szybka pizza - 1432 przepisów (strona:64/96)

Tsoureki, grecki chlebek wielkanocny z pisankami 170

rodzajem żywicy. Są one trudno dostępne w Polsce, więc ja zastąpiłam je kardamonem, można także użyć wanilii. Ciasto jest puchate i pyszne jedzone z masłem lub dżemem. Niestety dość szybko traci świeżość, dlatego polecam go jeść w dniu upieczenia. Odnośnie pisanek, jeżeli chcecie uzyskać zbliżony do czerwonego kolor naturalnie, to polecam zabarwić jajka burakiem lub łupinami czerwonej cebuli. Choć(...)możesz wyrobić ręcznie, ale ja skorzystałam z ręcznego miksera z końcówkami w kształcie haczyków - to znacznie ułatwia pracę, bo wyrabianie ciasta drożdżowego na słodko (w przeciwieństwie do tego na pizzę) nie uważam do przyjemnych.  W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i kardamon. Powoli wlej ciepłe mleko, dodaj jajka oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Rollsy z szynką i serem 287

także: – pizzę na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami ROLLSY Z SZYNKĄ I SEREM Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji : 1-2 porcje Składniki: – 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych(...)razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille wstaw na 10-15 minut do zamrażarki. Tak Całość musi się szybko schłodzić aby łatwiej się ją kroiło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój

nietylkopasta.pl
Krakersy z sezamem 517

przekąska słona, która umili spotkanie ze znajomymi, imprezę czy wieczór spędzony przed tv. Te małe, lekko słone i chrupiące krakersiki wciągną swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski. Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam(...)papierze do pieczenia, jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać niewielką ilością mąki - rozwałkowany placek przyciąć z każdej strony tak, by tworzył kwadrat- ostrym nożem lub radełkiem do pizzy ciasto podzielić najpierw na równej szerokości paski, następnie paski podzielić na mniejsze kwadraty, na końcu kwadraciki poprzecinać wzdłuż przekątnej tworząc małe trójkąty, które finalnie będą naszymi krakersami - UWAGA trójkątów nie odsuwamy

Smakołyki Bereniki
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 163

racji tego, że gotowaliśmy bez soli, na warsztatach kulinarnych jej nie użyliśmy (w tradycyjnych podpłomykach jednak szczyptę soli dodaje się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce, a gdy odchodzi od miski, jest luźne i można je rozciągać w rękach przy pomocy siły grawitacji, to znak aby je przełożyć na blat obsypany mąką(...)więcej składników generalnie, musimy dłużej wyrabiać ciasto - a im dłużej, tym twardsze, bardziej zbite po upieczeniu (być może i zakalec nam wyjdzie). Ciasta nie zagniatamy jak ciasta na makaron, pizzę czy chleb. Po upieczeniu, ostudzeniu i poraniu podpłomyków na małe kęsy, układamy na wierzch surówkę z buraka i gruszki. Na wierzch lądują kawałki pstrąga, które możemy skropić sokiem z cytryny

Right Behind The Kitchen
Kolorowe kwadraciki z ciasta francuskiego 205

Kolorowo zrobiło się na talerzu :) Te kolorowe kwadraciki, przypominające mini kanapeczki są dobrym pomysłem na ciepłą przystawkę. Najlepsze w nich jest to - że tak naprawdę możemy

Taste Therapy
Środa: Błyskawiczny kurczak teriyaki 504

trzy składniki. Czas : 10 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Jedno z tych dań, które na stałe trafiło do światowej książki kulinarnej, gdzie zajmuje poczesne miejsce obok pizzy, spaghetti, kebaba, zupy pho, pad thai wielu innych potraw, które wyrosły z narodowych kuchni i stały się częścią światowego dziedzictwa kulinarnego. Właściwe nie jest o potrawa, bo teriyaki to sposób(...)imbiru, wina ryżowego, sherry, warzyw i sezamu. W naszej wersji oprócz kurczaka są upieczone na czarno papryki – dla koloru i zdrowia. Użyliśmy polędwiczek drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast nich możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. W sklepie możecie kupić gotowy sos teriyaki, ale akurat do tego

