szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:62/205)

Szarlotka tatrzańska 291

Szarlotka to obowiązkowy wypiek każdego sezonu jesiennego. Dziś polecam szarlotkę wyjątkową, bo nafaszerowaną dużą ilością jabłek i otuloną rozpływającym się w ustach smakowicie chrupiącym ciastem. Jabłka w tym cieście ułożne warstwowo to atut tej szarotki. Nie znasz? Koniecznie do upieczenia, a jak raz skosztujesz stanie się Twoją ulubioną. Polecam pyszną szarlotkę spod samiuśkich Tatr

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka sypana 191

szansę się udać? Okazuje się, że tak i że do tego smakuje wybornie :). Warunek - trzeba użyć naprawdę soczystych jabłek. To właśnie ich sok  wraz z roztapiającym się masłem, które umieszczamy na samym wierzchu, zespala wszystkie warstwy. Po upieczeniu na szarlotce tworzy się niesamowicie apetyczna, pachnąca masełkiem skorupka, która - o dziwo - pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień(...)wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników.  Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również masło wcześniej włożyć do zamrażalnika i takie zamrożone zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto.  Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Szarlotka bardzo dobrze

Opowieści z piekarnika
Szarlotka z jogurtową bezą i kokosem 340

pyszną szarlotkę z bezą, którą ostatnio nie przygotowałam ja, a moja mama podczas mojej obecności w szpitalu. Delikatny spód pokryty dużą ilością soczystych jabłek i jogurtową bezą z kokosem jest zawsze idealnym pomysłem do kawki. Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów! Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie! Spróbujcie i Wy! Polecam! Ps. po więcej słodkich przepisów(...)łyżki * jogurt grecki – 400 g * budy śmietankowy – 70 g * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * olej – 125 ml * sok z cytryny * kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: JABŁKA: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Prażymy na suchej patelni z 2 łyżkami cukru i sokiem z polowy cytryny. Nie mają się rozpaść! Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, studzimy. CIASTO: Mąkę przesiewamy

Ostra na Słodko
Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 194

Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny. A efekt? Zadowoli każdego prawdziwego smakosza szarlotek..  Polecam :-) Składniki: Ciasto: 300 g mielonych migdałów 100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej 110 g oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Masa jabłkowa: około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza dojrzała Antonówka* lub Antonówka i kilka słodkich jabłek np. Ananasów - jeśli lubicie słodsze ciasta 1 łyżeczka cynamonu * Dojrzała Antonówka jest żółtawa. Zielone jabłka tak częste

maniapieczenia
Jabłkowo-cynamonowe scones 82

rano, a nie ma nic piękniejszego niż poranne, rześkie powietrze roznoszące zapachy z piekarnika. To zawsze zapowiedź perfekcyjnego dnia. Kiedy mam w domu nadmiar jabłek to z chęcią robię placuszki lub szarlotki, ale od czasu do czasu sięgam też po scones, czyli popularne w Brytanii wypieki ciastko-podobne. Są idealne na śniadanie! Jeśli lubicie muffinki lub ciastka z dodatkiem(...)tego przepisu przygotujecie bardzo prosty deser, który może trafi do Waszego stałego menu, bo są zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla chociażby tradycyjnej szarlotki. To bardzo podstawowy przepis i absolutnie nikt nie powinien mieć problemów z ich przygotowaniem. Zamiast jabłek i/lub orzechów można do nich dodać praktycznie każdy ulubiony dodatek. Jabłkowo-cynamonowe scones Mleko roślinne 118 g Sok pomarańczowy

rabarbarowo
Szarlotka z pianką i kruszonką 269

Szarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki. Tym razem proponuję szarlotkę na kruchym cieście z pianą oraz kruszonką na wierzchu. To ciasto jest naprawdę doskonałe – idealnie nadaje się do podania jako elegancki deser

Korniszonki
Surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 272

buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Surówka z kapusty z marchewka i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1 kwaśne jabłko sól morska lub himalajska świeżo zmielony

