szefowa kuchni - 1030 przepisów (strona:66/69)

Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 285

strategiczne na Morzu Śródziemnym położenie, Malta przez wieki przechodziła z rąk na rąk, zaś największe piętno na jej kulturze zostawili Włosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami   fish & chips , zaś w porze kolacji(...)pomidorami, rozmarynem i czosnkiem.  Mają również swoje własne dania z makaronem. Mój dzisiejszy przepis pochodzi z wyspy Gozo. Danie to zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni miejscowej restauracji. Oglądając program, szybko zanotowałam sobie składniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Odtruwający napar: granat z kardamonem 86

organizm, dodadzą siły albo po prostu urozmaicą posiłek. Szybkie w przygotowaniu, tylko z naturalnych składników i bardzo pięknie zaprezentowane przez Fern Green – stylistkę jedzenia, autorkę książek kulinarnych i doświadczoną szefową kuchni. Napary są b analnie proste w przygotowaniu ,a ich dobroczynne właściwości nieocenione! Napar granat z kardamonem dla 1 osoby, zaparzanie 5 minut. Składniki: -5 cm skórki pomarańczowej -pół małego

Z Kuchni Do Kuchni
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 100

naszym blogu pokazywaliśmy Wam już kilka uniwersalnych patentów na to, jak zabrać się za planowanie posiłków i przygotowywanie menu na tydzień , jak robić zakupy i podczas jednej sesji w kuchni przyrządzić posiłki na kilka dni . Jeśli jeszcze tego nie czytaliście – zróbcie to koniecznie! Te porady bardzo Wam się przydadzą, jeśli na poważnie myślicie o planowaniu posiłków. Jak planować posiłki(...)zacząć? Zapraszamy do lektury. Brytyjski pomysł na planowanie posiłków Nasza przygoda z planowaniem posiłków zaczęła się kilka lat temu, kiedy obejrzeliśmy w BBC Food program Allegry McEvedy, brytyjskiej szefowej kuchni, autorki książki „ Economy gastronomy: Eat Better and Spend Less ”, o niesamowitym życiorysie, w którym (tak jak w książce) uczyła Brytyjczyków robienia rozsądnych zakupów z listą i planowania jedzenia na cały

Niedzielny kucharz
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 182

naszym blogu pokazywaliśmy Wam już kilka uniwersalnych patentów na to, jak zabrać się za planowanie posiłków i przygotowywanie menu na tydzień , jak robić zakupy i podczas jednej sesji w kuchni przyrządzić posiłki na kilka dni . Jeśli jeszcze tego nie czytaliście – zróbcie to koniecznie! Te porady bardzo Wam się przydadzą, jeśli na poważnie myślicie o planowaniu posiłków. Jak planować posiłki(...)zacząć? Zapraszamy do lektury. Brytyjski pomysł na planowanie posiłków Nasza przygoda z planowaniem posiłków zaczęła się kilka lat temu, kiedy obejrzeliśmy w BBC Food program Allegry McEvedy, brytyjskiej szefowej kuchni, autorki książki „ Economy gastronomy: Eat Better and Spend Less ”, o niesamowitym życiorysie, w którym (tak jak w książce) uczyła Brytyjczyków robienia rozsądnych zakupów z listą i planowania jedzenia na cały

Niedzielny kucharz
Kwaśnica z Dynowa – kuchnia podkarpacka 145

Kwaśnica z Dynowa - kuchnia podkarpacka Zupa z suszonych grzybów to w wielu podkarpackich domach pierwsze i obowiązkowe danie wigilijnej wieczerzy. Jest to postne danie, zwykle przygotowane z niewielkiej ilości składników. Wywar z ugotowanych grzybów zakwasza się zakwasem na biały barszcz lub kwasem z kiszonej kapusty. Do zupy dodaje się kaszę lub makaron. Na północy regionu zwykle podaje się(...)który gotuje się z kaszą jęczmienną i kwasem odciśniętym z kiszonej kapusty. Nazwa zupy odzwierciedla jej intensywny kwaśny smak. Przepis na kwaśnicę w serwisie nowiny24.pl podała Pani Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie. Zupa tradycyjnie gości na wigilijnych stołach w Dynowie i Harcie, ale też chętnie spożywana jest w tym regionie jesienią. Kwaśnica z Dynowa - kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Wybierasz się na Podhale? Koniecznie odwiedź to miejsce! 113

ogrom. Kawiarnia przeniosła się końcem września do lokalu obok, zyskując dużo więcej miejsc siedzących, ale również dużą przestrzeń w piwnicach, gdzie znajduje się zaplecze kuchenne. To właśnie o kuchni będzie ten wpis, ponieważ jest to tak naprawdę obecnie jedyne mi znane miejsce na Podhalu, w którym można zjeść wegańsko, a w dodatku świeżo i smacznie! Dla części wege osób KsiążKAwiarnia(...)środku znajdziemy tofu marynowane na miejscu w „tajemnej marynacie” oraz smaczny i łagodny ajwar. Z tego co się dowiadywałem, większość rzeczy jest robiona na miejscu przez wegańską szefową kuchni. Jak można zauważyć (zasmakować) – wychodzi to naprawdę dobrze. Miejsce zawsze po drodze Jadąc do najpopularniejszych turystycznych miejscowości, na pewno przejedziesz przez Nowy Targ. Warto więc zboczyć z drogi

