaki Anirazem na 2,5 – 3h. Na foremkach powinien zrobić się "grzybek" z ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka). Gdyby wierzch zbyt szybko brązowiał, przykrywamy babkę papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika, przebijamy wykałaczkami
Gotowanie i blogowanieMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis
kuchnia doskiGdy to piszę, w piekarniku pieką się ekspresowe babeczki czekoladowe. Przygotowania zajęły około 15 minut i to była szybka frajda dla mojego Maxa – dzieci lubią
Magiczny Garnekwykorzystałam niedawno na obiad. Taki rodzaj mięsa robiłam już kiedyś na patelni, na szybko, jednak przygotowywane w piekarniku smakuje zdecydowanie lepiej. To danie, jakie lubię – chwila przygotowań, a później robi się samo. Ja w tym czasie mogę zająć się innymi sprawami w kuchni, na przykład pieczeniem ciasta. Jeśli lubicie wieprzowinę, polecam ten sposób jej podania. Dobrze jednak, by użyć takiego
W mojej kuchniPtysie z pieczarkami nie są szybkie jak większość przygotowywanych przeze mnie imprezowych przekąsek, są jednak na tyle smaczne, że warto się dla nich poświęcić. ;-) Wytrawne ptysie robiłam już w różnych wersjach, klasyczna z pieczarkami podbiła najwięcej serc. Polecam! Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 800g pieczarek 2 duże cebule sól, pieprz
Szefowa kuchnirazem na 2,5 – 3h. Na foremkach powinien zrobić się "grzybek" z ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka). Gdyby wierzch zbyt szybko brązowiał, przykrywamy babkę papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika, przebijamy wykałaczkami
Gotowanie i blogowanieuczta. Ale zanim to nastąpi zrobiłam mały przed czwartkowy wstęp i szybki test pączków robionych w 15 minut. Są to mini pączki na serku ricotta (można dodać jakiś gęsty serek homogenizowany), a zamiast drożdży dodaje się proszek do pieczenia, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Przepis idealny dla wszystkich zabieganych, zwyczajnie niecierpliwych albo nie lubiących ciast
Bon appetit mon amiewiele lepsza od tych kupnych;-). Za pierwszym razem znikła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Goście byli zachwyceni. ;-) Składniki na pizzę dajemy takie jakie lubimy. Można kombinować i wymyślać i za każdym razem może to być inna pizza. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 25 g drożdży, 1 szkl. ciepłej wody, 3,5 szkl. mąki, 1 łyżka
Passion of Cookingżółtek, śmietany, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy bardzo cieniutko. Specjalnym nożykiem kroimy faworki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka faworków. Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkościkruchej soczystej z wierzchu chrupiącej. Najlepiej smakuje świeżo usmażony. Bardzo smaczne szybkie danie. Zapraszam… Stopień trudności 9/10 trochę tzw. paćkania jest przy obtaczaniu filecików w mące najlepiej robić to szczypcami kuchennymi Skala smaku 10/10 podajemy oczywiście z ulubionymi sosami bądź z ketchupem. Kurczak w cieście z jogurtu Składniki 2 duże piersi z kurczaka 200 ml jogurtu greckiego 1 jajko
Kubki smakusmarujemy nim rozwałkowane ciasto. Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy ciasto. Następnie ciasto zawijamy i kroimy ostrym nożem. Odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15/20 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem - i to już koniec przepisu - szybki, prosty i bardzo smaczny sposób na "coś słodkiego" Na koniec życzę
dlaSmaQkrólewskie, pyszne i aromatyczne . Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam. Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane przez nas znów wraca do łask. Przepis zaczerpnięty z ulotki Biedronki "Przepisy naszych mam". Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepamiętajmy, żeby nie trzymać się ściśle tych miar. Ważniejsze jest aby ciasto przestało odchodzić od rąk. Autor podaje także aby posmarować wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem. Ja użyłem całego jajka. Zwróćcie uwagę, że po posmarowaniu płynem delikatne, wyrośnięte i puszyste bułeczki, surowe jeszcze pieczywo może szybko opaść. Tak czy siak - bułeczki maślane są przepyszne. Delikatne, słodziutkie! Zamiast dużych bułek można
Right Behind The Kitchensól, drożdże i połowę śmietany włożyć do malaksera i zmiksować. Wyłożyć na blat, szybko wyrobić. W razie potrzeby dodać resztę śmietany. Rozwałkować na grubość około 0,3 - 0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart 4 sztuki) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta (trochę większym od średnicy
