wychodzę z założenia, że genialnymi przepisami należy się dzielić. Z tego powodu, postanowiłam opublikować to ciasto, gdyż moim znajomym bardzo smakuje, a również świetnie sprawdza się do przyrządzenia "na szybko". Tym sposobem może zyska nowych fanów. Ponadto, dziś "Międzynarodowy Dzień Bez Diety", więc możemy pozwolić sobie na mały jedzeniowy grzeszek, bez wyrzutów sumienia. Skusicie się? Składniki: - 1 arkusz(...)umieszczamy tabliczki czekolady, tak by krótszy bok obu czekolad był wzdłuż krótszego boku arkusza (czyli odwrotnie niż jest na filmiku poniżej). Następnie, przy pomocy zwykłego noża lub noża do pizzy wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy
Be Fit Be Strongmusi być zimna, ale nie może być też gorąca. Do zaczynu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wlewamy margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto bardzo szybko, najlepiej ręką lub za pomocą robota. Powinno mieć nieco luźną konsystencje. Przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 h do lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż(...)robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część wałkujemy nadając jej kształt koła. Kroimy, jak pizzę, na 8 części. Na każdy szeroki brzeg nakładamy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, końce sklejamy, można także wywinąć, aby mieć pewność, że nadzienie nie wypłynie. Ciastka układamy na blasze, pamiętając
Kuchnia od dwojgatakże dobry pomysł na spotkanie tylko we dwoje (tak a propos zbliżających się Walentynek ;) ). To kto z Was wpada do mnie na Tapas Party? :) Tapas Party Menu Na szybko: oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, natką i koprem włoskim suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska(...)natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie *** Podoba
Chilli Czosnek i OliwaDziś sobie zrobimy włoską, jesienną bazę pod różne pyszności rodem z Piemontu- gdzie miałam okazję mieszkać około trzech lat. Bazę tę podejrzałam w miasteczku Condove. Condove
Z Kuchni Do Kuchniśniadanie w domu oraz zabrać drugi, syty posiłek do szkoły. Nie da się ukryć, że w szkolnej śniadaniówce najczęściej znajdują się kanapki, gdyż jest to w miarę proste i szybkie danie do przygotowania na wynos. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicać dziecku zawartość lunchbox’a, aby nie stała się ona monotonna i nudna. Klasyczne kanapki możemy zastąpić kolorowymi(...)patelni PRZEPIS TUTAJ Kolorowe naleśniki, barwione naturalnie PRZEPIS TUTAJ Czekoladowe naleśniki z serkiem i owocami PRZEPIS TUTAJ Pizzerinki – smaczne, pożywne, uwielbiane przez dzieci i całkowicie domowe mini pizze są świetną alternatywą dla zapiekanek ze szkolnego sklepiku. Minni pizze PRZEPIS TUTAJ Muffinki pizzerinki PRZEPIS TUTAJ Sałatki – to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły. Mogą być warzywne
Blog z ApetytemZapiekanka z tortellini lub zapiekane tortellini - można nazwać i tak i tak. Stali czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiam przeróżne zapiekanki i lubię wymyślać ciekawe w nich
Poezja Smaków - blog kulinarnySZYBKI LUNCH DO PRACY LUB SZKOŁY! Dzsiaj mam dla Was propozycję na pyszny lunch, bądź kolację, prosta, smaczna i bardzo kolorowa sałatka. Jest lekka i zdrowa. Lubię takie jedzenie, dobrze się po nim czuje, nie obciąża żołądka i robi się ją ze składników, które zazwyczaj każdy z Nas ma w lodówce. Ja do sałatki wykorzystałam grillowana czerwoną paprykę(...)zabijamy nim naszych rozmówców ;-). Polecam Wam ten sposób obróbki z tym warzywem. W tej formie nada się do wielu dań, wszelakich past, dodatek do dań z makaronem, pizzy, do nadzienia do pierogów, sałatek itd. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki młodych listków sałat, ziół i warzyw, znajdziecie taką na półkach sklepowych z oznaczeniem "baby leaf". Dodałam dodatkowo aromatyczne listki pachnotki