Blendman
Iść w stronę słońca… 87

kochaną nauczycielkę języka hiszpańskiego w Krakowie, Maylen <3 Projekt Gotuj po hiszpańsku ( Cocina en español ) to nie tylko gotowanie z hiszpańskich przepisów w obcym języku/porozumiewanie się na kuchni, w innym kraju, klimacie, ale też przede wszystkim wspaniali ludzie. Przyjechałem tutaj z dziesiątką niesamowitych, pozytywnych, pięknych ludzi , którzy również biorą udział w tym słonecznym projekcie. Do momentu pojawienia się(...)spełnienia jednego z moich zawodowych marzeń – pracy w restauracji z gwiazdka Michelin. Podczas projektu poznałem niesamowitą mentorkę Marie José w której zakochałem się technicznie. Właściwie to María José, szefowa kuchni a oprócz tego profesjonalny pedagog, która w moim wieku miała własną restaurację. Chef z ogromnym bagażem doświadczeń i wniosków natury gastronomicznej. Kobieta o ogromnym sercu i wielkich pokładach pozytywnej

Gotuj po hiszpańsku
Iść w stronę słońca… 98

kochaną nauczycielkę języka hiszpańskiego w Krakowie, Maylen <3 Projekt Gotuj po hiszpańsku ( Cocina en español ) to nie tylko gotowanie z hiszpańskich przepisów w obcym języku/porozumiewanie się na kuchni, w innym kraju, klimacie, ale też przede wszystkim wspaniali ludzie. Przyjechałem tutaj z dziesiątką niesamowitych, pozytywnych, pięknych ludzi , którzy również biorą udział w tym słonecznym projekcie. Do momentu pojawienia się(...)spełnienia jednego z moich zawodowych marzeń – pracy w restauracji z gwiazdka Michelin. Podczas projektu poznałem niesamowitą mentorkę Marie José w której zakochałem się technicznie. Właściwie to María José, szefowa kuchni a oprócz tego profesjonalny pedagog, która w moim wieku miała własną restaurację. Chef z ogromnym bagażem doświadczeń i wniosków natury gastronomicznej. Kobieta o ogromnym sercu i wielkich pokładach pozytywnej

Gotuj po hiszpańsku
Książki kucharskie część I 153

taaaaaaki przystojny hehehe. Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi – „Jerozolima” – język polski Duet Ottolenghi&Tamimi udowadnia, że Arabowie i Żydzi mogą żyć w zgodzie i mogą robić smaczną kuchnię. Jerozolima dwóch światów, pełna smaków, przyjaźni między ludźmi i małej wojny o hummus. Podobieństwa i różnice. Małe antagonizmy, które kończą się przy wspólnym stole. Fajna energia i radość bijąca(...)powieść z jedzeniem w tle, dodajcie do tego piękne, stare zdjęcia, niesamowitą historię rodziny Vaho i macie lekturę na zimowe wieczory. Olia Hercules – Mamuszka – język polski Olia to szefowa kuchni, mieszkająca w Londynie Ukrainka. Kobieta o pięknym uśmiechu i wielkim talencie kulinarnym. „Mamuszka” to zbiór przepisów jej mamy i babci. Opowieść o tradycjach rodzinnych, potrawach i smakach dzieciństwa. Tradycyjne przepisy

ladykitchen
Ostrzałka do Noży Fiskars 137

dobry pomysł, bo ja jak planuję coś kupić to dużą uwagę zwracam też na opinie o produkcie. Tak więc zaczynamy! Dziś na tapetę rzucam produkt, który jest w mojej kuchni od 4 lat. Ostrzałka do noży Roll Sharp firmy FISKARS. Z tym przedmiotem wiąże się dość zabawna historia, bo dostałam ją na Mikołaja, wtedy nie ucieszyła mnie, bo spodziewałam się(...)ostry. Świetnie sobie radzi z małymi nożykami do warzyw, takimi tanimi za 2,50 zł i moim cięższym sprzętem takim jak tasak, czy mój ogromny nóż szefa, znaczy się szefowej kuchni, o grubym i masywnym ostrzu. Inne również ostrzy z powodzeniem.   W internecie znalazłam ceny od 23 - 29 zł i uważam, że to jest bardzo dobrze wydane

Blondynka Gotuje
Książki kucharskie 114

przystojny… hehehe. Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi – „Jerozolima” – język polski Duet Ottolenghi&Tamimi udowadnia, że Arabowie i Żydzi mogą żyć w zgodzie i mogą robić smaczną kuchnię. Jerozolima dwóch światów – pełna smaków, przyjaźni między ludźmi i małej wojny o hummus. Podobieństwa i różnice. Małe antagonizmy, które kończą się przy wspólnym stole. Fajna energia i radość bijąca(...)jedzeniem w tle, dodajcie do tego piękne, stare zdjęcia, niesamowitą historię rodziny Vaho i macie lekturę na zimowe wieczory. Olia Hercules -„Mamuszka” – język polski Olia to szefowa kuchni, mieszkająca w Londynie Ukrainka. Kobieta o pięknym uśmiechu i wielkim talencie kulinarnym. „Mamuszka” to zbiór przepisów jej mamy i babci. Opowieść o tradycjach rodzinnych, potrawach i smakach dzieciństwa. Tradycyjne

ladykitchen
Niedzielny obiad z rybą i pomarańczą 88

natką pietruszki. Ryba w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem Czy można zrobić wykwintne danie w mikrofalówce w 3 minuty? Na warsztatach gotowania z andaluzyjskimi oliwami extra virgin z szefowa kuchni z Sewilli, Amelią Gómez okazało się, że tak. Będzie pysznie, bardzo proste w przygotowaniu, ale trzeba mieć trochę czasu, żeby ryba poleżała w oliwie i nie będzie bardzo tanio

Ugotowane pozamiatane
Gulasz warzywny z białą fasolą 74

Gulasz warzywny z białą fasolą według przepisu Hiszpańskiej szefowej kuchni Amelii Gómez, właścicielki Travel & Cuisine. Gulasz przygotowany podczas warsztatów w Ambasadzie Hiszpanii, zorganizowanych przez Agencję Promocji Regionu Andaluzji Extenda . 2 ziemniaki, 2 marchewki, ćwiartka dyni piżmowej butternut, 1 biała rzepa, 1 biała cebula drobno posiekana, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej, sól

królestwo garów
Zjadłam obiad w egipskich ciemnościach! 153

atrakcje, których nie będę tutaj opisywać. Nie chcę Wam psuć niespodzianki. Na koniec łagodnie przyzwyczajono nasze oczy do światła i w końcu mogliśmy dowiedzieć się co właśnie zjedliśmy. Szefowa kuchni pokazywała nam każde danie i tłumaczyła co tam było. Nie powiem Wam co jadłam, zdradzę tylko że całkiem nieźle poradziłam sobie z odgadnięciem składników tylko na podstawie smaku i tekstury

karmelowy
Zupa bielucha 140

Nigdy wcześniej nie jadłam tej zupy ani o niej nie słyszałam. Dopiero będąc w tym roku na sylwestrze u znajomej szefowej kuchni miałam okazję spróbować zupy pod tajemniczą nazwą Biełucha. Z jej rąk ta zupa to majstersztyk. I tak nam zasmakowała że postanowiłam zrobić ją sama w domu. W necie przepisów prawie na nią nie ma, więc opierałam się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 159

ekonstrukcja Rogala Marcińskiego to mój autorski przepis na deser łączący poznańską tradycję Rogali Marcińskich z białym makiem ze śląskimi makówkami. Stworzyłem go specjalnie na zwieńczenie kolacji, którą wraz z szefową kuchni Katarzyną Soczyńską podaliśmy naszym Gościom w ramach wydarzenia Gęsina na Świętego Marcina . W deserze tym postanowiłem rozebrać rogala na czynniki pierwsze i nadać mu nowoczesną formę, inspirując się tradycyjnym

Food Square
“Smak chili, smak życia” – recenzja 123

czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej krewnych i znajomych, dzieckiem, podlotkiem, szefową kuchni, która rozkręca swój własny klub kolacyjny. Co podaje gościom? Łopatkę wieprzową, która jest wspomnieniem ze wczesnego dzieciństwa, sandacza, którego jadła na pierwszej radce i danie z kukurydzy, którym zabłysła

Ugotowane pozamiatane
NIEBO W GĘBIE – ROZMOWY O JEDZENIU I POLITYCE 129

Niebo w gębie" to film biograficzny w reżyserii Christiana Vincenta, który przedstawia historię Hortense Laborie (postaci opartej na pamiętnikach Danièle Delpeuch), osobistej szefowej kuchni Prezydenta Francji François Mitteranda. Zajrzyjmy do kuchni Pałacu Elizejskiego! Artykuł NIEBO W GĘBIE – ROZMOWY O JEDZENIU I POLITYCE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ramen Girl of Yellow Dog 187

nasłuchaliśmy się o ich pysznym jedzeniu - zresztą naszą relację możecie poczytać TU ! Teraz Yellow Dog przeszedł metamorfozę i zamienił się w  Ramen Girl of Yellow Dog . Właścicielką i szefową kuchni jest Luiza Trisno, którą z pewnością pamiętacie z Top Chefa. Kiedy jechaliśmy teraz do Krakowa, chcieliśmy zostawić bagaże w hotelu i iść na coś co postawi nas na nogi

Plate of Joy
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami 205

niedzielę na śniadanie nie było jak zwykle jajecznicy . Szefowa kuchni się zbuntowała i zrobiła naleśniki ! Żarłoczek, zatwardziały wielbiciel jajówy o poranku, był zachwycony. I weź tu, kobieto, zrozum faceta... Na taką zmianę trochę napuściły mnie koleżanki blogerki a pomysł podrzuciły w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne

Smaczna Pyza