szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:75/205)

Szarlotka z bezą i kruszonką 112

Jabłka, słodkie, kwaśne i soczyste doskonale nadają się do ciast. Ich smak podkręca wanilia i cynamon. Równie dobrze komponują się z bakaliami, już sam zapach podczas pieczenia przyciąga do kuchni. Tym razem mam dla Was klasyczne jesienne ciasto –szarlotkę! Mega kruche i maślane ciasto,  warstwa kwaśnego musu i słodziutka beza pod kruszonką, czy może być coś lepszego(...)mąki pszennej 5 żółtek 25 dag margaryny lub masła 1 czubata łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker   Nadzienie: 1,2 kg kwaśnych jabłek np  szara reneta ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½   łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker   Beza; 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru

Wanilia i Kardamon
Tarta tatin 107

włożyć na 30 minut do lodówki. Karmelizowane jabłka: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Każde jabłko podzielić na 8 części. Na dużą patelnię wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu, aż się rozpuści (nie mieszać). Gdy cukier będzie złocisty, dodać pokrojone na kilka kawałków masło, rozpuścić je. Ułożyć kawałki jabłek, oprószyć cynamonem, karmelizować z obu stron(...)minuty. Na formę do tarty (śr. 28cm) wyłożyć jabłka, wylać resztę karmelu z patelni. Wykonanie Na blacie posypanym mąką rozwałkować kruche ciasto, tak aby było nieco większe od rozmiaru formy. Przykryć nim ułożone jabłka, lekko wgnieść przy brzegach i wylepić nim rant formy. Ponakłuwać w kilku miejscach. Tartę tatin wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec

niecodziennikpary
Staropolska szarlotka babci Jasi 172

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam   wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli(...)szklanki mąki pszennej Rzeszelskiej 5 żółtek 1 kostka masła 82% 1 czubata łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½  łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem

Wanilia i Kardamon
Szarlotka na kruchym spodzie 99

pyszne ciasto. W tym roku u nas na stole zagości jedno z naszych ulubionych ciast- szarlotka na kruchym spodzie! <3 W odróżnieniu do czekoladowych serników, babek wielkanocnych z mnóstwem lukru i kremowych ciast ta szarlotka zaskakuje smakiem i lekkością. Soczysty, lekko kwaśny smak jabłek, do tego szczypta cynamonu stanowią wypełnienie ciasta. Samo ciasto jest słodkie, maślane chrupiące(...)łamiące się ;). Balans smaków… idealny! Ten przepis na szarlotkę jest banalnie prosty. Ciasto przygotujesz bez użycia miksera i mnóstwa składników. Tylko 40 minut pieczenia i gotowe. Najlepiej smakuje podana z bitą śmietaną, posypana gorzkim kakao! Wypróbuj i daj w komentarzu znać czy smakowała! Artykuł Szarlotka na kruchym spodzie z bloga Gotujemy w domu - blog kulinarny

Gotujemywdomu.pl
Szarlotka polska z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.44 170

drugi wcale nie wiosenny przepis ze "Słodkości" autorstwa Liski. Szarlotka bardzo smaczna, na kruchym i cienkim cieście. Ja spróbowawszy jabłek doszłam do wniosku, ze dla nas za słodko i na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru, które idealnie przełamały słodycz :) Szarlotka polska z rabarbarem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 80 g śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cynamonowe mini szarlotki 130

francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte i pokrojone

Życie ze smakiem
Przepis na ciasto / spód do szarlotki 129

wypróbujcie mój przepis. Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie, poprostu idealne. Z tego przepisu najczęściej piękę ciasta z jabłkami.   Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mna babcia mojego męża. Zgodzicie się ze mną, że najlepsze szarlotki na świecie to właśnie te robione przez nasze babcie? Coś w tym jest. Uwelbiam te „starodawne” wypieki. Dlatego(...)pieczenia łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto. W tym przypadku, na ciasto wyłożyłam 5 jabłek skrojonych na drobne plasterki,posypanych odrobiną brązowego cukru. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, aż się zarumieniło ciasto. Artykuł Przepis na ciasto / spód do szarlotki pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Szarlotka z budyniem 546

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść

Bullio
Szarlotka z budyniem 7219

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść

Bullio
Szarlotka z budyniową pianką 173

Dostałam skrzynkę jabłek, więc trzeba je dobrze wykorzystać ;-) Padło na szarlotkę - ciasto na każdą porę roku! Wyszła pyszna, kruchutka, hmm... Składniki (blaszka 23x34cm): Ciasto: 500 g mąki 5 żółtek 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g masła / margaryny 2 pełne łyżki śmietany 18% Jabłka:  1,5 kg jabłek

Kuchnia domowa Ani
Ekspresowa tarta z jabłkami na 2 sposoby 143

połączony z cukrem, na masie układamy jabłka. Wszystko posypujemy ok. 1 łyżeczką brązowego cukru. Obie tarty są wyśmienite, ta z cynamonem przypomina trochę szarlotkę, natomiast ta z serkiem smakuje jak rożek z twarożkiem i jabłkami. Wyjęte z piecyka i podane z lodami na pewno zachwycą gości, którzy wpadną z niespodziewaną wizytą. Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt jest

Cooking Monster
Szarlotka 113

znowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później.  Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość(...)pewnie dlatego, że dawno nie jedliśmy szarlotki. Zapisuję na blogu mimo kiepskich zdjęć, ale przed upieczeniem przejrzałam kilkanaście przepisów i ten jest już sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny  90 g cukru pudru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam

Na moim talerzu
Szarlotka 142

znowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później.  Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość(...)pewnie dlatego, że dawno nie jedliśmy szarlotki. Zapisuję na blogu mimo kiepskich zdjęć, ale przed upieczeniem przejrzałam kilkanaście przepisów i ten jest już sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny  90 g cukru pudru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam

NA MOIM TALERZU
Ciasto - Jabłka w biszkopcie + film 145

Wyborne ciasto z jabłkami i marmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 23cm 4 jajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania   sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady

Smakowite Dania
Szarlotka z budyniem jaglanym i kokosową kruszonką 175

jesienne dni musi być szarlotka! U mnie zagościła w wersji bezglutenowej, na spodzie z mąki kokosowej i ryżowej, z pysznymi jabłkami przyprawionymi aromatycznym cynamonem, do tego tego jeszcze budyń z kaszy jaglanej, a całość zwieńczona(...)została kokosową kruszonką. Naprawdę ta szarlotka smakuje rewelacyjnie. Bardzo przypadło mi do gustu ciasto z mąki kokosowej - robiłam je pierwszy raz, w smaku bardziej przypominało biszkopt niż kruche ciasto, ale do tej szarlotki pasowało idealnie. Dla urozmaicenia budyń postanowiłam zrobić z kaszy jaglanej, co również okazało się świetnym pomysłem, a przy okazji sprawiło, że szarlotka wyszła bardziej sycąca, choć oczywiście

Healthy food explorer