chętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-) Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki
SMYKWKUCHNIPolecam ciasta z jabłkami, Odświeżam przepisy Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka z masą budyniową
W kuchennym oknie EwyNadeszła jesień! Nadeszła pora na jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami! Ten jabłecznik z migdałami to uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku. Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępudru 250 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko+żółtko łyżka śmietany szczypta soli Masa jabłkowa: 2,5 kg kwaśnych jabłek cukier do smaku sok z 1 cytryny 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki 20 g żelfixu 3:1 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: kilkanaście połówek orzechów pekan cukier puder do posypania ciasta Ciasto: Suche składniki(...)żelfix, wymieszać. Formę (20x30cm) wyłożyć pergaminem. 2/3 części ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i utworzyć na wierzchu kratkę. Na cieście ułożyć połówki orzechów. Szarlotkę piec ok 50 minut w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asirewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości. Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek! A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę do pracy i szkoły! SKŁADNIKI: CIASTO: – mąka pszenna
Ostra na Słodkotakie małe szarlotki z posmakiem mielonych migdałów. Średnica tarty ma 10 cm, więc porcja jest dość solidna. Ja kroiłam tartaletki na ćwiartki. Składniki na 6 sztuk: Ciasto kruche • 300 g mąki – 2 czubate szklanki • 4 żółtka • 200 g masła • 3 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka • 5 jabłek
To co kochamdużo błonnika, który jest niezbędnym elementem w zdrowej diecie. Ja uwielbiam szarlotkę, jednak postanowiłam nieco zmodyfikować klasyczny przepis. Cukier rafinowany zastąpiłam stewią. Wyszło równie pysznie, a na pewno o wiele zdrowiej Szarlotka sypana słodzona stewią poleca się jako małe co nieco do jesiennej kawy w ponure dni Szarlotka sypana słodzona stewią – składniki (tortownica 23cm): szklanka mąki orkiszowej , szklanka kaszy(...)równomiernie połowę startych jabłek i ścieram na tarce o grubych oczkach 1/3 kostki masła. Wiórki masła rozkładam równomiernie na całej powierzchni. Następnie, ponownie wykładam drugą część suchych składników, na nią pozostałe starte jabłka i ścieram kolejną część kostki masła. Na koniec wykładam ostatnią część suchych składników i ścieram ostatnią część masła. Tak przygotowaną szarlotkę piekę w rozgrzanym
Natka PietruszkiJabłecznik z budyniem na kruchym cieście Pyszne połączenie soczystych jabłek z budyniem i kruchym, maślanym ciastem. Idealna szarlotka do kawy w jesienne południe Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej tortowej 150g cukru 250g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka 2 łyżki kaszki manny Masa budyniowa: 1 litr(...)mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy) 100g cukru 1 łyżka masła 1 kg jabłek opcjonalnie: cukier puder – do posypania upieczonego ciasta *** Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość
Blog z ApetytemSzarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami. Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę. Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami. Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole. Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe. Ciasto pięknie(...)całą noc w lodówce. Mmm uwielbiam takie nowinki i następna drożdżówka dla porównania będzie z ‚lodówki’. Tymczasem wracając do naszej szarlotki na drożdżowym spodzie zaliczam ją do bardzo udanych i wartych polecenia. Puszysty spód, dużo jabłek i jeszcze więcej kruszonki. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży 25 g cukru 125 ml letniego mleka
Made By Mom And SonUwielbiam cynamon i wszystko co z nim można przyrządzić. Oczywiście szarlotka to numer jeden jeśli chodzi o ciasta. Przygotowanie jej w wersji LCHF wcale nie jest takie trudne. Bazę stanowi ciasto na tartę a dla uzyskania lepszych proporcji BTW dodaję bitą śmietanę lub keto lody Składniki (forma ok 20-23 cm): Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej(...)laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka opcjonalnie stewia /erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana Składniki na farsz jabłkowy: 500 g jabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna
Ola la LCHFNigdy nie pomyślałam, że jeżyny i jabłka mogą tak ze sobą współgrać. Ostatnio przez mały przypadek (za mała ilość jabłek) wpadłam na pomysł dodania do tradycyjnej szarlotki słodkich, dojrzałych jeżyn. Wyszło pysznie i na pewno będę to powtarzać. JEŻYNOTKA Składniki: ciasto: 300 g mąki (najlepiej 200g typ 500 i 100 krupczatki) 150 g masła
Bon appetit mon amieJabłka wcale nie należą do moich ulubionych owoców. Jednak szarlotka to ciasto, które plasuje się w pierwszej trójce moich “naj, naj” wszystkich wypieków. Piekę ją bardzo często i w różnych konfiguracjach. W najbliższym czasie postaram się Wam przedstawić moje ulubione wersje “ciasta jabłczanego” – jak je nazywa moja córka. Zaczynam od szarlotki z grubą, białą, […] Artykuł Szarlotka
WiszniówkaJesień to oczywiście smak i zapach soczystych jabłek prosto z rodzinnego sadu. Takie zapachy przywołują wspomnienia! Wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki są moimi ulubionymi ciastami. Ta również zniknęła błyskawicznie! Składniki sypkie: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 5 łyżek cukru(...)porcję sypkich składników oraz połowę jabłek. Na jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach połowę masła. Masło musi być bardzo schłodzone, wręcz zamrożone. Kolejno wykładamy masę sypką, resztę jabłek , masę sypką i resztę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Wierzch ciasta musi być zarumieniony. Upieczoną szarlotkę studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy
VioletoweKucharzeniepewności piekłam jeszcze 5. Smak ciasta przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Rum jest dość mocno wyczuwalny (całe 125 mililitrów!) i nadaje całości specyficznego aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi(...)samo dobrymi efektami. Póki co - szarlotka być może hiszpańska. Szarlotka hiszpańska Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 4 jabłka 125 ml ciemnego rumu 80 g orzechów laskowych dodatkowo: 80 g białej czekolady 2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTaka szarlotka na delikatnym biszkopcie , przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości
Smaczna Pyza