Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Początek kwietnia to dobry czas na zaplanowanie świątecznych przygotowań. Sprzątanie i dekoracja to tylko ich cześć. Najważniejsze są wielkanocne potrawy. Choć
Kuchcik gotujeJeśli lubicie podjadać surowy kalafior, to ta sałatka jest dla Was. Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mały kalafior 100 g ziaren słonecznika siekany koperek szczypta chilli sól, pieprz majonez i jogurt naturalny Sposób wykonania: 1. Kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Słonecznik uprażyć na rumiano na suchej patelni. 3. Składniki połączyć, dodać siekany(...)koperek, chilli, sól, pieprz i majonez i jogurt naturalny do smaku. Dokładnie wymieszać. 4. Świetny dodatek do śniadania, kolacji lub nawet jako pasta do chleba. Smacznego!!! Źródło: Zajadam.to
Kuchnia domowa AniZałączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno
Szczęśliwa kuchniaZałączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMoje odkrycie, miesiąca! Chrupiące tosty z boczkiem, świeżymi figami i mieszanką sera żółtego z brie po prostu mnie zachwyciły. Najlepsze śniadanie zaraz po szakszuce Bardzo szybkie w przygotowaniu i absolutnie przepyszne, a figi są teraz w sezonie więc w miarę przystępnych cenach. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Tosty z boczkiem, serem i figami (2 porcje) Składniki(...)ulubionego sera żółtego 90 g sera brie, bez skórki i z grubsza pokrojonego 1/4 czerwonej cebuli, startej na tarce (opcjonalnie) miękkie masło do posmarowania kromek 4 spore kromki ulubionego chleba 2 łyżki konfitury cebulowej (opcjonalnie) 2 figi, z odciętymi końcami, pokrojone w grube plastry Przygotowanie: Umieść boczek na rozgrzanej patelni, podsmaż do chrupkości i przełóż na ręczniki papierowe. W małej
karmelowyzimną wodą, bagietki wkładamy na środkowy poziom. Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy blaszkę z wodą (jeśli ją wkładaliście — jeśli wrzucaliście lód niczego już wyjmować nie trzeba) a bagietki szybko smarujemy roztopionym masłem i dopiekamy jeszcze 10-15 minut — jeśli robią się za mocno przypieczone, przenieście je na niższy poziom. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie i puszyste. Miąższ tych(...)ciepłe, ze świeżym masłem. Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz dla pieczywa ? pozwala lepiej pracować drożdżom dodanym do ciasta, wytwarza silniejsze wiązania w pasmach glutenu pszennej mąki. Chleby i bułki na mące pszennej z jego dodatkiem zyskują bardziej gładką i chrupiącą skórkę, a także równiejsze, drobne oczka miąższu i jaśniejszy odcień samego ciasta. Jeśli z jakiegoś powodu
Karo in the KitchenLeczo Uwielbiam obiady jednogarnkowe. A leczo do takich właśnie należy. Leczo pachnące sezonowymi warzywami, cukinią, papryką, pomidorami, okraszone kiełbaską i cebulą, cudownie aromatyczne dzięki przyprawom i
na moim stole...Pate, czyli kremowy pasztet o delikatnej, kremowej konsystencji. W 100% z kurzej wątróbki, lepszy byłby z kaczej, polecam. Dorzuciłam śliwki suszone. Uwielbiam wykwintne pasztety ze
Sajkofanka smakuudało, a ja po raz pierwszy poczułam tą trudną do opisania radość, satysfakcję, po prostu szczęście, jakie przeżywam odtąd za każdym razem wyjmując z piekarnika pachnące domowe ciasto lub chleb. Po pierwszej próbie nabrałam pewności, że następnym razem dam radę bez udziału telefonu i pomocy Mamy, i tak też było. Choć jeśli chodzi o gotowanie, sprawy potoczyły się zupełnie(...)przepis na rabarbar tak prosty, że żadna rozpoczynająca pieczenie osoba nie będzie musiała sięgać po telefon do mamy lub przyjaciela. Przepis nie tylko prosty, ale i bardzo szybki. Cieniutkie, chrupiące prostokąty ciasta filo obłożone cieniutko krojonymi plastrami rabarbaru. Opruszone cukrem pudrem chrupią rozkosznie i znikają w mgnieniu oka. Dajcie się namówić na taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii
KUCHARNIAmakaronu czy ryżu zostanie podana z pieczoną ciecierzycą. Uwielbiam pomidorową z pieczonych pomidorów posypaną natką pietruszki. Prażona ciecierzyca na ostro jest świetnym dodatkiem do zupy. Podpłomyki z ciecierzycą Uwielbiam chleb z dodatkiem lekko zgniecionej ciecierzycy. Ma niesamowity smak. Wyrasta jak pita i cudownie smakuje z awokado i feta. Podaję go często do curry. Oczywiście tego typu chlebek można zrobić(...)kuchni i często przyrządzam falafel z groszkiem i ciecierzycą. Są przesmaczne! Sałatka z ciecierzycą Gotowaną ciecierzycę można dodać do różnych sałatek na bazie świeżych warzyw, ryb czy mięsa. Szybka sałatka to sałatka z dodatkiem tuńczyka. Przepisy z ciecierzycą są mało skomplikowane. Sałatka z cieciorką jest tego przykładem. Domowy hummus z ciecierzycy Hummus to najbardziej znana pasta z ciecierzycy
codojedzeniabędzie owinięcie ich końcówki folią - dzięki temu zapobiegniesz emisji etylenu, czyli gazu, który przyspiesza dojrzewanie owoców; bakłażany, ogórki, pomidory - przechowuj je w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej, w lodówce szybko stracą smak i sprężystość, zwłaszcza pomidory. Pomidorów nie przechowuj także w plastikowym pojemniku - gromadzi się w nich etylen, przez co szybciej dojrzeją i się zepsują. Pieczywo Pieczywo najlepiej przechowuj(...)lodówki, gdyż tam szybciej sczerstwieje. Możesz jednak pieczywo zamrozić - możesz pokroić je od razu na porcje, dzięki temu zawsze rozmrozisz tyle, ile potrzebujesz i zawsze będziesz mieć świeży chleb. Moim zdaniem najlepszą opcją rozmrażania jest spryskanie pieczywa wodą i odgrzanie w piekarniku - chleb smakuje prawie jak świeżo z piekarni. Nabiał Niestety w przypadku nabiału niewiele możemy zrobić - każdy produkt
Z notatnika dietetykazakupy załapał się na pieczywo. Chleb na zakwasie Żeby upiec chleb na zakwasie, najpierw musimy mieć zakwas na chleb. Dobry zakwas możemy dostać od kogoś, kto w pieczenie chleba bawi się już od dłuższego czasu, wtedy ten zakwas jest silny i pieczenie chleba wtedy przynosi bardziej spektakularny efekt, można też zakwas na chleb zrobić samemu i podsyłam Wam właśnie przepis(...)naprawdę chleb mieszany łyżką. Nic trudnego upiec taki chleb domowy. Chleb na drożdżach Z chlebem na drożdżach jest o tyle łatwiejsza sprawa, że drożdże można kupić i od razu piec chleb. Druga sprawa, że nie każdy też załapał się na te drożdże, wtedy możecie przygotować: chleb bez mąki chleb z kaszy gryczanej Chleb z garnka , czyli klasyczny chleb pszenny
MamaOskarkaPięknie rumiane i pachnące pomidorki kuszą na targu i chętnie się w nie zaopatruję. Jednym ze sposobów ich wykorzystania jest sałatka z pomidorów, bazylii z octem balsamicznym. Idealna na szybką przekąskę, surówkę do obiadu, a podana z złociście opieczonym i chrupiącym pieczywem będzie świetną przekąską na domowej imprezie. Polecam Składniki: 1 duży dojrzały pomidor 1/2 małej cebuli 1 ząbek(...)pieprz do smaku ulubione pieczywo do podania Wykonanie: Najpierw przygotowujemy tosty z ulubionego pieczywa. Wcale nie trzeba mieć tostownicy ani piekarnika Wystarczy patelnia! Na rozgrzaną nieprzywierająca patelnię kładziemy kromki chleba lub kawałki bułki i opiekamy na niewielkim ogniu aż będą zarumienione z obu stron. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno
Lamarida.plTydzień bez awokado to tydzień stracony. Ostatnio pasty z awokado są moimi ulubionymi pozycjami śniadaniowymi Po pierwsze bardzo szybko się je przygotowuje, po drugie są bardzo sycące, a po trzecia co równie bardzo ważne są bardzo zdrowe. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że można do niego dodać wiele różnych dodatków, więc śniadania nie mogą nam się znudzić :) Składniki(...)łyżki serka puszystego śmietankowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: awokado rozgnieść widelcem dodać serek i dokładnie wymieszać doprawić do smaku podawać najlepiej na ciemnym chlebie ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąTydzień bez awokado to tydzień stracony. Ostatnio pasty z awokado są moimi ulubionymi pozycjami śniadaniowymi Po pierwsze bardzo szybko się je przygotowuje, po drugie są bardzo sycące, a po trzecia co równie bardzo ważne są bardzo zdrowe. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że można do niego dodać wiele różnych dodatków, więc śniadania nie mogą nam się znudzić :) Składniki(...)łyżki serka puszystego śmietankowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: awokado rozgnieść widelcem dodać serek i dokładnie wymieszać doprawić do smaku podawać najlepiej na ciemnym chlebie ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąSezon grillowy w pełni więc proponuje Wam banalną, szybką sałatkę piknikową. Jest ekspresowa w przygotowaniu, jedne co warto przygotować wcześniej, to chrupiące grzanki. Mam nadzieje że pokochacie tą sałatkę równie mocno jak moja rodzina. Porcja ma średnią salaterkę 5 średnich pomidorów ( powinny być słodkie winne, dojrzałe) 1 średnia cebulka dymka garść ziół- bazylia oregano, kilka listków mięty cytrynowej, tymianek(...)kolendra Świeżo mielony pieprz sól morska kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek Grzanki 2 kromki pieczywa (użyłam naszego ulubionego chleba przepis znajdziecie tu ) 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól i pierz 1 mała główka czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie. Kromki chleba pokroiłam na mniejsze kawałki Główkę czosnku przekroiłam na połowę. Na blaszce położyłam pokrojony
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwielu z nich. Wkrótce przyjdzie czas na zrobienie zapasu chutneya z zielonych pomidorów . Póki co cieszę się smakiem swoich wielu odmian wymieszanych w jednej miseczce. W prostocie siła - sałatka szybka nadaje się na przekąskę i do obiadu. Składniki : 6 pomidorów cebula czerwona spora szczypta grubej soli morskiej Pomidory ewentualnie pozbawić skóry. Ja to robię, bo z odmian, które uprawiam(...)miseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów. Wymieszać. Tuż przed podaniem posypać sałatkę solą morską ----- Podobne: Sałata z makrelą i pomidorkami Pomidorowe sposoby na czerstwy chleb Caprese
Weekendy w domu i ogrodziecukinię zamierzam dodać do czekoladowych muffinów... :) Skończyło się całkiem dobrze, bo muffiny zjadł ze smakiem, ja zresztą też, bo były pyszne, a do tego mokre tak jak lubię i szybkie w przygotowaniu, czyli dla nas leniuchów i pracoholików idealne! Jeśli chodzi o książkę "Pyszne do pudełka" Grażyny Bober-Bruijn, to jest to 190 stron wypełnionych przepisami na dania na wynos(...)osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się nie narobić podczas przygotowywania
Blondynka GotujeKanapki z serem i wędliną są i szybkie i smaczne, wiadomo, ale czy można jeść w kółko to samo?! ;) Dlatego też dla urozmaicenia podsuwam Wam pomysł na bardzo smaczną pastę z białej fasoli z dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli podlanej odrobiną półsłodkiego wina dla podkręcenia smaku i szczyptą majeranku, którego nie może zabraknąć przy potrawach z fasoli- nie tylko ułatwia trawienie(...)ciekawie podbija smak nieco mdłej fasoli. Prosta, o interesującym smaku, do której niezbędna jest tylko... pajda chleba! :) * fasola biała- 2 szklanki * cebula- 2 bardzo duże * czosnek- 1 duży ząbek * wino półsłodkie- 50 ml * masło klarowane- 2 czubate łyżki * oliwa z oliwek- 2 łyżki * suszony majernaek- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Masło i oliwę razem
Kraina Miodem PłynącaPyszna pasta z makreli, szybka w przygotowaniu. Do smarowania pieczywa. Taką lubię i polecam:) Składniki: 1/2 kg wędzonej makreli 1-2 cebule 2 łyżki musztardy garść posiekanej zieleniny; natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha oliwa z oliwek ostra mielona papryka Wykonanie: Makrelę obieram ze skóry, usuwam ości. Przepuszczam przez maszynkę razem z obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą(...)Dodaję musztardę i oliwę. Mieszam, dodaję posiekaną zieleninę i mieloną paprykę. Wszystko razem mieszam i smaruję kromki chleba SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen