Polędwiczka wieprzowa gości na naszych talerzach często. Ta wersja w smaku przypomina wieprzowe szaszłyki a czas jej zrobienia jest zdecydowanie krótszy. 500g polędwiczki wieprzowej 3 nieduże cebule 5 łyżek keczupu 1 łyżka słodkiej papryki 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju 1. Z polędwicy odcinamy błonki. Kroimy ją na 2-3 kawałki. Nakrawamy
Szefowa kuchniMiodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobionego z… pieczonego kalafiora. Danie zdrowe i ładnie się prezentujące. To będzie dobra wprawka do doner kebaba , zrobionego z pieczonego mięsa, nadzianego na specjalnie przygotowany stelaż z patyczków do szaszłyków, z którego ścinane ostrym nożem płatki pieczystego smakują absolutnie niezwykle. Niedawno dodaliśmy kolejny przepis na kebaba, przyprawionego w nieco inny sposób, podanego w towarzystwie prostej, a pysznej sałatki tabbouleh
Niedzielny kucharzuczestników przygotowany wcześniej plik ze wskazówkami wraz z przykładowym menu zawierającym autorskie przepisy. Przygotowałam energetyczny koktajl z guaraną i figami, którym wszystkich poczęstowałam. Na koniec wspólnie przyrządziliśmy warzywne szaszłyki i sałatkę na integracyjnego grilla. Całą fotorelację możecie obejrzeć na naszym fanpage, który istnieje pod tą samą nazwą (niedługo rusza edycja zimowa, także serdecznie zapraszamy!). Myślę, że to był całkiem udany
Kuchnia Elliegrillowałam na razie tylko 1 raz, ale za to uczta była iście wymarzona! Takie rozpoczęcie sezonu to ja rozumiem! Oprócz standardowych dań serwowanych na grillu, takich jak kiełbaski, szaszłyki czy apetyczne sałatki, znalazło się miejsce również dla niekonwencjonalnych dań na grilla! Grillowane bagietki ze śledziem i warzywami niesamowicie pozytywnie zaskoczyły wszystkich! Każdy z wielką przyjemnością zjadł bułę do końca! Taka
Ostra na Słodkometalowe foremki smarujemy masłem i lekko oprószamy mąką. Równomiernie wkładamy do nich ciasto. Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni (możemy sprawdzić stopień wypieczenia cienkim patyczkiem do szaszłyków do tzw. suchego patyczka). Tartaletki studzimy i wyjmujemy z foremek. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Studzimy i wstawiamy naczynie do lodówki, aż zacznie lekko tężeć, wtedy za pomocą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon grillowy już za rogiem. Zazwyczaj w majówkę wyciągamy grille i rozpoczynamy sezon przysmaków z ruszta. Kiełbaski, karkówka, szaszłyki, ryby, warzywa i owoce... Sam ketchup i musztarda może nie wystarczyć;) Do takich dań również warto przygotować odpowiednie sosy. Poniżej podaję kilka przepisów na sosy, pasujące do pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Można nimi również doprawiać sałatki, dzięki czemu będą
Obiad gotowymyjemy, przekładamy na blachę do pieczenia, smarujemy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę ( do czasu, aż będą miękkie - wystarczy wbić patyczek do szaszłyków, aby sprawdzić, czy już są gotowe ). 2. Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozrywamy na mniejsze kawałki. 3. Do miski przekładamy oczyszczoną makrelę, dodajemy twaróg, śmietanę, cebulkę pokrojoną
W kuchni Katiefaszerowane ćwiartki kurczaka z pieczarkami 40. Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 41. klops drobiowy faszerowany papryką 42. Siekane kotlety z kurczaka z papryką 43. Grillowany kotlet z kurczaka 44. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 45. Kotlety z kurczaka i ogórków 46. Smażone kotleciki z kurczaka panierowane 47. Kurczak à la KFC 48. Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuzyskamy rzadszą konsystencję i łatwiej będzie nam równo oblać popsy. Patyczki do lizaków wyglądają bardzo ładnie, ale jeśli nie uda nam się takich znaleźć można zastąpić je patyczkami do szaszłyków lub papierowymi słomkami. Składniki na 32 popsy: 6 babeczek waniliowych ( z tego przepisu ) lub ok. 350 g innego ciasta podobnego do babki lub muffinów 3 łyżki serka mascarpone
CiastkozercyKuchnia gruzińska to dla mnie numero uno , ze względu na doskonałe przyprawy, dużą ilość ziół, orzechów i kozackie sosy, jak np. tkemali (sos z mirabelek), który świetnie pasuje do szaszłyków mcvadi z karkówki wieprzowej. 2. Najdziwniejszy trend o jakim słyszałem to gotowanie w azocie . 3. Zapach Walencji dla mnie to przede wszystkim zapach pomarańczy i smak morza w daniach typu
Gotuj po hiszpańskudrugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie (gdy będzie jeszcze płynna!) rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek. Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE
Blog z ApetytemWyjmij mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej, czyli na pół godziny przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Podziel mięso na dwie części. Weź dwa szpadelki do szaszłyków, ułóż je równolegle, w odległości kilku centymetrów i nadziej na nie pierwszą porcję mięsa. Nie przekrawaj udek, staraj się ciasno nałożyć na szpadelki. Nadziej drugą porcję mięsa na szpadelki. Krok
Niedzielny kucharz