Krewetki, które znamy z polskiej pizzy, czy koktajlowe kupowane w bezsmakowej wodzie, nie oddają nawet w minimalnym stopniu niezwykłego, bogatego smaku tych owoców morza. Prawdziwy ich smak poznaje się dopiero wtedy, gdy zamiast różowej, oprawionej już, mrożonej krewetki, kupimy taką , być może, mniej wizualnie zachęcającą - szarą, burą i wymagającą oczyszczenia. SMAŻONE KREWETKI Składniki: - dowolna ilość krewetek - masło klarowane - cytryna - pieprz(...)można wykorzystać do przygotowania wywaru lub jego wzbogacenia. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Smażymy krewetki do czasu aż zmienią kolor na różowy i będą nieprzezroczyste (dzieje się to niezwykle szybko, więc trzeba uważać). Wtedy doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę?Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;)Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :)KrakersySkładniki:125 g mąki1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru2 łyżki sezamu 1 1/2 łyżeczki olejuokoło 50-60 ml wody (ile zabierze(...)tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów. Po prostu NIE ROZSUWAĆ.Każdy trójkąt nakłuć wykałaczką, po to, by nie było niepotrzebnych pęcherzyków powietrza. Z papierem
Lawendowe Niebowszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną tworzyć kruszonkę. Dodać ugotowane żółtka przetarte przez gęste sitko oraz pozostałe składniki ( z wyjątkiem marmolady oczywiście :) ) i szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Płaską blachę ( może będą potrzebne dwie, zależy(...)marmoladą grubo, powinna to być cienka warstwa. Zawijać wzdłuż dłuższego boku na dwa razy - czyli jedno zawinięcie/złożenie ciasta, następnie drugie, po czym ostrym nożem lub radełkiem do pizzy odcinać rulonik od reszty ciasta. Rulonik pokroić na około 5 - cm kawałki, układać je na blasze w odstępach. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta
Opowieści z piekarnikadowiecie się [TU]. Ale nie zawsze mam czas i siłę, żeby je zrobić, więc korzystam z gotowego. O wtedy smakowite przekąski wychodzą raz, dwa. Podam Wam kilka przepisów na szybkie małe co nieco. Serowe paluszki Potrzebne składniki (14 szt): 2 arkusze ciasta francuskiego 30 dkg. startego żółtego sera przyprawy (sól, słodka papryka, czosnek granulowany) 1 jajko Rozkładamy(...)pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 C. Świetna przekąska dla dzieci, ale i dla dorosłych. Ślimaczki Potrzebujemy: 1 arkusz ciasta francuskiego sos do pizzy lub ketchup starty ser 30 dkg parę plastrów cieniutko pokrojonej szynki i salami Rozwijamy ciasto, smarujemy je sosem. Posypujemy serem i układamy wędlinę. Zwijamy i kroimy na paski
Niuniokisuszonych pomidorów przygotowałam, dzięki temu ciekawy smak i kolor uzyskałam. Siemię lniane złote dodało chrupkości, a chili ostrości. Napiszę krótko – moje krakersiki dobrze smakowały , super chrupały i szybko poznikały. Składniki: na 3 duże blachy od piekarnika 20 g świeżych drożdży, 100 ml wody, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 100 g mąki żytniej, 100 g (3 łyżki) pasty(...)ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta lub pizzy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 225°C ok. 8 – 10 min. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta
Moniki SmakołykiCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka przekąska z ciasta francuskiego, w którym parówki z serem się schowały i w roladki pozawijały. Takie krążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać, na ciepło lub zimno zjadać. Składniki: 1 opakowanie parówek z szynki, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)średnicy ok. 28 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasto rozwijamy, posypujemy po całości pieprzem i startym serem. Ciasto za pomocą nożyka do pizzy przecinamy po długości na 2 równe części. Przy brzegach układamy parówki, a ciasto na ich długość przecinamy po szerokości. Parówki zwijamy z ciastem w roladki, ma być luźno
Moniki Smakołykipyszne trójkąciki robiłam kilka dni temu i o zapomniałam o nich ...Na takie serowe pączki z czekoladą podpatrzyłam u Moniki i postanowiłam takie zrobić..bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne...ja nie zdążyłam swoich pączuszków namoczyć w czekoladzie - po prostu musiałam niespodziewanie wcześniej wyjść do pracy.. 2 pełne łyżki serka z wiaderka (gęsty, niesłodzony(...)się składników. Na stolnicę wysypać trochę maki i wyłożyć ciasto .Zagniatać podsypując, aż będzie jednolite, elastyczne i miękkie. Rozwałkować ciasto na kółko o średnicy około 20 cm, nożem do pizzy podzielić na trójkąty. Smażyć pączki (ok 2-3 minuty z każdej strony) w gorącym oleju. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na papier do odsączenia
Moje domowe kucharzenieDawno już nie brałam udziału w "Wypiekaniu na śniadanie". Ale w tym tygodniu udało mi się i rogaliki są :-) Pyszne, pachnące, ciasto robi się bardzo szybko i bardzo łatwo formuje się rogaliki... Pochodzą one jak zwykle z przepisu zaproponowanego przez organizatorów akcji (KLIK) i mam nadzieję, że Wam też będą smakowały :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/8 szklanki mleka(...)drożdżami oraz margarynę; wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt okręgu i dzielimy go na 12 trójkątów (tak jak pizzę). Na każdym kawałku kładziemy marmoladę, zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce (w odległości od siebie, bo rosną) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
Czary - gary w kuchnisię w takiej sytuacji pojawia. Ale, ale, koniec nerwów, bo mamy na to radę! Przepyszny (i mówimy to z czystym sumieniem) chleb bezglutenowy, który powinien nosić z dumą nazwę "szybko znikający".Pojawiła się ostatnio prośba o przepis na chleb (swoją drogą bardzo nam miło, że się czytelnicy rozkręcają), więc... Czytelnik chce, Czytelnik ma! :) Temat bezglutenowego pieczywa rozpoczniemy(...)wyrabiamy ciasto. Czekamy, aż urośnie. Znów delikatnie wyrabiamy i przekładamy do foremki natłuszczonej oliwą (można przełożyć do formy nie nasmarowanej, ale wysypanej mąką - tak jak przygotowujemy blaszkę do pizzy).Przykrywamy ściereczką i znów czekamy, aż urośnie.Gdy wyrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem/sezamem/siemieniem lnianym.Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około godziny w 180 stopniach (góra-dół z termoobiegiem).Do upieczenia tego
Wypisz Wymalujprosty patent na resztki z kurczaka. W pół godziny zrobisz pyszne, sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację. Wystarszą 3 składniki. Szybki patent na resztki z kurczaka Nie ma nic gorszego niż zmarnowany kawałek upieczonego kurczaka, którego nikt nie zjadł, bo albo domownicy nie lubą zimnego pieczystego, albo nie było pomysłu(...)można zrobić z resztek kurczaka”. Będą zapiekanki, pizza, zawiesista zupa, chińskie pierożki i nowoorleańską jambalaya. Zachęcamy Was spróbowania naszych przepisów i do dzielenia się swoimi pomysłami! Chętnie sami je przetestujemy. Nasza zapiekanka makaronowe-kurczakowa zapiekana jest w zawiesistym sosie pomidorowym, naszym ulubionym sosie pomidorowy, dodajmy, który używamy np. do smarowania pizzy, albo jako sos do spaghetti. Przepis pochodzi z książki
Niedzielny kucharzwychodzę z założenia, że genialnymi przepisami należy się dzielić. Z tego powodu, postanowiłam opublikować to ciasto, gdyż moim znajomym bardzo smakuje, a również świetnie sprawdza się do przyrządzenia "na szybko". Tym sposobem może zyska nowych fanów. Ponadto, dziś "Międzynarodowy Dzień Bez Diety", więc możemy pozwolić sobie na mały jedzeniowy grzeszek, bez wyrzutów sumienia. Skusicie się? Składniki: - 1 arkusz(...)umieszczamy tabliczki czekolady, tak by krótszy bok obu czekolad był wzdłuż krótszego boku arkusza (czyli odwrotnie niż jest na filmiku poniżej). Następnie, przy pomocy zwykłego noża lub noża do pizzy wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy
Be Fit Be Strongmusi być zimna, ale nie może być też gorąca. Do zaczynu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wlewamy margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto bardzo szybko, najlepiej ręką lub za pomocą robota. Powinno mieć nieco luźną konsystencje. Przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 h do lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż(...)robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część wałkujemy nadając jej kształt koła. Kroimy, jak pizzę, na 8 części. Na każdy szeroki brzeg nakładamy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, końce sklejamy, można także wywinąć, aby mieć pewność, że nadzienie nie wypłynie. Ciastka układamy na blasze, pamiętając
Kuchnia od dwojgatakże dobry pomysł na spotkanie tylko we dwoje (tak a propos zbliżających się Walentynek ;) ). To kto z Was wpada do mnie na Tapas Party? :) Tapas Party Menu Na szybko: oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, natką i koprem włoskim suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska(...)natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie *** Podoba
Chilli Czosnek i Oliwa