gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba natka pietruszki lubczyk 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane
wesoła kuchniadomu będzie tak proste i szybkie, dlatego stwierdziłam, że zrobię zdjęcia i podzielę się przepisem z Wami na blogu. Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy słój
wegujemyTweet A to już bardzo prosty i szybki przepis na sałatkę zimową z białej kapusty i roszponki. Potrzebne nam będą: roszponka, poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, drobno starta marchewka, ser kozi pokrojony w kosteczkę, pietruszka i grzanki chlebowe. Przygotowanie: Grzanki chlebowe przygotowujemy podmażając na maśle kromeczki starego chleba. Na tarce ścieramy białą kapustę i marchewkę. Drobno szatkujemy
MODA NA BIODziś mam dla Was szybki, smaczny i sycący przepis na tostowe babeczki. Idealna, ciepła propozycja na zimowe wieczory, śniadania itp. Ja ostatnio przygotowałam go po powrocie z sanek. Zmęczeni, lekko przemoczeni zjedliśmy takie tostowe babeczki z wielkim apetytem. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 4 sztuki) 8 kromek chleba tostowego 2 kabanosy drobiowe 3 jajka klasy L sól i pieprz
Słodkie okruszkiMoja propozycja na dziś to kolejny banalnie prosty, szybki i tani sposób na zimową rozgrzewkę: zupa cebulowa. Pół godzinki i obiad gotowy! Składniki na 3-4 porcje: 6 cebul 2-3 ząbki czosnku pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki pieprzu (u mnie był to zielony) pół łyżeczki soli 2-3 kromki chleba kawałek wegańskiego żółtego sera 2 łyżki oleju roślinnego
greenscarfKiedy ostatnio jedliście tosta lub zapiekankę? We Wrocławiu kultowe są Tosty U Witka Ja spróbuje zrobić takie w domu:D SKŁADNIKI: Chleb tostowy (nie krojony
MarciochaKucharzyrozpocząć rozgrzewanie oleju w szerokim rondlu, gdyż pączki szybko rosną i nie ma potrzeby pozostawiać ich na dłużej na blacie - gdy uformujemy wszystkie pączki, pierwsze powinny już być wyraźnie napuszone i można rozpocząć ich smażenie - pączki smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (około 175 stopni), można to sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba, która powinna niemal od razu wypłynąć na powierzchnię
Smakołyki Berenikistopień rozgrzania tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba - jeśli niemal od razu wypływa, a wokół niej tworzą się bąbelki, można zacząć smażyć pączki - ważne jest też, by temperaturę oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy sporą ilość pączków, gdyż zbyt niska temperatura spowoduje nasiąkanie tłuszczem, a zbyt wysoka - szybkie brązowienie wierzchu przy niekoniecznie już usmażonym środku - pączuszki wrzucamy
Smakołyki Berenikidomowym cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem podczas robienia poniższych zdjęć :) Z podanego przepisu przygotowałam 27 sztuk. Szybkie pączki Składniki: 250g mąki pszennej 120g kwaśnej śmietany 18% 50g cukru pudru 30g masła 1 jajko 1 łyżeczka spirytusu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilią 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru(...)prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - w szerokim rondlu rozgrzać olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba (jeśli po chwili wypłynie i zacznie się smażyć, temperatura jest odpowiednia) - do oleju wkładać odpowiednią porcję przygotowanych pączków, nie może ich być za dużo, gdyż mocno rosną podczas smażenia - smażyć
Smakołyki Berenikichrupiące smakowanie. Firma oferuje 3 serie produktów: Stefanki Premium - 100% naturalne - bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku i aromatu, bez GMO. W kształcie małych chipsów. Stefanki Grzanki - kształtem przypominają kromki chleba. Pełne nietypowych, oryginalnych smaków. Bez GMO. Stefanki sucharki - w kształcie przypominającym frytki. Oryginalne smaki, bez tłuszczu, bez GMO. Mnie osobiście (i damskiemu gronu testerek) najbardziej przypadły do gustu Stefanki(...)Nadają się zarówno do chrupania "od tak" z paczuszką w ręku przy komputerze, pogaduszkach lub ulubionym serialu lub jako wspaniały dodatek do sałatek. Już dziś zapraszam Was na pyszną "Szybką chrupiącą sałatkę paprykową" . Ale przyznam, że jako pierwsze z paczki zostały wyciągnięte i otworzone (za namową mojego męża) grzanki o smaku diabelskiego czosnku. On był nimi wprost zachwycony
Słodkie okruszkiCzas czytania: 3 min Dziś będzie nam potrzebny świeżutki rabarbar , upieczemy z niego lekkie ciasto rabarbarowe. Ciasto jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania jest to
SprawdzonaKuchnia.plTo prawie ostatni dzwonek żeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o
Szybko Tanio SmacznieWłaśnie tak ! Udana niedziela, to....., wspólny rodzinny obiad,..., ale też koniecznie ciasto :) Ponieważ drożdżówkę każdy u nas lubi i zawsze się udaje, tak więc nie
chleba naszegoNie mogłam nie ulec pokusie... gdy zobaczyłam te kruche ciasteczka na blogu addio pomidory wiedziałam, że pojawią się jako chrupiąca słodkość do kawy w weekend. Nietrudno
Dzieje kuchennej WiewióryWarsztaty gonią warsztaty i w pracy, i w ramach relaksu oraz nauki. Tym razem magazyn KUKBUK zaprosił mnie na odbywające się tydzień temu niesamowite warsztaty
Dzieje kuchennej Wiewióry