Pieczarki portobello , faszerowane soczewicą Pyszne danie wegetariańskie , a jednocześnie doskonały dodatek do pieczonych mięs dla mięsożerców " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżyNajwyraźniej lato się rozpędziło :-) i dobrze :-) taka pogoda zawsze nastraja mnie optymizmem i dodaje mi energii :-) chociaż dziś z tą energią coś kiepsko... ale za to
Czary - gary w kuchniTo, co w awokado najcenniejsze to kwasy tłuszczowe. Niestety mają to do siebie, że ulegają zniszczeniu pod wpływem temperatury. Dlatego ten owoc najlepiej jeść na surowo
Powiedz dietom nieNa polu niestety zamiast pięknej zimy straszne roztopy. Mokro, szaro i bardzo nieprzyjemnie. Dlatego po powrocie do domu postanowiłam uprzyjemnić sobie ten dzień i zjeść pyszne
Słodkie okruszkiUwielbiam pasty kanapkowe, a odkąd zostałam mamą uwielbiam je jeszcze bardziej. Dlaczego? Jest jeden podstawowy powód. Ona czeka na mnie w lodówce, w przeciwieństwie do mojego
zabawa smakiemkaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas spać po długim i pełnym atrakcji dniu, tym bardziej że następny dzień również zapowiada się ciekawie. Nocowałyśmy w pokojach gościnnych Bojarskiego Gościńca, mieszczących się w budynku stacji carskiej(...)stylu, pasującym do czasów, gdy działał dworzec. Jednak ja bym usunęła sztuczne kwiaty. Zupełnie nie są potrzebne, szczególnie gdy widok za oknem przepiękny :) Spać trzeba było szybko, gdyż śniadanie zaplanowane było w Polanie Żubra w Pogorzelcach. Nie jest to miejsce noclegowe, tu można przyjść (4,5 km od Białowieży), przyjechać rowerem, samochodem i coś zjeść. Jadłam
królestwo garówSzkoda mi było go wyrzucić, a nie cierpię jest dwa dni pod rząd tego samego (choćby to była nawet pizza). Postanowiłam że z pesto, które zostało zrobię grzanki. Szybko przejrzałam lodówkę i w niedzielny poranek wzięłam się za szykowanie śniadania. Efekt był wspaniały. Po całym mieszkaniu roznosił się cudowny zapach, a smak grzanek.. mniam! Mój mąż który(...)piekarnika szykować kolejną. Ponadto sporym atutem jest szybkość i łatwość w przygotowaniu – praktycznie całą robotę odwala za nas piekarnik. Szczerze polecam, nie tylko na śniadania, ale też przekąski i kolacje. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: ok.10 kanapeczek Składnik: Pesto z tego przepisu Duża bagietka Kulka mozzarelli Pomidor Masło Szczypiorek Bagietkę kroimy
Kolizje Smakówpiekarniku (ograniczamy wtedy kalorie). Takie grzanki z jajecznicą i szynką oraz szczypiorkiem powodują, że dzień rozpoczynamy pełni energii. W końcu przysłowie mówi śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, a kolacje oddaj wrogowi. Grzanki z jajecznicą i szynką są nie tylko pyszne, ale będą ozdobą porannego stołu: Składniki: 2 łyżeczki oleju 1 małą cebulka 2 jajka 2 kromki chleba 3 plasterki(...)szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy cebulę i szynkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę, dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy grzanki na talerzu, obkładamy jajecznicą. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoi drodzy, jeszcze niedawno zachwalałam Wam wspaniałe CHRUPAKI z Piekarni Galicyjskiej. Dziś mogę tylko dodać, że... nadal jestem zakochana w ich smaku i chrupkości. Dlatego dźwięk
Słodkie okruszkiKolejny ciekawy smak przed Wami!. Wędzona pierś z kurczaka, ser rolada ustrzycka, chrupiąca kapusta pekińska, czerwona cebula oraz groszek to pierwszy skład :). Drugi to jogurt grecki
Kuchnia PROzdrowotnaczasie delikatnych produktów, które z łatwością uległyby uszkodzeniu i rozgotowaniu pod wyższym ciśnieniem. JAK OBSŁUGIWAĆ SZYBKOWAR? Z obsługą szybkowara nie ma absolutnie żadnych problemu – jest to bardzo łatwe, szybkie, ale pamiętajmy, by zawsze wewnątrz urządzenia była woda, która umożliwi wytworzenie się pary niezbędnej do gotowania w szybkowarze. Po ugotowaniu poddajemy urządzenie dekompresji, a już po chwili cieszymy się smacznym(...)wymaga bardzo długiego pieczenia w niskiej temperaturze ( można je robić nawet do 12 godzin! ). Jest niesamowicie smaczne i soczyste. Pulled Pork jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się też jako pyszne mięso do bułki. Koniecznie spróbujcie! PULLED PORK : SKŁADNIKI: * łopatka wieprzowa – 1 kg * pomidory w puszce – 1 op / 400 g * woda
Ostra na SłodkoRisotto pachnące jesienią z darami lasu-rydzami, teraz jest ich tyle, że ten nie ma kto na spacer nie wyjdzie, albo zwyczajnie grzybów nie
Wanilia i KardamonPyszna pasta na chlebek, wystarczy kilka minut i gotowa. Polecam. Łososia lekko rozdrobnić, dodać ugotowane jajka na twardo, chrzan, trochę pieprzu. Zmiksować za pomocą blendera. Miksowanie
Kuchnia PokoleńPomidorarra to cienki makaron typu spaghetti lub cienkie wstążki w kremowym sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią i tymiankiem. Przepis powstał w związku z
Bon appetit mon amieUwielbiam buraki pod każd ą postacią, zwłaszcza w formie pesto. Załączam Wam link do tego pysznego dania. Tym razem chciałam podzielić si ę
La grande e la piccola cuocaPrzyznam, że do dziś często robię tosty w jajku i nawet specjalnie kupuję do tego chleb. Przerabiałam już wiele wersji: smażone, pieczone, z serem, z przyprawami
Di gotujeKurki niesamowicie kojarzą mi się z latem. Gdy tylko zobaczyłam je w sklepie, wiedziałam, że muszą być moje. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, połączenie jest z
psgotujemySpaghetti carbonara jest, jak dla mnie, totalnym hitem. Jest to rodzaj dania podobnego do Tortilla de patatas - proste, składające się z kilku składników które większość z
sierotka maRysia w kuchniCałkiem sympatyczny dzień, 45minut na uczelni, początek weekendu i w planach romantyczna kolacja z moim mężczyzną. Czy mogłabym chcieć więcej? Chyba nie, a jeżeli tak, to musiałabym być baardzo pazerna! Dodatkowo o godzinie 00:15 pękło 10.000 wyświetleń! Jestem ogromnie zaskoczona i niesamowicie mi miło, że moje przepisy cieszą się takim zainteresowaniem! Blog istnieje dopiero(...)takie rezultaty! Bardzo Wam dziękuję i obiecuję, że będę dokładać wszelkich starań, by za każdym razem pozytywnie Was zaskakiwać. Dzisiaj chciałabym zaproponować obiadek, zdrowy, dość szybki w wykonaniu i całkowicie elastyczny. To do Was zależy jakie mięsko, jaki makaron i jakie warzywka tutaj dodać. Najważniejsze jest to, by warzywa były największą częścią dania. Obfitość w kolory też jest mile
Be Fit Be StrongPasta z tuńczyka i jajek to smarowidło, które gości u nas bardzo często. Nie przepadamy za sklepowymi wędlinami, a taką pastę można szybko przygotować w każdej chwili. Powstała przez przypadek, gdy miałam ochotę na pastę z makreli, a do dyspozycji była tylko puszka tuńczyka. Dorzucona od niechcenia resztka orzechów włoskich, która stała akurat na blacie, tak zasmakowała(...)obowiązkowy składnik. Tuńczyk nie jest w niej bardzo dominujący, dlatego pasta może posmakować nawet osobom, które go nie jadają na co dzień. Dobre jako kanapkowe smarowidło na śniadanie i kolację, ale także świetna przystawka na przyjęcie – jeśli posmarujemy pastą krążki pumpernikla. My najbardziej lubimy z ciemnym pieczywem i kiełkami brokuła. Pasta z tuńczyka i jajek: 4 duże
Poezja smaku