szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:69/205)

Galette z jabłkami – rustykalna tarta z jabłkami 250

Chłodniejsza temperatura za oknem sprawia, że tęsknię za korzenno-słodkim zapachem jabłek z cynamonem. Kojarzy mi się tak kojąco! Smak szarlotki zdecydowanie może poprawić jesienną chandrę. Tym razem chciałabym zaproponować ją w formie tarty z jabłkami, czyli galette. Galette z jabłkami piecze się bez formy – stąd jej rustykalny wygląd. Pokrojone na plastry połówki jabłek, wyglądają

Poezja smaku
smaczna drożdżowa szarlotka... 123

cukier trzcinowy 3/4 szklanki, margaryna 100 gram, mleko letnie 1,5 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, żółtka 3 sztuki + jajko całe 1 sztuka "L" nadzienie: jabłka z kompotu 1 litr, cukier trzcinowy 1 łyżka, kasza manna 1/2 szklanki kruszonka: mąka tortowa 100 gram margaryna miękka 100 gram, cukier trzcinowy 5 dag, cynamon 1 łyżka cukier puder(...)rozgnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Z podanych składników utrzeć kruszonkę, wysypać na jabłka. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna, wyjątkowa w smaku, aromacie szarlotka drożdżowa, ciasto jest bardzo lekkie z wykorzystaniem z kompotu jabłek z działki

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka inaczej. 132

suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę

Moje-pitraszenie
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 216

jest i koniec, nic nie ma prawa tego zmienić. ;)  Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką...  niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku(...)jestem zadowolona, ale ta szarlotka przebiła wszystkie!  Nie dość że pyszna, to i całkiem zdrowa - w końcu mamy tutaj pełnoziarnistą mąkę i orzechy włoskie... :)  Musicie koniecznie wypróbować przepis! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista ze zwykłą pszenną) 200 g masła 100 cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło

Kuchnia Ellie
Szarlotka z lodami 296

kruchego ciasta i prażonych jabłek chyba zna każdy i jak większość pewnie bardzo lubi, ale połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i gałki zimnych lodów pewnie nie każdy miał okazję spróbować. Polecam więc pyszne ciasto, nasza wspaniałą szarlotkę z dodatkiem bardzo zimnych lodów !!! Nie ma nic lepszego, tego po prostu trzeba spróbować :) Składniki: 300 g mąki pszennej

Ciasteczkowy Potwór
Jabłkowo - imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową 141

szczypta soli Masa serowa: 300g półtłustego białego sera 2 żółtka 3 łyżeczki cukru pudru starta skórka z cytryny 1 łyżeczka cynamonu Wierzch: 4 jabłka 4cm świeżego imbiru 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki przyprawy do szarlotki masło do wysmarowania formy kasza manna do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1.  Ciasto drożdżowe W mleku rozrobić drożdże(...)godzinę. 2.  Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać. 3.  Jabłka obrać, przekroić na pół, a następnie   pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. 4.  Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach  40 x 30 cm, posmarować masą serową

Szalona Kuchnia Eweliny
Jabłkowe przetwory 200

tylko czekają, aby coś z nich wyczarować! Dlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których ja otrzymuję 3 litry musu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Szarlotka bardzo chrupiąca 81

Lubię szarlotki składające się z dobrze wypieczonego ciasta kruchego i pysznie przygotowanych jabłek. Takie, które chrupią i w których wyczuwa się nutę maślaną. Jabłka natomiast pachną cynamonem lub po prostu jabłkami. W tym przepisie to znajdziecie. Jabłka, ciasto. Dół i góra równe sobie, jabłek idealna ilość. Prosty przepis, prosta forma, rewelacyjny klasyczny efekt. W zasadzie(...)łyżki śmietany 18 % 5 dość dużych jabłek - pomieszałam boskopy i słodkie prince. Wykonanie: Polecam zacząć od masy jabłkowej, bo wymaga czasu na wystudzenie po uprażeniu. Jabłka trzemy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do sporego rondla, dosypujemy łyżkę cukru, wyciskamy sok z połowy cytryny i jeśli lubicie posmak cynamonu w szarlotce - dodajemy cynamon - łyżeczkę, nie więcej

Kronika Piekarnika
Szarlotka z kratką 263

Jesienią dosyć często piekę ciasta z jabłkami ale jakoś tak się złożyło, ze nie mam na blogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g masła(...)godzinę. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć równomiernie zimne jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na jabłkach. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni i piec około 40 minut. Zimną szarlotkę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Szarlotka ucierana / na ucieranym cieście 279

zdecydowanie królują wypieki sezonowe, szczególnie z jabłkami lub/i orzechami. Dziś podrzucam Wam przepis na szarlotkę ucieraną. Przepis mam ze starych wycinek z gazet z przepisami. Polecam serdecznie! Składniki (blaszka 26x34cm): 1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta) cynamon 250 g masła / margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik / szarlotka z kruszonką 522

Tarta z jabłkami i kruszonką, czyli nic innego jak jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki.  Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek

Szefowa kuchni
Rustykalna tarta z jabłkami 143

Jabłka obowiązkowo  muszą  się   pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym  kruchym   cieście z  razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy

Food Square
Szarlotka z orzechową kruszonką 143

100g masła ekstra 100g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania formy masło do wysmarowania formy Farsz jabłkowy: 1,30g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka orzechowa: 100g orzechów włoskich 120g mąki pszennej 100g cukru 80g masła ekstra Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać(...)posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 2. Farsz jabłkowy: Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem trzcinowym, wanilinowym, przyprawą do szarlotki, cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na patelnię i smażyć kilka minut. 3. Kruszonka: Orzechy bardzo drobno posiekać. Masło, mąkę, orzechy i cukier

Szalona Kuchnia Eweliny
NAJLEPSZA SZARLOTKA - DUŻA BLACHA 711

Wami podzielić 😋 Będziecie zachwyceni smakiem mojej szarlotki! SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 2 jajka 350 g zimnego masła (pokrojonego w większą kostkę) 2,5 łyżeczki proszku do oieczenia SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 2 łyżeczki masła 2 kg jabłek 3 - 4 łyżki cukru (do smaku) 3 łyżeczki cynamonu

Słodko-Słony Świat Ilony