Podczas świątecznych wypieków zresztowały mi się białka i bakalie więc na ostatnią chwilę postanowiłam je wykorzystać. Tuż przed wigilijną kolacją upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z bloga Ala piecze i gotuje. Gdy przepis pojawił się na blogu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować i planowałam go upiec po świętach ale wyszło inaczej. Keksik wyszedł przepyszny, bakalie wogóle(...)opadły (jak nigdy). Jedynie na wierzchu lekko pękł podczas pieczenia, ale to pęknięcie według mnie dodało mu uroku i nawet już go niczym nie dekorowałam. Keks powstał na szybko, na ostatnią chwilę a najszybciej zniknął ze świątecznego talerza:)składniki:4 białka (z jajek średniej wielkości)szczypta soli0,5 szklanki cukru1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Monia miesza i gotujeSkładniki: 3 - 4 pomidory 1 cebula czerwona , ale może być biała i u mnie taka była 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, ale lepsza np. mrożona - ugotować 2
Proste Potrawytakie z malinową konfiturą. Kolejny symbol Brukseli, pluszowe misie :) Niemal na każdym kroku na mieście spotkacie sandwicherie, czyli sklepy z kanapkami i nie tylko. Świetny sposób na szybki i zdrowy posiłek w drodze do pracy! Kioski w Brugii mają także coś dla blogera kulinarnego, całkiem bogata oferta. Całoroczny sklep w Brugii z ofertą świąteczną, jest klimat! Maki(...)Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie spakowane jako prezent, w urocze drewniane skrzyneczki np. po winie. Uroczysta kolacja w restauracji Colmar. Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura
Moja smaczna kuchniazaskoczył mnie niepomiernie; i tak jest w rzeczywistości. Nie chodzi mi o same urodziny; w końcu obchodzę je co roku. Nic w tym nie ma niezwykłego. Jednak konstatacja, jak szybko czas pędzi od jednych do drugich, wywołuje we mnie pewien niesmak. Mam wrażenie, że gdzieś mi życie ucieka, a jednocześnie wydaje mi się, że ciągle jestem zajęta, ciągle(...)się wyrwać tu i ówdzie. W tym roku urodziny spędziłam w trzech krajach: obudziłam się w Marsylii, żeby po kilkugodzinnej przejażdżce schłodzić się lodami w Monako, a kolację zjadłam na włoskim już wybrzeżu, z widokiem niemal rozdzierającym serce swą urodą. Muszę przyznać, że takie świętowanie zdecydowanie zapada w pamięć, choć gorące, duszne Monako z jego stromymi uliczkami i samochodami, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzenalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie 21 zł lub obfity obiad zupa + danie główne + deser w cenie(...)jest common table czyli wspólny stół, który ma integrować i zbliżać do siebie gości ale i poniekąd nawiązuje do polskiej tradycji wspólnego biesiadowania ( duży + masz pewność że zamawiając tam kolację nie zabraknie miejsca dla wszystkich Twoich przyjaciół J ) Obsługa . Według mnie to od niej w większości zależy czy w restauracji będziemy się czuć jak klient czy jak mile widziany
Wylizany RondelTypowo polska, sezonowa i letnia SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI, OGÓRKIEM I... Artykuł Sałatka z ziemniakami, ogórkiem i rzodkiewką pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEleniwych) :) Choć teraz zdecydowanie wolę wytrawniejsze wersje, to raz na jakiś czas lubię wrócić do tych smaków (zwłaszcza, że przepada za nimi moja córcia). Robi się je całkiem szybko, gdyż nadzienie nie wymaga wiele zachodu. Wystarczy tylko zmielić twaróg, dodać trochę kwaśnej śmietany, dosłodzić i gotowe :) Ja dodaję jeszcze ziarenka z laski wanilii, które niebywale poprawiają smak, a przede(...)czym dusza zapragnie: świeżymi owocami (mogą być też zmiksowane w postaci musu), kwaśną śmietaną z cukrem lub np. z jogurtem greckim i miodem :) Świetne na podwieczorek, czy też słodką kolację :) Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju bardzo ciepła woda szczypta soli Farsz serowy: ok. 400 g twarogu (tłustego/półtłustego
MyCookBook.plMakaron ze szpinakiem i mozzarellą , to pyszne i zdrowe danie, doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację ze względu na lekkostrawne składniki. Przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom szpinaku a tym, którzy za nim nie przepadają z pewnością pomoże się do niego przekonać. Połączenie szpinaku i czosnku, szczególnie podsmażonego na maśle, to jedno z najlepszych połączeń kulinarnych(...)potrawie doświadczysz jeszcze lepszego smaku a dzięki połączeniu kilku, sprytnie dobranych składników nie zapomnisz smaku na bardzo długo i nie raz wrócisz do tego przepisu. Życzymy smacznego i szybkiego przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem. PRZYGOTUJ (2 porcje) : - 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego np.penne - 150 g szpinaku np mrożonego - 1 kulka mozzarelli - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki masła - 2 łyżki
Fit & Healthy Lifekochani jest prawie północ a ja wróciłam właśnie z zumby Zumba, taka szczęśliwa,naładowana pozytywną energią ale przy tym potwornie głodna. Potrzebuję małe co nieco.Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-)Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-)Składniki:jedno dojrzałe awokadopół kostki fetydwa ząbki czosnkudwie łyżki soku(...)Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami.Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem.Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Na kolacje, na śniadanie, zamiast masła, jak kto lubi.Cudowanie smakuje :-) Dobranoc
pieprzny smaczekSklepowa tortilla, choć ułatwia życie to zawsze budzi we mnie mieszane uczucia. Patrząc na skład i wygląd placków mam przekonanie, że takie jedzenie nie może być
Dieta bez mlekaPieczarki portobello , faszerowane soczewicą Pyszne danie wegetariańskie , a jednocześnie doskonały dodatek do pieczonych mięs dla mięsożerców " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżyNajwyraźniej lato się rozpędziło :-) i dobrze :-) taka pogoda zawsze nastraja mnie optymizmem i dodaje mi energii :-) chociaż dziś z tą energią coś kiepsko... ale za to
Czary - gary w kuchniTo, co w awokado najcenniejsze to kwasy tłuszczowe. Niestety mają to do siebie, że ulegają zniszczeniu pod wpływem temperatury. Dlatego ten owoc najlepiej jeść na surowo
Powiedz dietom nieNa polu niestety zamiast pięknej zimy straszne roztopy. Mokro, szaro i bardzo nieprzyjemnie. Dlatego po powrocie do domu postanowiłam uprzyjemnić sobie ten dzień i zjeść pyszne
Słodkie okruszki