Niedzielny kucharz
Warzywna pizza 125

też zdarza zakupić się więcej produktów? Nam nagminnie :P ale nie ma tego złego, co by na najlepsze wyjść nie mogło. To zawsze rodzi nowe pomysły. Szybko, prosto, smacznie...a boczniaków nie trzeba reklamować. Składniki 1 cebula 1 łyżka masła 250 g boczniaków 200 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżeczka suszonego lubczyku 450-500 g cukinii 3 jajka(...)blaszkę, teraz znajdującą się na górze. Usuwamy papier do pieczenia, ciasto posypujemy startą mozzarellą. Na wierzchu wylewamy sos z boczniaków. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min (180°C). Pizzę wyciągamy, posypujemy pozostałą startą mozzarellą. Zapiekamy 3-4   min w tej samej temperaturze. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 176

mój subiektywny wybór potraw na Sylwestra i Karnawał. Znajdziecie tu szybkie w przygotowaniu sałatki, potrawy na ciepło, zimne przystawki, zupy na wzmocnienie, śledziki i wiele innych. Wybrałam niewielką część potraw opisanych na moim blogu, jeśli szukacie konkretnych potraw, to siegnijcie do etykiet (zebranych pod napisem ,,Szukasz potraw kliknij poniżej") umieszczonych w prawym, bocznym pasku bloga.  Sałatki Sałatka śledziowa(...)wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim

Codziennik Kuchenny
Niby pizza z boczniakami 215

bohater grany przez Kevina Kline'a (równie błyskotliwie jak we "Francuskim pocałunku" z Meg Ryan; tyle że w "pocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii pizzę z grzybami. Pozazdrościłam i wykorzystałam boczniaki :) Składniki : 250 g mąki pszennej łyżeczka suszonych drożdży (ok. połowy paczki) pół łyżeczki soli ok. 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Mąkę, drożdże(...)rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania. ------------ Podobne: Wytrawny rogal z wędliną i serami Zapiekanka "nawinie" z dynią Szybka zapiekanka naleśnikowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos żurawinowy i odliczanie do Świąt 188

Narodzenia bez moich bliskich, bo to właśnie dzięki nim, gdziekolwiek jestem, czuję się jak w domu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy(...)się przypala lub za mocno gotuje, zmniejsz trochę ogień. Zostaw do ostygnięcia. Przelej do słoiczka i trzymaj w lodówce. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią

Gotowanie to kochanie
Rukola na tapecie 169

jakiejś potrawie do której pasują idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą,  pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza(...)przy tym długo pozostawia uczucie sytości*. Ale co kulinarnie najważniejsze- jest bardzo smaczna. W ogrodzie rukola nie ma jakiś szalonych wymagań. Rok temu kupiliśmy nasiona i wysialiśmy- wzeszła szybko ale też dość szybko wybiła w pąki kwiatowe. Starałam się je usuwać na bieżąco, ale wystarczyło nie być w ogrodzie kilka dni i grządka pełna była białych kwiatków(podobno

les mirabelles
Pizza wegańska- mój pierwszy raz 129

pieczoną na prostokątnej blaszce grubą, bardziej przypominającą ciasto drożdżowe z pomidorami, a ja uwielbiam cieniuteńkie ciasto, chrupkie na brzegach. Udało mi się zrobić idealną pizzę. Składniki na 3 duże pizze (tak, tak aż 3 zrobiłam) 700 g mąki pszennej opakowanie suchych drożdży 250 ml ciepłej wody dwie łyżki oliwy (polecam użyć łyżkę oliwy truflowej- cudownie imituje zapach prawdziwych serów łyżeczka(...)dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy, na to znowu trochę sera- moja rada- wegański ser typy mozarella bardzo szybko się topi więc radzę dopiero w połowie czasu pieczenia dodać drugą połowę sera. Pieczemy w temp. 220 C około 12-15 minut na blaszce wyłożonej pergaminem. Smacznego

greenscarf
Pizzerinki. 115

Zapraszam na pizzerinki. Myślę, że dzieci byłyby z nich najbardziej zadowolone 😊 U mnie w domu w prawdzie nie ma już małych dzieci, ale kiedy robię pizzerinki

Agusiowe smakołyki
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 134

minut, a następnie przecedź przez sito. W szklanej lub metalowej misie ubij żółtka, aż staną się jasne i kremowe. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj gorące mleko, szybko ubijając jajka i uważając, aby się nie ścięły. Po dodaniu kilku łyżek mleka zacznij je wlewać małym strumieniem, cały czas ubijając masę. Pamiętaj, aby nie robić tego na największych obrotach miksera, żeby(...)nastaw piekarnik do maksymalnej temperatury. U mnie 260 °C, oryginalnie 3 60 °C. Jeśli Twój piekarnik nie osiąga tak wysokich temperatur, wspomóż się blaszkami do ciasta lub kamieniami do pizzy, ustawiając je z góry oraz z dołu i zostawiając wolne miejsce na blaszkę z  pastéis de nata .  Pierwszy kawałek ciasta wyjmij na 15 minut przed pieczeniem i pokrój

Food Square
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 207

zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam.  Takie francuskie  z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać.  To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować.  Składniki na 10 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt.   całych zielonych(...)wystarczy je rozwinąć).  Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy. Podsmażone kurki nakładamy na każdy kawałek ciasta, który zwijamy w rulonik zaczynając od rogu, po przekątnej. Każdy rulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania