mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek kaszy manny 100g rodzynek(...)masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić
Smakołyki Asiewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju(...)części, do większej dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj masę jaglaną jasną, wyrównaj, później borówkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku
Qlinarnie i Qlinarnienajlepszy czas, więc korzystam póki mogę Szybkie mini pączki z jabłkiem to moi zdecydowani ulubieńcy. Uwielbiam je za prostotę, szybkość przygotowania i aromat, którym wypełniają całe mieszkanie Szybkie mini pączki z jabłkami 150 g sera białego półtłustego 150 g śmietany 18% 5 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka cynamonu 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste. Na koniec dodaj jabłka i ponownie dokładnie wymieszaj. Z tak powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki, układaj je na talerzu lub blacie. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż pączki ok. 3 minut. Po usmażeniu wykładaj je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki posyp cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Szybkie mini pączki
365 dni dookoła kuchniBabeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około
Z miłości do słodkościAnnabelle - dla mnie był straszny, szybko przed seansem najadłam się popcornu, bo potem miałam strach:)! Czasami chowałam się pod ramionami mojego Lubego i pod moją kurtką. Ale po za tym dałam radę, byłam dzielna:). Późnym wieczorem zajechaliśmy do domku, dzień udany jak najbardziej, pyszny i kochany :). Dzisiaj miałam gości, więc upichciłam z rana ciasto, na które zapraszam :). Składniki na biszkopt
Trufelkowowiem znów proponuję Wam tartę, ale to jeden z moich ulubionych wypieków i ma tyle możliwości smakowych. Oprócz tart mam jeszcze parę kulinarnych zboczeń. Do nich należą m.in. szybkie dania obiadowe w roli głównej z kurczakiem, makarony, sery, owoce, dania zapiekane. Każdy ma swoją ulubioną działkę kulinarną i często po blogach to widać, a na pewno po moim(...)maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy
Fabryka pomysłówzjeść na szybko i na prosto? Placki ziemniaczane! :) Ale nie takie zwykłe, tylko z sosem pieczarkowym! O tak, to można zjeść! :) A jaki to właściwie ma związek z bułkami wrocławskimi z tytułu postu? Ano taki, że razem z plackami zrobiliśmy też owe bułki (dwie sztuki) żeby na kolację były :) W sumie zacząłem też wyrabiać ciasto na ciabaty(...)wygnieceniu przekładamy na podsypany mąką blat, formujemy kulę i delikatnie smarujemy ją olejem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, lekko je spłaszczamy i dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy podłużną niezbyt cienką bułkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej bułki, przykrywamy ściereczką
Marder&Marder Manufacturemikser, wlać czekoladową mieszankę, w 3 turach przesiewać wymieszane składniki suche, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia, uwaga szybko robi się gęsty. Czekoladowa polewa, zawsze błyszcząca: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Wykonanie: Ciasto pokroić na dwa blaty, pierwszy blat położyć
moj przepis namoim wielkanocnym koszyczku oprócz pisanek, chrzanu , wędliny, itd., nie może zabraknąć pieczywa. Do niedawna kupowałam mały chleb (bułkę) do święcenia, ale zazwyczaj nie powalały one smakiem i szybko traciły świeżość. Zaparłam się i postanowiłam przygotować swoje własne mini chlebki do koszyczka. Są pyszne, urocze i idealnie pasują do święconki. Mini chlebki do koszyczka około 8 chlebków Składniki: 160 g mąki(...)cukrze. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąki. Otręby, które pozostaną nam na sitku również dodajemy je do ciasta. Dodajemy mleko, olej, miód, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę, najlepiej użyć do tego robota kuchennego z hakiem (hakiem ciasto wyrabiamy około 7-8 minut, ręcznie około 10). Ciasto
PatiGotujepszenną na orkiszową i czekoladę mleczną na gorzką. Nie powiem, że to mega dietetyczne ciastka , bo kalorie swoje mają, ale uważam, że na taki dzień jak dziś są idealne. Szybkie ciasteczka owsiane z czekoladą przepis na 12 ciasteczek 150 g płatków owsianych 80 g mąki orkiszowej 20 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 50 g ksylitolu 100 g masła(...)nią niewielkie ilości ciasta, najlepiej za pomocą dwóch łyżek. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną i mogą się ze sobą połączyć. Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie przełóż je do metalowej puszki, gdzie możesz je przechowywać ok. 5 dni. Smacznego Artykuł Szybkie ciasteczka owsiane
365 dni dookoła kuchniwilgotne i aromatyczne muffinki z jabłkami i cynamonem posypane cukrem pudrem to jeden z najprostszych deserów pod słońcem. Idealne do kubka z gorącą kawą lub herbatą, świetny pomysł na szybki podwieczorek. Połączenie soczystych jabłek i cynamonu daje bardzo przyjemne doznania smakowe. składniki na 12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 3 duże jabłka 1/2 szklanki oleju(...)masy jajecznej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz gałki muszkatołowej i cynamon. Wszystkie składniki ( niezbyt dokładnie ) ze sobą łączymy. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 25 minut. Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Muffinki z jabłkami i cynamonem + film pochodzi
Smakowite Daniazisiaj przepis na kolejne ciasto, za które nie jeden dałby się pokroić Do przygotowania tego przepisu i upieczenia sernika zainspirował mnie mój znajomy Bloger kulinarny, Karol, który prowadzi bloga Kosą po patelni (zaglądnijcie do niego, bo ma naprawdę świetne przepisy! :)). Przepis może nie należy do gatunku tych prosty i szybkich, ale smak sernika wynagradza wszystko! Sernik piekłam w tortownicy(...)skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny 5 średnich/duży jajek lub 6 małychOczywiście, do sernika można również dodać ulubione bakalie. Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto wysypujemy na blat lub stolnicę i siekamy nożem. Należy pamiętać, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone w lodówce. 2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja była
Okiem Blondynki by McBlondipieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru 200 g masła Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać, by nie powstały(...)tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, lukrem posmarować herbatniki. Gotowe ciasto ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia EwyBabka piaskowa - dwukolorowa i dwusmakowa. Idealny wypiek na wielkanocny stół. Babka zachowuje świeżość przez kilka dni. Przed podaniem posypcie ją cukrem pudrem. Babka dwukolorowa jest łatwa i szybka do przygotowania :) Zachęcam do pieczenia! Składniki na dużą formę do babki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią(...)naprzemiennie białą i ciemną masę. Najlepiej, aby na samym wierzchu była jasna masa. Piec przez około 50-60 minut w 165ºC. Babka musi się zarumienić. Jeżeli po wbicu patyczka, ciasto nie przywiera to babka jest gotowa. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Przed podaniem babkę przełożyć na duży talerz i posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić na drugi dzień (nie kruszy się
Ugotowaćjajka i dodajemy miękkie masło, ugniatamy (można je również szybko wyrobić w robocie kuchennym). Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut.W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na małe kawałki cukierki, co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia.Kruche ciasto rozwałkowujemy na blaszce obsypanej mąka pszenną i wykrawamy duże koło
Słodkie Przyjemności