Miejsca, które utkwiły w mojej pamięci wiążą się zwykle z czymś, co miałam okazję tam spróbować. Barcelona - paella, owoce morza, egzotyczne owoce, pesto, Nicea - stek, Wenecja - niesamowite lody, kawa, pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała mi już wtedy zupełnie inne spojrzenie na kuchnię(...)spróbować. Robiłam też kiedyś ten makaron z odrobiną płynnej śmietanki. Jest wtedy bardziej kremowy i delikatny. Mnie smakowała każda z tych wariacji, dlatego bardzo go polecam. Nadaje się na szybką kolację, lunch czy nawet obiad. Ja chętnie zabiorę jutro porcję do pracy :) Miłego wieczoru
Ratunku obiadtrafiłam na gulasz z udźca – nic już do czyszczenia, odcinania i wyrzucania nie było). Szykowanie burgerów w domu niestety nie jest i nigdy nie było fast foodem – burger to szybkie jedzenie tylko wtedy, gdy wychodzimy z domu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam(...)swoją średnicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie. Rozgrzewam dużą patelnię z grubym dnem, wlewam na nią i rozgrzewam odrobinę tłuszczu – tylko tyle żeby
Karo in the Kitchenbutelce, lane duże 6, male 4 zeta. Oprócz tego mają dobre przekąski jak np. pasztet zajęczy (ale ile jest zająca w zającu Bóg tylko wie). Miejsce raczej na szybki pit stop niż maraton piwny ale warto. Gościnne Piwnice - % Napijemy się piwa w cenach 6,5 - 10 zł. Serwują typowe dania restauracyjne ale są i standardowe przekąski do piwa(...)grzańcach i innych smakowych napojach. Spiżarka Acerny - % Lokal podobny do Starówki i Biesów. Piwo dostaniemy od 6,5 zł, a maksymalnie zapłacimy 12 złotyszy za butelkę. Przegryźć można pizzę i frytki. Klimat średni na długie siedzenie przy browarze. Atrium - %% Mimo iż serwują dania restauracyjne, można przyjść na samo piwo, które dostaniemy w cenie 6,5 - 9,5 zł. Przyzwoite
Right Behind The KitchenJajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa
Poezja smakuMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in(...)tłuszcz, ale wyjadam je prosto ze słoika . Najlepiej smakują z sałatką warzywną . Dodaje je też do pizzy czy koreczków jako przekąskę . Polecam zrobić z nich pastę na kanapki : -zielone oliwki -majonez -ser żółty -czosnek Miksujemy i powstaje pyszna pasta . Mamy 7 powodów, aby jeść 7 oliwek dziennie
Różowa kuchniaBardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tyle duży, żeby zmieściła się na nim swobodnie cała quesadilla, połóż go do góry dnem na smażącej się na patelni quesadilli, jedną ręką trzymaj patelnię drugą talerz. Teraz szybkim i stanowczym ruchem przekręć całość tak, aby quesadilla znalazła się na talerzu. Teraz wystarczy zsunąć quesadillę z powrotem na patelnię i smażyć drugą stronę tak, aby spód się przyrumienił(...)small bowl mix it with a bit of olive oli, juice from half of lime, season with salt and pepper. Teraz wystarczy zdjąć quesadillę z patelni, pokroić jak pizzę i zjeść! Smacznego! Now all you have to do is take the quesadilla off the pan, cut it like pizza and eat! Bon appetit! Share this entry Share on Facebook Share
Martyna Cookstyle duży, żeby zmieściła się na nim swobodnie cała quesadilla, połóż go do góry dnem na smażącej się na patelni quesadilli, jedną ręką trzymaj patelnię drugą talerz. Teraz szybkim i stanowczym ruchem przekręć całość tak, aby quesadilla znalazła się na talerzu. Teraz wystarczy zsunąć quesadillę z powrotem na patelnię i smażyć drugą stronę tak, aby spód się przyrumienił(...)small bowl mix it with a bit of olive oli, juice from half of lime, season with salt and pepper. Teraz wystarczy zdjąć quesadillę z patelni, pokroić jak pizzę i zjeść! Smacznego! Now all you have to do is take the quesadilla off the pan, cut it like pizza and eat! Bon appetit! Share this entry Share on Facebook Share
Martyna CooksWakacje się skończyły, ale trzeba przyznać, że wrzesień mamy piękny. Nie brakuje słońca, a większość dnia spędzam na świeżym powietrzu. Nie poświęcam zbytnio czasu na gotowanie. Lubię szybkie dania, zwłaszcza z makaronami. Ich podstawą są zawsze doskonałej jakości składniki, a przede wszystkim odrobina miłości. W mojej potrawie nie zabrakło suszonych na słońcu pomidorów, które dodają słodyczy i doskonale pasują(...)był produkowany z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki, uzyskiwanej z twardej pszenicy (durum). Ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana
Moja smaczna kuchniawypróbujecie wszystkie zawarte w niej przepisy, nowych inspiracji możecie poszukać na stronie Kohersen Mycook gdzie swojego blogu kulinarnego prowadzi Sylwia Chrzanowska - finalistka III edycji programu „MasterChef”. Używając Kohersen Mycook szybko, bez stania przy garnkach i stosu brudnych naczyń przygotujecie zdrowe, zbilansowane posiłki dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego z domowników. I co najważniejsze ograniczycie w swojej diecie ilość wszelkiego typu(...)zmielonych w robocie ziaren, ale w Kohersen Mycook można przygotować dowolne ciasta drożdżowe, ciasto na słodkie i wytrawne bułki czy wyrobić ciasta kruche, biszkoptowe i naleśnikowe. Zrobienie ciasta na pizzę zajęło nam dosłownie 2 minuty, a chlebków pita 3 minuty. Również ciasto na chałkę, które widzicie na zdjęciu przygotowaliśmy w 3 minuty na podstawie przepisu z dołączonej do Kohersen
Cztery Fajerydostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe. Do smarowania możesz użyć awokado, na to plaster pomidora, ogórka i trochę(...)muszę chyba pisać, że nie warto kupować zupek chińskich i tych w proszku :) Owoce - koniecznie zaopatrz się w banany, mandarynki i jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej
Powiedz dietom nieKurczak pieczony z estragonem Drób , to podstawa naszego menu obiadowego , jak pewnie w większości domów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp
Ogrodnik w podróżysojowe też mu posmakowały: Innym razem kolorowe warzywa ugotowane w przywiezionym strogonowie z dodatkiem kaszy gryczanej; czas przygotowania krótszy niż wyprawa do smażalni; Innego dnia obiad na szybko gotowy w okamgnieniu: ugotowałam spaghetti z dodatkiem gotowych wegańskich pulpecików: Ktoś mógłby pomyśleć, że szkoda wakacji na gotowanie. Co prawda, powyższe propozycje nie wymagają zbyt wiele czasu, ale chcieliśmy też(...)pewnych składników tak, aby było wegańskie. Wówczas wszystko zależy od otwartości i dobrych chęci obsługi, z czym nad morzem bywa różnie. My na przykład pewnego wieczoru poprosiliśmy o wegetariańską pizzę bez sera; kelnerka stwierdziła, że pizza bez sera się przypali. Dopiero, kiedy wytłumaczyliśmy, że w innych miejscach zamawialiśmy już tego typu pizzę i nie było problemów, przyjęła nasze zamówienie
Roślinna - blog wegański