zdrowie czy samo użytkowanie (tak zapewnia producent). Na patelni wczoraj piekliśmy pizzę. Klasyczną drożdżową, na mące orkiszowej. Jedną na blaszce, jedną na patelni. I różnicy wiele nie zauważyłam, ale pizza robiona w patelni zdecydowanie szybciej się upiekła. Minusem było rozsmarowanie nożem sosu, nie da się, zdecydowanie lepiej nada się do tego łopatka. PODSUMOWANIE: Jak sami przeczytaliście plusów jest WIELE. Super(...)sporą barierą. Jednak patrząc na to, że większość patelni służy nam rok, dwa i następuje wymiana, to tutaj jest jakość, która służyć będzie na lata. Do tego oszczędność energii (szybkie, równomierne nagrzewanie) oraz wody (łatwość w zmywaniu, naczynie 2 w 1) to może ten koszt jednak nie jest taki wysoki? Dla mnie, liliputa ze słabymi rękami waga jest lekką
Czarnawisienkaozdobę. Prezent dla osób, które nie wyobrażają sobie kolacji bez lampki wina. Na taki gadżet znajdzie się miejsce w każdym domu. Do stojaka załączony jest korkociąg. Patelnia grillowa pozwoli szybko przygotować grzanki, steka, ugrillować kurczaka czy warzywa. To dobra i zdrowa alternatywa dla grilla. Są tu fani placuszków? Dzięki takiej mini patelni przygotujecie idealnie równe, dobrze wypieczone pancakes. Stylowy(...)Posiada dwie oddzielne komory i ceramiczny mechanizm mielący. Kolorowe miski przydatne szczególnie na grillach czy przyjęciach w ogrodzie. Praktyczne także do codziennego użytku i łatwe w przechowywaniu. Pizza pieczona na kamieniu posiada zupełnie inny smak. Dzięki takiemu gadżetowi poczujemy taki smak, jak we włoskiej pizzerii. Praktyczna silikonowa mata, której sama często używam to must have w każdej kuchni. Zastępuje ciężką
Kuchnia Bazyliipieprz, ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne(...)puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ziół do pizzy lub oregano sól, cukier i pieprz do smaku 1 szklanka bulionu Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Wlać bulion i chwilę gotować. Dodać pomidory
Czerwień i błękitręce :-) No i powiem Wam, że wyszły kapitalne! Puszyste, nie za słodkie... i fantastycznie rosną w piekarniku... a no i to co ważne - robi się je bardzo szybko :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1,5 łyżeczki amoniaku(...)luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg
Czary - gary w kuchninierówne kawałki. Takie burgery źle się smażą i słabo wyrabiają, mięso puszcza sporo wody. Tłuszcz nie tnie się równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać. FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość(...)średnicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie. MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac albo macie
Karo in the Kitchennaszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też po pięknych ilustracjach autorki(...)Wydawnictwo: Nasza Księgarnia 4-godzinny mistrz kuchni Od zera do bohatera? Od jajecznicy do kuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas też czego można się nauczyć gotując i jak bardzo szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Oprócz umiejętności kucharskich (które są pokazane w bardzo prosty sposób), książka zachęca też do eksperymentowania. Dlatego to doskonały podręcznik dla każdego, bez względu na poziom
Ugotowane pozamiatanepszennymi. Ostatnio zaczęłam kombinować z mąką i też wychodzą mega. Z owocami, czy bez, polane jogurtem czy sosem - spakowane do lunchboxa na zimno też boskie. OWSIANKA Jest idealna: szybka w przygotowaniu (10 minut wystarczy), można do niej użyć ulubionych płatków, dodatków, owoców i komponować ją na milion sposób. OMLET Z pewnością wymaga więcej czasu w przygotowaniu niż owsianka(...)masą. Można zrobić omlet kakaowy, może w smaku przypominać szarlotkę, może być delikatny ryżowy, a może też stanowić bazę na dodatki warzywne. Na słodko, na słono, na spód do pizzy, fit ciasta. NALEŚNIKI Naleśniki w mojej kuchni występują głównie w dwóch wersjach: jako naleśniki białkowe zrobione z samych białek plus ulubione dodatki ( u mnie zwykle mozarella, szynka sarreno i sałata
