Nie wiem jak Wy, ale ja tęsknię już do lata. No, przynajmniej do wiosny. Brakuje mi słońca, ciepła i kolorów. Przytłaczająca jest ta wszechobecna szarość za
Codzienna kuchnia niecodzienna... nawet i w żałobie. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wprawdzie dla mnie są w tym roku zupełnie zbędnym elementem kalendarza i skoro nie ma już z
Kuchnia po mojemuBardzo lubię wszelkie tarty na słodko, ale te na słono lubię nie mniej :). Taka wytrawna tarta może być świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Proponuję Wam dzisiaj tartę z brokułem i serem feta. Kruche, maślane ciasto ( bo jeśli kruche ciasto to tylko na prawdziwym maśle ) i wyraziste w smaku warzywno - serowe nadzienie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło(...)smażenia opcjonalnie - kilka plastrów pomidora opcjonalnie - około 150 g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieść ciasto, dodając w trakcie zimną wodę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. W międzyczasie brokuła podzielić na różyczki i ugotować
Opowieści z piekarnikawypróbujecie wszystkie zawarte w niej przepisy, nowych inspiracji możecie poszukać na stronie Kohersen Mycook gdzie swojego blogu kulinarnego prowadzi Sylwia Chrzanowska - finalistka III edycji programu „MasterChef”. Używając Kohersen Mycook szybko, bez stania przy garnkach i stosu brudnych naczyń przygotujecie zdrowe, zbilansowane posiłki dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego z domowników. I co najważniejsze ograniczycie w swojej diecie ilość wszelkiego typu(...)latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Co umożliwia Kohersen Mycook? Dużo. Znaczniej więcej niż się spodziewałam. Przygotowanie kolacji dla niespodziewanych gości czy wyśmienitych ciast i deserów zajmuje dosłownie chwilę. Początkowo ograniczałam się do przepisów z dołączonej książki kucharskiej, przestrzegając podanych ilości składników i czasu gotowania, ale po kilku
Cztery Fajerybyłam młodsza uwielbiałam budyń. Jadłam go bardzo często na podwieczorek lub kolacje razem z owocami lub sokiem malinowym. Gdy przychodziły do mnie koleżanki mama częstowała nas właśnie takim deserkiem. Z biegiem lat ja i mama uświadomiłyśmy sobie ile to chemii i cukru. Chcąc przywołać trochę wspomnień zrobiłam swoją, zdrową i w 90% smakującą tak samo jak oryginalna wersję budyniu(...)łyżeczki stewii Przygotowanie: 1/2 szkl. mleka razem z aromatem gotować na małym ogniu. Mąkę, stewię, żółtko i resztę mleka wymieszać dokładnie ze sobą. Dolać do gotującego się mleka i szybko mieszać do momentu aż masa będzie gęsta
CzarnawisienkaTradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami
Cztery Fajerycytryny oraz odrobina cukru trzcinowego (ja pominęłam skórkę cytrynową) Pieczemy przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienia. Smacznego !!! Jamie zaskoczył mnie pozytywnie tą książka. Jest sporo,łatwych, szybkich i nieskomplikowanych przepisów które przygotujemy w krótkim czasie. Przy tej książce już nikt nie powie, że nie ma czasu przygotować czegoś zdrowego, a zarazem bardzo pysznego w bardzo krótkim czasie(...)książkę, ponieważ zawarte w niej przepisy na pewno ułatwią wam przygotowanie codziennych posiłków, a przejrzystość przepisów zachęca aby ciągle do niej zaglądać i poszukiwać inspiracji na jutrzejszy obiad, kolacje czy deser ;) Jak mówi sam Jamie "te dania możesz postawić na stole w 30 minut lub szybciej; są też takie, które przygotujesz w śmiesznie krótkim czasie 10 minut, a piekarnik
Gotowanie...to proste !ogarnąć. Osiemnaście godzin wyrastania to bowiem nie przelewki... Za naszą cierpliwość bajgle odwdzięczą się charakterystyczną skórką i zwartym, sycącym miąższem. Są pyszne! Idealne do kanapek na śniadanie, lunch czy kolację. A może nawet na obiad...? Bajgle Składniki: (na 18 sztuk) zaczyn: 150 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 3 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 700 g mąki pszennej(...)rozpuszczone w wodzie, miód i cały zaczyn. Zagnieść, dodać sól, wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto przykryć, odstawić do lodówki do wyrośnięcia na 10 godzin. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 18 równych części. Za każdej uformować kulę. Ułożyć je na blacie obsypanym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce
Pożeraczka, czyli raz adobrzelewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami, - na stoły okazjonalne. n/z: sałatka gotowa UWAGI : - jeśli ktoś może jeść i lubi jajka może dodać pokrojone w kostkę jajka, - alergicy pokarmowi będący(...)wersji kolacyjnej może być dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu. - odradzam dodawanie musztardy, jabłka i kiszonego ogórka i groszku. Te składniki powodują, ze sałatka jest ciężkostrawna i szybko kiśnie. n/z: sitko do krojenia ugotowanych jarzyn do sałatki. Jeśli ktoś jeszcze nie ma, powinien się w nie zaopatrzyć. Ułatwia pracę. Można je kupić na ryneczkach, prywatnych stoiskach
Tradycyjna kuchnia inaczejzawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia (bez skórki) 2 małe(...)warzywa i dodać umyte, osuszone oraz pokrojone na mniejsze kawałki filety z łososia. Delikatnie włożyć je do garnka i gotować kilka minut na małym ogniu. Wbrew pozorom łosoś bardzo szybko się ugotuje. Ugotowane filety delikatnie wyjąć z garnka. Następnie należy sklarować wywar, tzn. do wywaru dodać lekko ubite białko. Całość chwilę gotować, a następnie przelać do innego naczynia
UgotowaćI pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie
Ola la LCHFRacuchy na maślance bez drożdży – są baaardzo puszyste i pyszne! Idealnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Do ich wykonania nie potrzebujemy
Kulinarne PrzebojeSkładniki: farsz: - 200 g kurek - mały pojedynczy filet z kurczaka - średnia cebula - 200 ml śmietanki 30% - 5 jajek - pęczek natki pietruszki - 80 g sera Pecorino Romano
Cook&LoveTym razem propozycja czegoś zdrowego i dosyć lekkiego. Wprawdzie z tą „lekkością” może być nieco różnie, gdyż łosoś nie jest najchudszą rybą, ale to akurat względnie
Kulinarna PokusaNie mam teraz za dużo czasu na blogowanie, jak pewnie sami zauważyliście częstotliwość dodawania postów lekko spadła, jedynie kuszę Was zdjęciami potraw na fan-page ;) już
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość