Wilgotna Marmurkowa Babka Na Jogurcie 186pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Pozostałą część ciasta mieszamy/miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch białego ciasta. Możemy przemieszać całość patyczkiem do szaszłyków. Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy) Polewa czekoladowa 5. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy
Gotowanie...to proste !
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 176składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30 min. Pomidory obieramy
Markowy smak
Mazurek czekoladowy 215Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja, czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, parzymy kawę na poncz i odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich ponczem (jeśli ciasto będą
Ciastkozercy
Grillowane kotlety z karkówki 173uwagę zasługuje marynata do karkówki, na którą składają się miód, musztarda i biały ocet balsamiczny. Karkówka skruszała przez noc, a po upieczeniu była miękka i soczysta. Na ogół robię szaszłyki z karkówki ale dzisiaj grillowałam kotlety. Oczywiście do mięsa muszą być jakieś konkretne dodatki. U nas jak zwykle jakiś sos na zimno i ostro oraz surówka . Dzieciaki domagały się frytek
codojedzenia
Babka na kefirze - pyszna wilgotna i puszysta - babka która zawsze się udaje 334kakaową. Jedyna różnica jest taka, że zostawiam w misce kilka łyżek ciasta i dodaję do niego kakao i mleko. Następnie wylewam na jasne ciasto i mieszam delikatnie patyczkiem od szaszłyka. Babkę piekę tak samo jak kakaową. Babki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto cytrynowe. 203minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeśli nie to wydłużamy pieczenie. Gdy ciasto trochę przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, nakłuwamy go w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków. Całkiem wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem cytrynowym i odstawiamy aby lukier całkiem stężał. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. C iasto cytrynowe ma piękny zapach cytryn
Przepisy i porady kulinarne
Domowy kebab w bułce 245łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie) szczypta papryki chilli 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki) bardzo duża cebula lub ziemniak *wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka do kebaba: kilka liści sałaty
Kulinarne Przeboje
Jak upiec biszkopt który nie opada? 261sobie kawę. Zasłużyłaś. Nie musisz już wykonywać prosząco-błagalnego tańca przed piekarnikiem. Your job here is done. Po godzinie* wyciągnij biszkopt i ukłuj go w sam środek patyczkiem do szaszłyków. Jeśli na patyczku nie zauważysz surowego ciasta, to znak, ze biszkopt jest gotowy. * Czas pieczenia różni się w zależności od wielkości blaszki i ilości użytych jajek. Mam biszkopt
Ciastkozercy
Drożdżowe bułeczki "świnki" 216górną część bułeczek (będą uszami). Bułeczki posmarować dwukrotnie rozmąconym jajkiem. Wcisnąć w nie po 2 ziarna pieprzu, by pełniły rolę oczu. W ryjki wkłuć w dwa miejsca patyczek do szaszłyków, by zrobić nozdrza świnek. Odstawić bułeczki na kwadrans, by nieco wyrosły. Ja tego nie zrobiłam i niektóre bułki mi popękały 😕 Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. z parą (jeśli piekarnik
Weekendy w domu i ogrodzie
Najprostsze znaczniki do roślin - oznaczamy wysianą rozsadę 185spryskiwaczem, aby nie wypłukać nasion z ziemi. 8. I gotowe! Teraz tylko czekamy, aż wykiełkują! Można też zrobić taką wersję dużą, do ogrodu. Czyli używamy zamiast wykałaczki - patyczków do szaszłyków, a karteczki robimy odpowiednio większe. I już wiemy, gdzie rośnie pietruszka, gdzie sałata, a gdzie rzodkiewka. A takim znacznikom, oklejonym taśmą, nie straszny jest deszcz, ani inne niesprzyjające warunki atmosferyczne
dobra gospodyni dom wesołym czyni
Rogale czarno - białe ( czeko - kokos ) 156Przygotować syrop gotując składniki do lekkiego zgęstnienia : - 300 g cukru, - 300 ml wody, - 2 łyżki cukru waniliowego. Upieczone rogaliki smarować syropem dwukrotnie. Ja nadziewałem je na patyk do szaszłyka i maczałem w garnku
Przepisy Mikołaja
GRILLOWANE OSTRYGI 192był cudowny weekend spędzony razem z Martą i naszymi Wężami :)) Cały weekend grillowaliśmy: żeberka, 3 rodzaje szaszłyków (z wątróbka, kurczakiem i chorizo, z wołowiną), steki, hamburgery. W niedzielę po golfowym dniu na deser grillowaliśmy ostrygi :) Marta zrobiła je z sosem sojowym, kroplą tabasco i szczypiorkiem. A Andrzej wrzucił na chwilę na grilla. Wyszły pyszne
Cytryna&Co.
Wegański koktajl z jęczmieniem 196blenderem ponownie. Do szklanek wlewam mus zielony, potem mus jasny banan z ananasem, potem mus mango, a na wierzch wlewam mleko owsiane. Dekoruję odrobiną musu zielonego i podaję z szaszłykami z manga i kiwi
wesoła kuchnia
Pyszny keks. 180minut. Ja po 20 minutach skręciłem temperaturę do 170 C, aby ciasto nie przypaliło się od góry. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone wbij patyczek (np. patyczek do szaszłyków), jeśli patyczek jest po wyjęciu z ciasta jest suchy to znak, że ciasto jest już upieczone. Cisto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub oblać
Przepisy i porady kulinarne
Kotlety ze schabu 306cebulą. Kotlety wyglądają bardzo wykwintnie, można je podać dla gości. Zamiast tradycyjnego schabowego mogę Wam polecić więcej smakowitych przepisów na wykorzystanie schabu wieprzowego: – Stripsy ze schabu – Szaszłyki ze schabu – Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. – Schab ze śliwką – Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. – Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. – Schab faszerowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię