szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:73/205)

Szarlotka w pucharku. Pyszny deser jabłkowy z miodem. 195

wyjątkowo smaczny deser – szarlotka w pucharku. To nic innego jak pyszny deser jabłkowy z miodem. Prostota i smak, piękne warstwy, miód i jabłka… czasem wystarczy tylko tyle, by cieszyć się chwilą. Spróbujcie. Szarlotka w pucharku. Pyszny deser jabłkowy z miodem. 2016-04-18 23:16:36 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 3 małe jabłka 2 łyżeczki miodu lipowego 2 łyżeczki masła 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 jogurt naturalny 90 g garść słomki ptysiowej Przygotowanie Jabłka obieramy i kroimy w grubszą

Słodkie okruszki
Rustykalna szarlotka z figami 131

najlepszych do tego rodzaju ciasta jabłek, czyli jesiennych antonówek. A przy okazji pamiętajcie, że warto zamknąć w słoikach trochę tych pysznych jabłek, które pojawiają się na straganach tylko wczesną jesienią. Potem upieczecie z nich pyszna szarlotkę. Przepis na antonówki na zimę znajdziecie tutaj -  klik . Każdy kto piecze ciasta w domu doskonale wie jak ważna przy tej czynności(...)zsuniemy je na talerz nie krusząc go, ani nie uszkadzając przy wyjmowaniu. Tym razem upiekłam w niej rustykalną kruchą tartę z jabłkami i figami z dodatkiem korzennych przypraw.. Mówię Wam, cudowne smaki i aromaty jesieni. Rustykalna szarlotka z figami Czas przygotowania:  6 0  minut + czas chłodzenia Proporcje na formę 24 x 24 cm Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 279

suwem ślimaczym - będzie wtedy okazja do uzupełnienia zapasów. A tymczasem starsze jabłka trzeba jakoś spożytkować. Postanowiłam wykorzystać je jako smarowidło do drożdżówek - generalnie jabłka te królują u mnie jako nadzienie szarlotki, ale powinny sprawdzić się również i w takim wypieku.  Składniki na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej(...)schłodzonej   1 jajo - całe   1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniem szczypta soli   120ml mleka - ciepłego   50g świeżych drożdży   słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru.  Odstawić do wyrośnięcia

Grunt to przepis!
Szarlotka z żurawiną i pianką 160

mojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru(...)przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół wszerz, wydrążyć gniazda nasienne. Żurawinę oczyścić z szypułek/liści, umyć, całkowicie osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie piec 15 min, do lekkiego zarumienienia. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, rozcięciem w dół, w miejsce gniazd nasiennych powkładać kilka żurawin, miejsca między jabłkami też

moj przepis na
Szarlotka razowa 188

sukienki pasowały, szarlotka jest z mąki pełnoziarnistej. Bo jabłeczniki, to ciasta, którym nie mogę się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku ;) Zazwyczaj do szarlotki używam renet lub antonówek. Tym razem dodałam też kilka innych jabłek, żeby ograniczyć ilość cukru. Jeżeli chcecie oczywiście cukru można dać więcej lub posypać cukrem pudrem po upieczeniu. Często szarlotkę podaje się na ciepło(...)krupczatki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka ugotowane na twardo 200 g zimnego masła 80 g cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder 3-5 łyżek kefiru, maślanki lub jogurtu Jabłka: 1,2 kg jabłek ( u mnie 4 renety, 1 ligol, 1 gala, 1 gruszkowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego (lub więcej do smaku

Pełny talerz
Szarlotka na kruchym orzechowym cieście 152

kilka kropel ekstraktu waniliowego Nadzienie:  2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Mąkę, cukier, proszek, margarynę posiekać. Dodać orzechy, ekstrakt i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.  Nadzienie:   Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)cukier i cynamon. Smażyć do momentu aż sok odparuje a jabłka będą się rozpadać. Przestudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka a na nie poskubać resztę ciasta. Szarlotkę piec ok 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni. Podawać

Smakołyki Asi
Szarlotka 279

zrobienia szarlotka , którą polecam każdemu. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Jest pyszna! - bez duszenia, czy pieczenia osobno jabłek - bez podpiekania spodu - tylko 6 składników Przepisów na szarlotki jest wiele. Polecam Ci jednak te najciekawsze. Z całą pewnością jest to niezwykła szarlotka tatrzańska oraz coś tradycyjnego, czyli szarlotka z kratką

AniaGotuje.pl
Mus jabłkowy. 166

Domowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Dostałam ostatnio trochę ekologicznych jabłek od koleżanki i postanowiłam zrobić z nich pyszny mus. Szarlotka zimową porą, naleśniki z musem prawdziwe pyszności. Aby mus miał ładny, jasny kolor należy na bieżąco obierać jabłka ze skórki. SKŁADNIKI

Kuchnia Beaty
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 193

przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosta szarlotka z kruszonką na mące pełnoziarnistej 174

Skoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek(...)brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej w połączeniu z cynamonem, wtedy wyjdzie taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze

Healthy food explorer
Szarlotka z bezą i kruszonką 141

Jabłka, słodkie, kwaśne i soczyste doskonale nadają się do ciast. Ich smak podkręca wanilia i cynamon. Równie dobrze komponują się z bakaliami, już sam zapach podczas pieczenia przyciąga do kuchni. Tym razem mam dla Was klasyczne jesienne ciasto –szarlotkę! Mega kruche i maślane ciasto,  warstwa kwaśnego musu i słodziutka beza pod kruszonką, czy może być coś lepszego(...)mąki pszennej 5 żółtek 25 dag margaryny lub masła 1 czubata łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker   Nadzienie: 1,2 kg kwaśnych jabłek np  szara reneta ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½   łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker   Beza; 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru

Wanilia i Kardamon
Tarta tatin 138

włożyć na 30 minut do lodówki. Karmelizowane jabłka: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Każde jabłko podzielić na 8 części. Na dużą patelnię wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu, aż się rozpuści (nie mieszać). Gdy cukier będzie złocisty, dodać pokrojone na kilka kawałków masło, rozpuścić je. Ułożyć kawałki jabłek, oprószyć cynamonem, karmelizować z obu stron(...)minuty. Na formę do tarty (śr. 28cm) wyłożyć jabłka, wylać resztę karmelu z patelni. Wykonanie Na blacie posypanym mąką rozwałkować kruche ciasto, tak aby było nieco większe od rozmiaru formy. Przykryć nim ułożone jabłka, lekko wgnieść przy brzegach i wylepić nim rant formy. Ponakłuwać w kilku miejscach. Tartę tatin wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec

niecodziennikpary
Staropolska szarlotka babci Jasi 201

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam   wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli(...)szklanki mąki pszennej Rzeszelskiej 5 żółtek 1 kostka masła 82% 1 czubata łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½  łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem

Wanilia i Kardamon
Szarlotka na kruchym spodzie 127

pyszne ciasto. W tym roku u nas na stole zagości jedno z naszych ulubionych ciast- szarlotka na kruchym spodzie! <3 W odróżnieniu do czekoladowych serników, babek wielkanocnych z mnóstwem lukru i kremowych ciast ta szarlotka zaskakuje smakiem i lekkością. Soczysty, lekko kwaśny smak jabłek, do tego szczypta cynamonu stanowią wypełnienie ciasta. Samo ciasto jest słodkie, maślane chrupiące(...)łamiące się ;). Balans smaków… idealny! Ten przepis na szarlotkę jest banalnie prosty. Ciasto przygotujesz bez użycia miksera i mnóstwa składników. Tylko 40 minut pieczenia i gotowe. Najlepiej smakuje podana z bitą śmietaną, posypana gorzkim kakao! Wypróbuj i daj w komentarzu znać czy smakowała! Artykuł Szarlotka na kruchym spodzie z bloga Gotujemy w domu - blog kulinarny

Gotujemywdomu.pl
Szarlotka polska z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.44 203

drugi wcale nie wiosenny przepis ze "Słodkości" autorstwa Liski. Szarlotka bardzo smaczna, na kruchym i cienkim cieście. Ja spróbowawszy jabłek doszłam do wniosku, ze dla nas za słodko i na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru, które idealnie przełamały słodycz :) Szarlotka polska z rabarbarem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 80 g śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry