szybka pizza - 1432 przepisów (strona:69/96)

Uszka z kapustą i pieczarkami 154

Właśnie w grudniu o tym czasie pojawił się pierwszy wpis na blogu. Długo się do niego przygotowywałam, wahałam, ale powstał pierwszy post , a potem kolejny i kolejny.... Tak minął szybko rok. W ciągu tego czasu było tylko kilka dni, kiedy nie pojawił się nowy przepis. Codziennie mam dla Was coś nowego. Postaram się w dalszym ciągu być z Wami(...)folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć na róg tak, aby powstał trójkąt.Skleić boki i dwa rogi trójkąta skleić

O kuchni z uczuciem
Lumaconi ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 177

Lumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i

Monia miesza i gotuje
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 296

stopni, wyłączyć go, a do środka wstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję tego sposobu. Jeśli ciasto będzie wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej(...)jest w przepisie. Tłuszcz Dodaje ciastu elastyczności i chroni przed szybszym wysychaniem. Najlepsze jest masło, gdyż uszlachetnia nasz wypiek pięknym smakiem i zapachem. Do ciast drożdżowych wytrawnych (np. pizza, focaccia) dodaje się olej lub oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja 148

jakie czytałam w tym roku. W dodatku jest to doskonały podręcznik kreatywności i inspiracja do nauki fotografii kulinarnej. Placki mogą być przecież słodkie, wytrawne, swojskie jak u babci, egzotyczne, szybkie i codzienne oraz wykwintne na specjalne okazje. Mogą być ułożone w piramidkę jak amerykańskie pankejki i potraktowane jako baza pod bogate dodatki. Nie ma tylko przepisu na klasyczne placki ziemniaczane(...)przepis na japońskie dorayaki ze słodką pastą z fasoli, chaczapuri czy piadinę. Placuszki mogą być dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku. Są też regionalne góralskie fuczki z kiszonej kapusty. Placki są przecież bardzo proste i tanie, ale są też źródłem niekończących się inspiracji

Ugotowane pozamiatane
Zdrowe zakupy spożywcze #1 :) 174

mąki pszennej w swojej kuchni, ale jeżeli chodzi o pszenną razową, z tak ogromnym typem to chętnie takową przygarniam. Najczęściej używam ją do przygotowywania spodu do pizzy, a że pizzy nie robię aż tak często, to mąka zazwyczaj starcza mi na dość długo. Tą postanowiłam wykorzystać do przygotowania naleśników razowych, więc przepis na pewno niedługo się pojawi.  Napój migdałowy(...)mojej kuchni. Niby nic nadzwyczajnego, ale pomyślałam, że czas najwyższy przypomnieć sobie jak smakuje popcorn, którego nie jadłam "100 lat". Tutaj w wersji do samodzielnego przyrządzenia jak i do szybkiego przygotowania w mikrofalówce.  Cynamon cejloński / Cukier waniliowy / Curry Przyprawa curry i cynamon znajdują się codziennie w mojej diecie. Sypię gdzie popadnie :) Z kolei z cukrem waniliowym jestem dość oszczędna

Zdrowie na języku :P
Stromboli 159

Stromboli- a cóż to takiego?  Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach.  Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego(...)miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać).  Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu  3 ząbki czosnku  2 łyżki jogurtu naturalnego  Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek

Krakowskie smaki Ani
Śniadaniowa owsianka z jabłkiem, cynamonem, kokosem i migdałami 182

dnia. Musi być pożywne, dawać energię na cały dzień. Najlepiej, by łączyło w sobie wszystko: zdrowie, "kopa" do działania i budzący zmysły smak i aromat. By było łatwe i szybkie w przygotowaniu.  Bo każdy z nas ma takie dni, kiedy budzi się jeszcze z jednym okiem zamkniętym i, powoli snując się po kuchni, desperacko potrzebuje "budzika". Wzdychając, myślimy(...)Owsiankę nałóż do miseczek, podawaj z kawałkami jabłka, posypaną płatkami migdałów i cynamonem. Smacznego i udanego dnia! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się

Gotowanie to kochanie
Kurczak po andaluzyjsku 216

Kurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką.     Składniki: 2-4 piersi z kurczaka 2 duże pomidory albo(...)można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Przegrzebki z pomidorową salsą Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 153

zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie(...)kurczaka – zapiekanka z penne i sosem pomidorowym Ta zapiekanka z resztek kurczaka to nasz ulubiony patent na kulinarny recykling kiedy brakuje nam czasu i musimy zrobić coś na szybko. To pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację, przygotujecie w pół godziny. Wystarczą 3 składniki. Zostaje nam tylko życzyć

Niedzielny kucharz
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 136

coś zrobi, to zrobi. Nie trzeba mu o tym co roku przypominać." U nas według tej zasady zwisa kabel przy lampie w sypialni, ale mąka znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy(...)wraz z odwróconą blachą. Połowę ciasta dzielę na 6 pokaźnych trójkątów Delikatnie rozciągam je rękami nadając bardziej płaski kształt. Wycinam w listkach otwory, używam do tego kolistego noża do pizzy. Otwory delikatnie naciągam palcami. W pieczeniu mają tendencję do zasklepiania się. Gotowe od razy kładę na gorącą odwróconą blachę, jak chleby pita. Piekę 12 minut na złotobrązowo, bez nawiewu. Teraz

I tu będę miała takie te
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 139

popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają(...)kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie- nic się nie ma prawa dymić..na mieszkanie. Tak ugrilowane mięso, nawet na 11 pietrze w bloku smakuje...wybornie! Na tej samej patelni szybko grillujemy plastry sera żółtego. Ser żółty idealnie smakuje z Remuladą duńską! Ugriluj również bagietkę- i tak mamy już grzanki. Do mięsa podałam sos barbecue. Aromatyczny... Całość na dużym półmisku

Z Kuchni Do Kuchni
Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym 123

porze roku prawdziwyc oscypków niestety się nie dostanie, ale smak i takj jest wspaniały). Oscypek można zastąpić serem brie lub camembert, również będzie bardzo smaczna :)  SKŁADNIKI (2 pizze) ciasto 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 7-8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek(...)plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego). Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika na 10-12 minut. Aż boki się zarumienią i serek przypiecze :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Czekoladowe ślimaki 142

domu, zawsze kupuję. Może przyjdzie taki dzień i w końcu się zmobilizuję. Do przygotowania ślimaków czekoladowych potrzebne jest ciasto francuskie, cukier, kakao i masło. Piecze się i je szybko i podawać można je na śniadanie nadal jeszcze ciepłe. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)dłońmi można dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem. Czekoladowe ślimaki najlepiej smakują kiedy są świeżo upieczone. Lubisz dania z ciasta francuskiego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zawijasy o smaku pizzy. The post Czekoladowe ślimaki appeared first on MeCooks

mecooks
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 192

rogaliki z masą makowo migdałową zrobiłam i rodzinę nimi ugościłam. Wyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie później żałować, bo moje szybko znikały, tak wszystkim smakowały.  Składniki: masa: 400 g maku mielonego Back Mit, 200 g tartych migdałów Back Mit, 350 ml mleka, 150 g cukru trzcinowego, 150 g miodu(...)Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi

Moniki Smakołyki
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 123

meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Get some freaking enchiladas W potocznym angielskim słowo „enchiladas” jest synonimem comfort food – czyli szybkiego, smacznego dania, zrobionego bez specjalnego wysiłku, z tego co jest pod ręką. „Get in the kitchen and make me some freaking enchiladas…please!” – czytamy w Urban Dictionary(...)świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną

Niedzielny kucharz