Tetiisheriwyśmienite :) Poniżej przedstawiam przepis w opcji obiadowej aczkolwiek Pesto Rosso można śmiało przechowywać zamknięte w lodówce także idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, tostów, kanapek, bazę to pizzy (zamiast koncentratu i ketchupu) oraz nadzienie do faszerowania mięs i ryb. Składniki/ Pesto Rosso: - 100g orzechów włoskich - 140g suszonych pomidorów (Ja użyłam Pomidory Suszone w oleju z ziołami "Sotille Gusto(...)słoika z suszonymi pomidorami) Do wersji obiadowej potrzebować będziemy dodatkowo: - makaron - rukola - garstkę orzechów włoskich i starty ser długodojrzewający do wykończenia dania Świeże pomidory parzymy (aby skórka szybko schodziła to zanim umieszczę pomidory we wrzątku to nacinam znak krzyża u nasady). W blenderze łączymy: orzechy włoskie, suszone pomidory, ząbek czosnku, 2 łyżeczki bazylii, dodajemy pokrojony w kostkę ser długodojrzewający
upichconaBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!‘Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania
Karo in the KitchenMoi drodzy, przed nami Święta i sylwestrowe szaleństwa. W kuchni będą unosić się niesamowite zapachy, stoły uginać się od jedzenia, a wokół słychać będzie tylko gwar
Słodkie okruszkiosób odwiedzających mojego bloga wybrałam 20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Są to różnorodne potrawy - mięsne, wegetariańskie, wegańskie, każdy znajdzie coś dla siebie. Niektóre przekąski są niebywale proste i szybkie w przygotowaniu a innym trzeba poświęcić trochę czasu. Spośród potraw zamieszczonych na moim blogu wybrałam takie, które podaje się na zimno lub wymagają krótkiego podgrzania. Przygotowuje się je przed przyjściem gości(...)menu sylwestrowe jest tutaj . Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Mini pizza w trzech smakach Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Paszteciki z brązową soczewicą Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Chorizo
Codziennik KuchennySerowe paluchy z ciasta francuskiego to bardzo szybka i smaczna przekąska. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut, a na pewno wszystkim zasmakuje. Zamiast kupować chipsy i krakersy, możemy przygotować w domu przekąskę idealną zarówno na imprezę jaki na wieczór filmowy. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować. Przepis Składniki: paczka ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka pół łyżki przecieru pomidorowego(...)inne ulubione zioła) sól i pieprz Co do tartego sera, to oczywiście można zastąpić go innym, ale takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy. Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem. Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe
KasiaiKrzysiu.plDanie niezbyt piękne, ale szybkie w przygotowaniu - niecałe 15 minut... Składniki: 250 g pełnoziarnistego makaronu penne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała kostka sera feta 1 młoda cukinia sól i pieprz 1 łyżka włoskich ziół skórka starta z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie(...)kostkę. Cukinię wraz ze skórą zetrzeć na tarce do mizerii. Na patelni obsmażyć cukinię z drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną soli. Przyprawić pieprzem i suszonymi ziołami, np. do pizzy. Makaron odcedzić i ciepły wymieszać z cukinią. Dodać skórkę z cytryny, pestki słonecznika oraz fetę. Nałożyć na talerze, od razu podawać
Czerwień i błękitsmażenia powstaną duże bąble. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na blacie na 10 minut. Na małym gazie w dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Lepiej rozgrzewać go długo niż szybko na dużej mocy. Powinien być bardzo gorący (smalec - 180 stopni C), ale nie może dymić. Przed smażeniem faworków trzeba sprawdzić temperaturę rozgrzania przez wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym(...)blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię. Rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak potrafimy. W razie potrzeby podsypujemy je jeszcze mąką. Ostrym nożem lub radełkiem (ja użyłam noża do pizzy) kroimy je na paski ok 3 cm szerokie i 9 cm długie. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku i przez to nacięcie przeciągamy jeden z końców paska. Smażymy porcjami
Dzieje kuchennej Wiewióry