królestwo garówKulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu preparowanego
Oryginalny smakczekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który
Mała Cukierenkaczekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który
Mała CukierenkaBanalnie proste- a tak pachnące i mięciutkie, że z łóżka wyciągną niejednego śpiocha. Samo robienie ciasta twarogowego i formowanie bułek to jakieś 10 minut, odstawienie i
Karo in the Kitchendocument,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKI NALEŚNIK ŚNIADANIOWY Składniki: - 1 jajko - 100 mililitrów mleka - 3-4 łyżki mąki - szczypta soli - odrobina proszku do pieczenia (opcjonalnie) - olej - masło Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy sól, mleko i mąkę (i ewentualnie proszek). Ciasto powinno być nieco bardziej gęste, niż przy typowych naleśnikach (jeżeli więc wyjdzie zbyt
Życie zamknięte w smakuKruche orzechowe ciasto i czekoladowo-orzechowe nadzienie. Te ciasteczka znikają błyskawicznie. W zasadzie tylko połowa z nich doczeka się zazwyczaj końcowej dekoracji. Część znika jeszcze przed przełożeniem, a część tuż po przełożeniu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są dość kruche, dlatego trzeba się z nimi obchodzić dość delikatnie". Czytaj więcej
Wiem co jemKolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24
Moje Kuchenne RewelacjePrzygotowanie: Mąkę wymieszać z pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem, dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować
Piąty grzech głównykompletnie nie ma sensu. Tego smaku nie da się opisać słowami. Ciasto nie jest przesłodzone, wyraźny smak orzechów, wilgotne i ten idealny krem z sera. Samo przygotowanie (nie liczę czasu pieczenia) to około 20 minut! Cudo! Ps. Zdjęcie jest słabej jakości, ale robiłam je szybko. To był ostatni kawałek ;) Przepis oczywiście z tej strony: link
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/energicznie mieszać aż do połączenia się składników. Ciepłą masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto dobrze schłodzić. Składniki na masę śmietanową: 1/2 l śmietany 30%; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 6 łyżkach gorącej wody); Wykonanie: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksować. Śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Dodatkowo: 3-4 małe opakowania herbatników szkolnych
In my kitchenbabcia :) Pierożki (choć dla mnie zawsze będą kluskami ;) są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Składniki : 450 g twarogu 200 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie*, można
Chocolate Muffin Blogzupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy olej (można olej zamienić na wodę). Ciasto musi być elastyczne. Cienko wałkujemy i kroimy w paski o szerokości jaką lubimy. Gotujemy porcjami
Amatorka kuchennaJedni uwielbiają tą propozycję, inni wręcz przeciwnie. Ale jak wiele ludzi na świecie, tak wiele opinii na ten temat. To ciasto jest idealną propozycją dla osób
Słodkie okruszkipnie u mieścić je w formach i zostawić do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło 80-90% foremki/45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C - u mnie rosło w temperatu rze pokojowej grzane wiosennym słońcem /. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Kroić
KUCHARNIAKolejna propozycja na błyskawiczny deser, który możemy szybko zrobić, nawet w razie niezapowiedzianej wizyty znajomych. W kuchni spędzimy niewiele czasu, a ciasteczka do kawy będą jak znalazł. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. SKŁADNIKI: na 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 1 serek ricotta cukier trzcinowy do smaku wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku) 1 żółtko
Kuchnia w opałachUwagi do przepisu:Margarynę w cieście i paście cynamonowej można zastąpić masłem.Do ciast drożdżowych najlepiej używać mleka 3,2 % ze względu na jego walory smakowe.Są to proporcje na blachę o wymiarach 25x35 cm.Z podanych składników wychodzi 12 bułeczek.W przypadku, gdyby bułeczki zbyt szybko rumieniły się na wierzchu, zmienić grzanie na samą grzałkę dolną lub na termoobieg.Źródło
Gospodyni MiejskaSzybkie, kruche ciasteczka :) Składniki: 1,2 kg mąki 5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl. śmietany1 kostka smalcu1 margaryna20 dag cukru pudruWszystkie składniki razem zagniatamy i gdy ciasto będzie już ładnie wyrobione wkładamy do specjalnej maszynki i wyciskamy ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180st. C do czasu gdy się nie zarumienią.* Ja ciasto podzieliłam na 3 części
charlotte gotujePokusiłam się o połączenie polskich warzyw i orientu. Przepis przygotowany na potrzeby konkursu z firmą Iglotex. Do wyboru miałam różne rodzaje warzyw na patelnię, po
Malinowe Pocałunkibazylia, lubczyk, oregano, majeranek, tymianek; przyprawa do ziemniaków, ew. inne wg uznania). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy 3- 5 łyżek stołowych mąki. Smażymy na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, pamiętajcie, by odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu:) W tego typu potrawach największą trudność mi sprawia solenie, dlatego warto
Taste Of My Daywkładamy do miski i przy pomocy łyżki mieszamy w jednolitą masę. Tak powstałe ciasto, łyżką, w dużych odstępach nakładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 5 minut. Ciasteczka po nałożeniu rozpływają się po pergaminie na znacznie cieńsze, przez co też szybko się pieką. Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu i delikatnym przestygnięciu
Taste Of My DayNie wiesz skąd, nie wiesz po co, nie wiesz dlaczego, ale przychodzi taki dzień, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Bez problemu mogłabyś pochłonąć tabliczkę
peanutbuttermonstersię kilkanaście kilo cukinii to znak, że złociste talarki czy faszerowana cukinia szybko się przejedzą ;) Trzeba kombinować żeby nic się nie zmarnowało a obiady nie były monotonne. Jednak jak się okazuje cukinia doskonale nadaje się również do wypieków. W poprzednim wpisie znajdziecie przepis na cynamonowe ciasto z cukinią a dzisiaj coś dla tych, którzy lubią mokre, kakaowe ciasta. Pyszna alternatywa
Ze smakiem i z pasjąJak przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną? U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez
RAROSSADługi weekend się rozpoczął :) No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a
Niezły MłynekPyszne mini serniczki z ricotty, podane ze świeżymi owocami to prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest tak prosty i szybki, że zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim
Mienta blogJuż z samego rana słońce bombarduje swoimi promieniami niezasunięte okna. Budzik nie pomaga, ale od klującego ciepła od razu się obudzisz. Zimny prysznic, kilka przysiadów, szybka
W kuchni Karmel-itkizaplanowałem zupełnie coś innego, ale okazało się, że zdjęcia ciasta ze śliwkami i kruszonką gdzieś przepadły!! Po prostu nie ma, znikły, zapadły się pod ziemię, diabeł ogonem nakrył… a tak naprawdę to karta w aparacie została sformatowana przed zrzuceniem zdjęć… Nie pozostało mi nic innego jak zrobić coś na szybko, w końcu poniedziałek i na blogu powinny pojawić się(...)piekarnika na około 10 minut w 180 stopniach (lub do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty). I mug cake gotowy. Smacznego! Artykuł Mug cake czyli ciasto w filiżance w 4 minuty (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifedobry po dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy(...)lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem
SMYKWKUCHNIłyżeczka soli pęczek szczypiorku 250 ml kwaśnej śmietany Jak przygotować kluski z jajka i mąki . Kluski: jajka wbić do miski, dodać mąkę, 1/2 łyżeczkę soli oraz wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę używając widelca lub ubijaczki. Do dużego garnka wlać wodę, do której dodać 1 łyżkę soli oraz olej. Zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na średni(...)kluski mają konkretny kształt i robi się je bardzo szybko. Jeśli jednak nie macie ochoty na nowy zakup to nie macie też innej opcji jak użyć łyżki lub widelca aby nałożyć kluski na wodę. Kluski, które wylewacie na wrzątek nie powinny być zbyt małe. Musicie zatem wylewać większe strużki ciasta. Lubisz dania mączne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis
mecooksznana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone. Najlepsza do nich jest kapusta w domu ukiszona, bo jest w sam raz, nie przekwaszona. Ja do Fuczków, mojej mamy kapusty dodałam i dzięki niej super smak uzyskałam. Placki w przygotowaniu są bardzo szybkie i banalne(...)szczypty suszonego cząbru, ponadto: śmietana. Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto
Moniki Smakołykijagodami. Wstyd się przyznać, ale przepis ułożyłam z lenistwa. Miało być prosto, szybko i czysto (wszystko jest mieszane tylko w 2 miskach). No i tak własnie jest. Polecam na szybki słodki podwieczorek. Składniki: 500 g jagód 4 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru 2 szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka(...)Zmniejszyć prędkość i dodać po trochu połowę mąki, potem na zmianę trochę mąki, trochę oleju, aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wmieszać połowę jagód. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, posypać pozostałymi jagodami. Piec w termoobiegu w 180 ° C przez około 45-50 minut. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Smacznego
Pełny talerzstrony 'przepisy Joli''. Zmniejszyłam ilość składników i wydłużyłam czas pieczenia . Pierwszy raz piekłam sernik. Niestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki. Złoty z wierzchu. Szybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju 45 g budyniu herbatniki(...)szklanki cukru. Dobrze zmiksuj. Białka ubij z pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Smacznego
cukrem pudrem posypaneciasta ptysiowego w formie długiego prętu. Można je spotykać na każdym roku w hiszpańskich barach, knajpkach, cukierniach i restauracjach. Ja dziś mam dla Was przepis na moją wersję Churros – zakręconą i bezglutenową – równie pyszną jak ta oryginalna! Idealne do przegryzania nie tylko w Tłusty Czwartek. Świetnie sprawdzą się jako słodka , imprezowa przekąska! Łatwe i szybkie do zrobienia! Koniecznie(...)odstawiamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz cukrem waniliowy. Dodajemy jajko i wszystko razem energicznie, dokładnie mieszamy. W rondelku ( albo na patelni ) rozgrzewamy olej., ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i na gorący wyciskamy ozdobne okręgi. Smażymy na rumiano, odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy posypane cukrem pudrem ( albo moczone w czekoladzie ! ) Smacznego
Ostra na SłodkoPomysł na ten tort podpatrzyłam u niezastąpionej Doroty www.mojewypieki.com, a podobny robiłam już kiedyś i wyszedł genialnie. I tym razem było podobnie, tort zniknął bardzo szybko. Dzięki dodaniu owoców tort nie jest taki słodki, a lekki i przyjemny w jedzeniu. Zrób go jednak dzień wcześniej i przechowuj w lodówce, świeżo przełożony tort bardzo ciężko pokroić na ładne kawałki. Polecam Wam także(...)mokrymi składnikami. Całość wystarczy wymieszać rózgą kuchenną lub dużą łyżką. Formę do tortów z odpinanym dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej ciasto (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź. W tym czasie przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj
nietylkopasta.plciasta dodajemy też proszek budyniowy i stosunkowo niewiele mąki. Ciasto jest tak proste do zrobienia, że zrobi je nawet dziecko, zresztą polecam Wam bardzo rodzinne wypieki. Nie wychodzi suche i dość długo pozostaje świeże, o ile zostaje No i ciacho cieszy się zwykle dużą popularnością, więc Wasza babka szybko zniknie ze świątecznego stołu. Babkę majonezową możecie udekorować dowolnie – cukrem(...)puszyst\u0105 mas\u0119.\r","Dodajemy proszek budyniowy. dalej miksujemy.\r","Dodajemy przesian\u0105 m\u0105k\u0119 wymieszan\u0105 z proszkiem do pieczenia.\r","Mieszamy.\r","Dodajemy majonez.\r","Ciasto przek\u0142adamy do nat\u0142uszczonej formy.\r","Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min."]} Drukuj Babka majonezowa z budyniem Składniki 6 jajek 1,5 szkl. cukru (dałam czubatą 1 szklankę
Mieszam w GarnkuPrzepis jest bardzo stary i znalazłam go w swoich notatkach z wycinkami gazet. Proporcje i same składniki łatwo zapamiętać, a samą babkę - szybko przygotować. Przyznam, że jest pyszna i częsta w moim domu, ponieważ zachwyca swą lekkością i waniliowym smakiem. Przypomina słodki biszkopt, dlatego tę słodycz zawsze przełamuję nutą cytryny i delikatnie gorzką polewą. Koniecznie zapoznajcie z modyfikowanym przeze mnie(...)dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem. Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami
Di gotujepapierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem pudrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż krótszego(...)białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> (W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy). --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, krem cytrynowy rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Zwijamy ściśle w roladę, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem. --> Smacznego Post Rolada
Marta Gotuje