szkraby pomagają mi w lepieniu Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ruskie pierogi. Z podanych składników przygotujecie około 40 sztuk pierogów (dla nas w sam raz na obiad). Jeśli chcecie ulepić jednorazowo większą ilość wystarczy podwoić porcje podanych składników. Smacznego Składniki: (z podanych składników ulepicie około 40 szt pierogów, jeśli chcecie większą ilość wystarczy podwoić porcje) Farsz(...)część zostawiamy pod przykryciem). Rozwałkowujemy i wycinamy koła. Gotowe kółka warto nakryć ściereczką, żeby nie zeschły się podczas „czekania na swoją porcję farszu”. Ja robię to dość szybko, więc pomijam przykrywania kółek. Brzegi kółek można lekko zwilżyć wodą (choć w przypadku tego ciasta nie jest to konieczne). Nakładamy do środka farsz (ilość zależy od wielkości pierogów
Słodkie okruszkikapustą kiszoną, grzybami i morelami. Do przepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam... Składniki: 1 kg ziemniaków 140 g mąki pszennej 60 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na farsz: 350 g kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek(...)pomocą łyżki cedzakowej gorące wyłożyłam na półmisek i podałam na stół. Jeszcze parowały.... i polałam stopionym masłem. Podałam je z konfiturą z czerwonej cebuli. Pyszne danie, które można przygotować szybko. Opis może jest długi, ale chciałam (jak to ja) pokazać wszystko po kolei, żeby było jasno i przejrzyście. Pochwalę się Wam książkami, które dostałam a które warto mieć
Kuchnia u Krysiosoba, która zaprojektowała naczynia Staub zrobiła to genialnie, bo naprawdę wygląd tych garów cieszy oczy. Żeliwo jest ciężkie, więc patelnia grillowa Staub do lekkich nie należy i dobrze! Szybko się nagrzewa i na długo kumuluje ciepło. Powiem Wam, że kiedy wpadają do mnie znajomi często dosmażam mięso na stole. Dobrze przeczytaliście, na stole! Tak jak wspomniałam patelnia długo stygnie(...)czasami lubię danie zacząć na palniku kuchenki, a skończyć je w piekarniku. Z patelniami Staub jest świetnie, bo wtedy jak to mój syn określił, przygotowuję dania jednopatelniowe. Czyli po obiedzie do mycia mam tylko talerze i jedną patelnię. Uwielbiam grillować w kuchni i zauważyłam, że grillując mięso na żeliwnej patelni wydobywa się zapach mięsa bardzo podobny do tego jaki wyczuwam
Blondynka Gotujemojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko
moj przepis naKila lat nie robiłam mazurków, dzisiaj postanowiłam zrobić mazurek z bezami które piekłam w czwartek oraz karmelem i solą. Samo przygotowanie mazurka i karmelu nie zajmuje
Co na wege obiad?dniem jest niedziela, dlatego warto zacząć ją od pysznego i sycącego śniadania. Pierwszą rzeczą, którą zatem planuję, jest menu. Dziś padło na racuchy z jabłkami, w ramach obiadu natomiast chili con carne, ale gwiazdą dzisiejszego posta będą racuchy. Przepis najprostszy jaki znam, zaczerpnięty z bloga Kwestia smaku , ale też w nieco innej formie przekazany mi przez mamę koleżanki jeszcze(...)placuszek, na jego środek wyłożyć łyżeczkę jabłek i skleić jak pączka. Pozostawić na stolnicy przez ok. 15 minut, do ponownego podrośnięcia. Olej rozgrzać powoli, na średnim ogniu (inaczej racuszki szybko nam się spalą z wierzchu, w środku natomiast zostaną surowe). Można wrzucić kawałeczek ciasta, by sprawdzić, czy jest już gotowy. Ciasto powinno skwierczeć, ale nie pryskać, przyrumieniać się powoli
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejna część przepisów z wykorzystaniem wyciskarki SANA , tym razem mam dla Was przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy i sok z melona. Dżem truskawkowo – rabarbarowy Ponieważ
Co na wege obiad?Początkowo wcale nie zamierzałam dodawać tego przepisu, bo wydawał mi się zbyt prosty. Banalny nawet. Poza tym myślałam, że wszyscy już dobrze go znają i każdy
Ratunku obiadbutelce, lane duże 6, male 4 zeta. Oprócz tego mają dobre przekąski jak np. pasztet zajęczy (ale ile jest zająca w zającu Bóg tylko wie). Miejsce raczej na szybki pit stop niż maraton piwny ale warto. Gościnne Piwnice - % Napijemy się piwa w cenach 6,5 - 10 zł. Serwują typowe dania restauracyjne ale są i standardowe przekąski do piwa(...)piwo przez lokalny browar w cenie 6,5 za 0,3 zł (3 rodzaje smaków). Pozostała oferta piwna od 6,5 do 10 zł. Mimo tego miejsce raczej na obiad niż na dłuższe spotkanie przy piwie. Gramofon - %% Duże piwo lane już od 6 zł, butelkowe w cenach 7 - 10 zł. Za typowe zimne przekąski do piwa zapłacimy
Right Behind The Kitchenstron. Nie solimy wołowiny przed smażeniem żeby nie stała się podeszwą. Posolona – mimo długiego gotowania czy duszenia – pozostanie sztywna. Na patelni rozpuszczam i mocno podgrzewam 1/3 masła i smażę szybko, partiami, po 5-6 kotletów. Mięso podsmażam z obu stron, do lekkiego zrumienienia – około 2 minut na każdą stronę. Przekładam do naszykowanego garnka. W razie potrzeby dokładam masło(...)pieprzymy do smaku. A na koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika, i świeży (mam zawsze zapas w zamrażalce). Bardzo klasyczny obiad to bitki z dodatkiem ziemniaków z wody. Ogórek kiszony czy surówka, wszystko jedno. Mogę Wam tylko zagwarantować, że będziecie często wracać do tego prostego, pysznego przepisu. SKŁADNIKI 1kg mięsa wołowego
Karo in the KitchenJakiś czas temu, z zaskoczenia, zapowiedzieli mi się na obiad goście. Wiedziałam, że po pracy będę miała mało czasu, więc wybór był prosty – będzie to danie makaronowe. Poza tym, dostałam od sklepu egustus.pl patelnię do testów, więc postanowiła sprawdzić co to maleństwo potrafi:) No dobra, może nie maleństwo, bo kurier wręczył mi solidnie wyglądającą, głęboką patelnię o średnicy(...)kwestii pojemnościowej. Martwiłam się jednak niepotrzebnie, gdyż dzięki wysokim na 7 cm brzegom, sprawdziła się doskonale. Samo przygotowanie warzyw z sosem – bajka! Nic nie przywarło, całość smażyła się szybko i równomiernie a na koniec swobodnie mogłam wmieszać makaron, nie ryzykując ubrudzenia kuchenki. Po wszystkim myłam patelnię ręcznie, co nie sprawiło mi żadnego problemu. Nie miałabym serca włożyć patelni
karmelowyOd czasów starożytnych w kulturze zarówno Rzymian, jak i mieszkańców Chin czy Indii kwiaty jadalne nieodmiennie towarzyszyły sztuce kulinarnej. Cieszyły się szczególną popularnością w epoce wiktoriańskiej
KUCHNIA POLSKADzisiejszy przepis zrodził się trochę z konieczności, a trochę z tęsknoty. Jedno jest pewne, dodałam do niego dużo serca ;) dosłownie i w przenośni. Po pierwsze
Quinoa Raz!Kolejne z tych dań , które bardzo lubię- z piekarnika. Kurczak przyrządzony tak, jak na Sycylii. Jak? Ano tak...że nie zdążyłam zrobić zdjęcia końcowego...bo został
Z Kuchni Do KuchniSkoro trwa sezon na szparagi to korzystamy. Zmieniamy tylko dodatki, Szparagi ciągle goszczą na naszym stole i wcale się to nam nie nudzi. Tym razem proponujemy
OstryKęs