Kulinarne przygody Gatity
Racuchy jak pączki, z jabłkami 223

w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney’e i galaretki

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z wiórkami kokosowymi 87

innego, trochę egzotycznego smaku. Podczas pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonowo-kokosowy. Ciasto jest przepyszne! Jakie jabłka wybrać? Raczej powinny być to jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta, kwaśne jabłka będą wspaniale komponowały się z całością. Szarlotka jest bardzo prostym ciastem i łatwym do przygotowania, koniecznie spróbujcie! Print Szarlotka z wiórkami kokosowymi .wprm-recipe-rating(...)zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka umieścić w rondelku. Do jabłek dodać rodzynki i dusić razem do momentu, kiedy odparuje sok z jabłek. Następnie dodać cukier, cynamon, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 s C. Ciasto wyjąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Czekoladowa szarlotka z budyniem - pyszna 177

Kolejne pyszne ciasto z jabłkami w roli głównej :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej z dodatkiem budyniu :) Szarlotka jest pyszna po prostu. Następnym razem przepis troszkę zmodyfikuję pod siebie i pod rozmiar blaszki, składniki na ciasto były ok, dodałam trochę jabłek i według mnie za mało  budyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był

kruche babeczki
Szarlotka z kukurydzianym wierzchem (i nutą limonki) 145

Wiem, że dla wielbicieli szarlotek - jej ulepszanie jest zbędne, ale taka wersja jest przeeepyszna! Słodki wierzch z płatków kukurydzianych - z dodatkiem śmietany sprawił, że ciasto zyskało wyjątkowego charakteru. Całość jest niezwykle smaczna, puszysta i cudownie pachnąca. Żałuję jedynie, że upiekłam taką małą blaszkę, bo wystarczyła zaledwie na niecałe 2 dni... Radzę Wam - podwójcie proporcje składników! Pooolecam!  (Tortownica o średnicy(...)niewielkim garnuszku i podgrzewać do momentu dokładnego połączenia się składników.  Masę wymieszać z płatkami kukurydzianymi i delikatnie przełożyć na podpieczone ciasto. Piec dodatkowe 15-25 minut.  Szarlotkę najlepiej kroić po ostudzeniu. Inspiracja z blogu: Przy kubku kawy - z moimi modyfikacjami

Di gotuje
Szarlotka tatrzańska 118

Przepyszna, bardzo jabłkowa szarlotka! Najlepsza z szarą renetą, ale inne kwaśne i twarde jabłka też dadzą radę :). Dla kogo: dla mających ochotę na bardzo jabłkową szarlotkę dla chcących spróbować szarlotki na mące krupczatce dla tych, którzy słyszeli kiedyś o "tatrzańskiej" i mają ochotę wypróbować ją w domu Składniki na ciasto: 500g mąki krupczatki 250g margaryny lub masła 90g cukru

Mania Wypiekania
Lemoniada jabłkowa 119

sprawdzi się o każdej porze. Bardzo prosta w przygotowaniu, bo najtrudniejsze jest czekanie, aż będzie gotowa. W dodatku jest to świetny pomysł na wykorzystanie obierek z jabłek, które pozostały po przygotowaniu, np. szarlotki i które zazwyczaj lądują w koszu, a mają jeszcze w sobie dużo smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, zamiast cięższych soków. Gorąco polecam używanie

Analiza Smaku
Naleśniki z serem 123

też, przenigdy nie zapomnę smaku malinówek, z babcinego sadu, którego nigdzie do tej pory nie mogę odnaleźć. Drzewek już dawno nie ma a smak tych jabłek pamiętam do dzisiaj. Były najlepsze do jesiennych szarlotek, a zrywało się je właśnie już późną jesienią.  Ale ja tu o jabłkach, a my mamy naleśniki robić! To jedziemy! SKŁADNIKI: - 2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Muffinki z jabłkami 140

TUTAJ ) 140g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 małe słodkie jabłka pokrojone w kostkę (lub jabłka ze słoika, które przygotowujecie np. do szarlotki) (ok. 330g) 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego W misce mieszamy pokrojone jabłka z budyniem, odstawiamy na bok. W drugiej większej

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania