Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym 190Razowe kopytka z dyni (na mące żytniej) w połączeniu z kremowym sosem kurkowym to idealne danie na chłodne, jesienne dni. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo –
A to pestka
Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup 415Dziś przedstawiam Wam dzisiaj coś wyjątkowego. Dzięki uprzejmości marki Tefal otrzymałam do testów robota Tefal Cuisine Companion! Gdy pojawił się w drzwiach kurier z 3 wielkimi
karmelowy
Bezglutenowa pizza sycylijska 221Postanowienia noworoczne mogą być różne. Kiedy 1 stycznia jak co roku, tradycyjnie zapisywałam moje postanowienia na pierwszej stronie nowego kalendarza zdałam sobie sprawę, że pozycji na
Moja Mama Gotuje
Szaszłyki z marynowanej polędwicy wieprzowej z dodatkiem świeżego ogórka, pieczarek, papryki i cebuli 163Szaszłyki z polędwicy wieprzowej są ostatnio hitem w mojej kuchni. Przygotowanie ich jest niemal dziecinnie proste. Ważne, żeby dokładnie usunąć z niej wszystkie błonki. To właśnie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 214pyszniejszych wiosennych smaczków np. szczaw, młoda pokrzywa i smardze, które często rosną dziko na naszych działkach i w parkach. Wystarczy wiedzieć, co z nimi zrobić, żeby mieć pyszny wiosenny obiad. Jakie jest moje top 10 najlepszych przepisów na wiosnę bez których nie wyobrażam sobie wiosny? Zobaczcie sami! 1. Twarożek z botwinką i rzodkiewką Twarożek z botwinki ma piękny wzór odciśnięty(...)sprawdzi się w wiosennej sałatce z ogórka, rabarbaru i chleba pumpernikla. Taka polska panzanella z ciemnym chlebem i ukochanym przez wszystkich rabarbarem. W końcu jest wiosna a rabarbar tak szybko się kończy. Składniki: duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki łodyga rabarbaru obrana i pokrojona na kawałki łyżka śmietany kokosowej lub jogurtu mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz
Ugotowane pozamiatane
Kotlety rybne w chrupiącej panierce 149bardzo delikatne kotlety rybne w chrupiącej panierce, to sprawdzony przepis na rybę smażoną. Kotlety z ryby mielonej to z pewnością godny uwagi pomysł na smaczny postny lub świąteczny obiad. Jak zrobić dobre kotlety z ryby? My stawiamy na proste i łatwo dostępne, ale dobrej jakości składniki oraz czytelność i sprawność wykonania. Kotlety rybne smażone nie wymagają bowiem zbyt wiele nakładu(...)płatkach i smażymy z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Należy pilnować aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, ponieważ panierka z płatków może się za szybko przypalić. Chodzi o to, aby ryba była usmażona, a panierka miała ładny kolor. Z naszych przepisów na kotlety polecamy również: Kotlety z mortadeli jak kiedyś , soczyste kotlety z karkówki , szwedzkie
Kuchnia Na Wypasie
Barcelona 242można zwiedzać na dwa sposoby - pierwszym jest bezpłatny, samodzielny spacer, drugim odpłatne zwiedzanie muzeum Gaudiego, sali kolumnowej oraz wstępem na ławkę :) Niestety kolejki po zakup biletu są imponujące. Po szybkiej kalkulacji zysków i strat nie zdecydowaliśmy się na marnowanie w nich naszego czasu, zrobimy to przy kolejnej okazji :) Jestem pewna, że park latem gdy wszystkie rośliny się zazielenią, a kwiaty(...)przeliczeniu dla jednej osoby: lot tanimi liniami ryanair - 280 zł nocleg w hotelu ** (dwu gwiazdkowym) w pokoju dwuosobowym z łazienką i śniadaniami wliczonymi w koszt pobytu - 30 euro / doba obiad: paella - ok. 12 / 15 euro; danie mięsne - ok 30 euro; zestaw w pans - ok. 7/8 euro
Taste Of My Day
Pancakes z miodem spadziowym 190Idealne śniadanie, to takie, kiedy możemy niespiesznie wstać, poprzeciągać się i wspólnie z najbliższymi usiąść do jednego stołu. Mogłabym tak codziennie, ale prawda jest taka, że
Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki z farszem a la bolognese 255Paszteciki z farszem a la bolognese Dziś mam dla Was przepis, który sprawdzi się zarówno na przyjęciach lub spotkaniach z przyjaciółmi, jak i na pyszny domowy obiad. Paszteciki z farszem a la bolognese, to nic innego jak drożdżowe paszteciki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem sosu bolońskiego, odrobiny przypraw i cebuli. Całość wychodzi tak pyszna, że to danie już niejednokrotnie gościło(...)dzielimy nożem na pół (wzdłuż). Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Uwaga! Przy nakładaniu pamiętajcie, że farsz bolognese jest ciut rzadszy od innych. Robimy to sprawnie i szybko. Zwijamy w rulon (najpierw dobrze zlepiamy złączenie, potem obracamy złączeniem do dołu; ja dodatkowo cały rulon lekko posypałam mąką, ale nie jest to konieczne) i kroimy ostrym nożem tworząc
Słodkie okruszki
Domowa pizza 132Czas Przygotowania : 15 min Gotowe w : 1 h Liczba porcji : 4 pizze Istnieje wiele przepisów na pizze, ja od dłuższego czasu korzystam z jednego, który
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
LETNIA SAŁATKA OWOCOWA +KONKURS! 207ukochanym, krakowskim kleparzu. Soczyste truskawki, morele, maliny, borówki, winogrono, arbuzy i agrest. Do tego ukochana cukinia, bakłażany, bób , młode ziemniaczki, fasolka szparagowa i kalarepa. Czy do stworzenia pysznego obiadu albo deseru potrzeba nam wtedy czegoś więcej? Mi nie! Makaron z cukinią, risotto z warzywami, zapiekane bakłażany, młode ziemniaczki z pieca, pyszne sałatki, smoothie i koktajle! Ajjj, już mi ślinka cieknie(...)AMICA Ps. Pojemnik Vit Control Plus jest częścią nowych lodówek Amica z serii Vit Line. Możemy wybierać spośród 11 różnych modeli (w tym z technologią No Frost, funkcją szybkiego chłodzenia, strefą Fresh Zone i półkami z hartowanego szkła
Ostra na Słodko
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 228często gotujecie bigos? Ja dosyć często. Mam dwie wersje gotowania bigosu. Jedna, to bigos lekki, który szybko i zawsze można zrobić a druga, to taki który gotuję na jesień, na zimę, na święta. Gotuję wówczas większą ilość a potem zamrażam, albo wkładam do słoiczków i pasteryzuję. Taki „wypasiony” wymaga czasu i cierpliwości. Pracę rozkładam(...)zagotowaniu wyniosłam w chłodne miejsce. Zostawiłam do następnego dnia. Bigos im dłużej stoi, tym jest smaczniejszy. Następnego dnia ponownie zagotowałam (około 1,5 godziny). Można podać na obiad, można zamrozić, można pasteryzować w słoikach i przechować w lodówce dłuższy czas. Ja tak właśnie zrobiłam. Ale nie mogłabym się oprzeć, żeby nie zjeść również na obiad. Wyłożyłam
Kuchnia u Krysi
Sałatka szwedzka na zimę 605więc do przygotowania mojej sałatki wykorzystałam sprawdzony przepis Joasi, ja zmniejszyłam ze względu na Piotrka ilość octu. Sałatka jest bardzo prosta, a wykorzystując szatkownicę do krojenia to również bardzo szybka w przygotowaniu. Należy pamiętać kupując ogórki, żeby były niezbyt duże, muszą być twarde, łatwiej się je szatkuje, są do tego słodsze i nie mają dużych pestek. Smak tej sałatki(...)dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Gdy woda się zagotuje, pasteryzujemy słoiki około 10 minut. Sałatka szwedzka na zimę będzie idealna jako dodatek do domowych obiadów. The post Sałatka szwedzka na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś kurczaka w cieście francuskim 195Pierś kurczaka w cieście francuskim to niezwykle efektowne danie. Wymaga nieco więcej pracy niż klasyczne kotlety z kurczaka lub kotleciki z kurczaka z serem i majonezem
Kuchnia Bazylii
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 206pokrzepiający i rozgrzewający charakter świetnie sprawdzi się w środku zimy. Na czym bazuje kuchnia indyjska? Jeśli przyjrzycie się trochę głębiej kuchniom różnych krajów i przygotujecie kilka klasycznych dań, szybko okaże się, że te potrawy mają kilka wspólnych mianowników. Najczęściej chodzi o przyprawy, zioła, sosy, dodatki, które nadają pozostałym składnikom specyficzny charakter. Kuchnia indyjska bazuje na przyprawach korzennych, czosnku(...)kawy, w którym będziecie mielić przyprawy. Nie próbujcie mielić goździków blenderem albo malakserem, bo zniszczycie sobie sprzęt kuchenny - wiem, bo sprawdzałam :D Na dziś wystarczy :) Zachęcam do zamówienia obiadu z restauracji indyjskiej (polecam chicken tikka masala, tandoori chicken, kormę jagnięcą, butter chicken) i jeśli przypadnie Wam do gustu to śledźcie bloga, bo pokażę różne klasyczne dania. Aha i jeszcze Szczęśliwego
W kuchni wieczorem