SMYKWKUCHNImozzarellę, posypiemy całość ziołami i – co chyba najważniejsze – zapieczemy przez chwilę w piekarniku. A to już robi sporą różnicę. Jeśli miałbym powiedzieć co takie tosty przypinają smakiem, mógłbym rzec, że pizzę. Szalone porównanie? Może trochę, ale coś jest na rzeczy – chociażby ze względu na specyficzny smak lekko zapieczonej mozzarelli. Tak lub inaczej, otrzymujemy bardzo łatwą do przyrządzenia, nieźle wyglądającą i raczej(...)stopni przy termoobiegu. Pamiętajmy też koniecznie, aby tosty kłaść na już rozgrzaną powierzchnię. Tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem 2015-06-27 22:22:57 Proste i szybkie w przygotowaniu tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem. Lekka przekąska idealna nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków
Kulinarna PokusaBardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut! Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepisPRZEPISTemperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików) Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl. mleka(...)gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 20 min w 190oC, czas pieczenia zależy od wielkości rogalików (rogaliki mają być rumiane). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki ciepłego mleka 1/2 kostki drożdży 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli, cukru i pieprzu 2 szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg
A Ty Smakuj Mniedoprawiłam farsz solą i pieprzem. Nie doprawiałam w związku z tym śmietany. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na godzinę przed pieczeniem do piekarnika wkładamy kamień do pizzy (lub blachę wyłożoną papierem) i nagrzewamy go do maksymalnej temperatury. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty(...)slow life – klik! Poszłam za ciosem i dziś skończyłam najnowszą, siódmą część Stacji Jagodno" Karoliny Wilczyńskiej pt. "Uczucia zaklęte w kamieniu" . Mam nadzieję, że kolejny tom pojawi się szybko, bym do czasu jej wydania nie zapomniała bohaterów 😉 Są wakacje. Młodzi chcą sobie trochę dorobić, a najmłodsi wyjeżdżają na letni wypoczynek, podobnie jak Jadwiga z Romanem ku uciesze Małgorzaty
Weekendy w domu i ogrodziedwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt, co pozwala(...)płynnie drzwi Ultracool , czyli chłodne drzwiczki w każdej chwili, przez cały czas. To istotna funkcja, gdy mamy w domu małe dzieci WarmPlate profesjonalną funkcje podgrzewania naczy możliwość szybkiego i beznarzędziowego wyjmowania szyby powłoka TouchFree , w końcu nie widać odciśniętych palców CataClean , czyli katalityczne czyszczenie, które się rozpoczyna gdy piekarnik osiągnie temperaturę 85 stopni Celsjusza system wentylacji
Kulinarne przygody Gatitymąką. Na koniec powinniśmy uzyskać gładkie, elastyczne, ale wciąż delikatne i mięciutkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto nie rośnie tak bardzo, jak np. ciasto na pizzę. To nic złego! Jest ono cięższe i bardziej wilgotne. Dlatego tylko delikatnie się napuszy (moje podwoiło swoją objętość mniej więcej o połowę) i tak ma być.Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy(...)chcę grudek. Proszę wtedy mojego mężczyznę do pomocy, bo przydaje się trzecia ręka ;) Cały czas mieszając, czekamy aż na powierzchni budyniu pojawią się bąble i zdejmujemy z palnika. Szybko dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowy budyń powinien być bardzo gęsty. Tak gęsty, że włożona łyżka będzie w nim stała. Jeśli będzie rzadki, wypłynie nam później
Ratunku obiadDietetyczne mini pizzerinki z wegetariańskimi dodatkami wykonane są bez drożdży, z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem płatków gryczanych oraz płatków jaglanych. Po pierwsze jedząc takie pizzerinki
Kuchnia MagdaLenykulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt(...)płynnie drzwi Ultracool , czyli chłodne drzwiczki w każdej chwili, przez cały czas. To istotna funkcja, gdy mamy w domu małe dzieci WarmPlate profesjonalną funkcje podgrzewania naczy możliwość szybkiego i beznarzędziowego wyjmowania szyby powłoka TouchFree , w końcu nie widać odciśniętych palców CataClean , czyli katalityczne czyszczenie, które się rozpoczyna gdy piekarnik osiągnie temperaturę 85 stopni Celsjusza system wentylacji
Kulinarne przygody Gatity