szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:17/205)

Szarlotka po góralsku 203

Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja do krojenia jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę. Składniki: ciasto: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku

Mama Gotuje
Prażone jabłka do szarlotki 147

dobry! Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią? Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-). Bez wątpienia jest to szarlotka! A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto. Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć

Pora coś zjeść
Jabłecznik z pianką 195

Postanowiłam wziąć udział we wspólnym pieczeniu, oczywiście wirtualnym, na  FB  na które to należało upiec jabłecznik. Nigdy nie pamiętam czy jabłecznik jest ze świeżymi  jabłkami a szarlotka z prażonymi, czy odwrotnie, ale chyba do jabłecznika dodaje się świeże, pokrojone jabłka i piecze się wszystko razem, bo tylko na tym małym niuansie polega różnica po między(...)jabłecznikiem a szarlotką. Tak więc powstał sobie mój jabłecznik na potrzeby wspólnego wypiekania i oczywiście z miłości do słodkości.  Jabłecznik jest na kruchym cieście, przykryty delikatną pianką bezową oraz tartym na tarce jarzynowej, pozostałym cieście  :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru  1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
DELIKATNA SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ 201

Szarlotka z jabłkami, to nieodłączny element jesieni. Należy do tych ciast, które znikają zaraz po upieczeniu. Przechowywana w chłodnym miejscu, z każdym dniem robi się bardziej mięciutka i wilgotna. Dobrze się kroi i podgrzewa. Tym razem upiekłam ją w dużej formie z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu wyszła niewysoka i bardzo podzielna. Samo ciasto jest kruchutkie, delikatne i proporcjonalnie(...)wilgotnej warstwy jabłek, nie ma go za dużo. Dzięki temu szarlotkę je się lekko, bez wyrzutów sumienia. Najlepiej na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. SKŁADNIKI SPÓD 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/2 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki (50 g) cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1 jajko JABŁKA 2,5 kg jabłek

cool and minty
746. Żądza spełniona. 189

Kawalek szarlotki, jogurt Naturalny  Chciałam szarlotki, miałam jabłek, CZAS ...? czas się zawsze znajdzie. Pierwszego Raz ja piekłam, jeszcze troche do dopracowania, choc i tak Nigdy nie nie dorównam szarlotce którą piecze moja ciocia (ciasto dzieciństwa )ale miała dużo jabłek, tak jak lubię, choć muszę pamiętać by nie zostawiać ich na sitku, bo dziwnego koloru nabierają

More food, love and dreams
Jedzmy polskie jabłka 137

przeziębienie - 25 listopada 2014 Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka - 9 lipca 2014 Sok z jabłek i marchewki - 23 września 2014 Misiankowa szarlotka z jabłkami - 17 września 2010 Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser

Moja Delicja
Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem 262

Pomysł na tę szarlotkę powstał, kiedy znalazłam w jednym z marketów, świetny dżem pomarańczowy z kawałkami owoców( razem ze skórką )  Miałam w planach upiec ciacho z budyniem i jabłkami, dodałam do niego dżem pomarańczowy.........to był strzał w dziesiątkę, doprawiłam(...)dodatkowo aromatycznymi przyprawami...."miodzio".  Jeśli lubicie pomarańczową nutę, to ten wypiek jest dla Was:)  W sam raz na poprawę humoru lub sprawienie  przyjemności rodzince :) Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem Ciasto:  25 dag margaryny  3 szklanki mąki pszennej  ½ szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Takie tam pichcenie
Torcik jabłkowo – budyniowy 162

Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie smaczne ciasto z jego dodatkiem. Ale nie tylko! Prym wiodą tutaj jabłka , które świetnie wpisują się nie tylko do szarlotki. Soczyste jabłka zatopione w kremowym budyniu i delikatne , miękkie ciasto zachwyci nasze podniebienia! SKŁADNIKI: CIASTO: - jajko – 4 szt – mąka pszenna – 1,5 szklanki – masło – 180 g – cukier

Ostra na Słodko
Szarlotka z budyniem 163

Kruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch. Różni się od typowych szarlotek z przesmażonymi jabłkami czy ciast przekładanych jabłkowym dżemem tak bardzo, że aż ciężko mi ją nazywać szarlotką. P o prostu - najsmaczniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam - nic dodać, nic ująć. SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia

Kto ugości moich gości?
Pszenno-razowe ciasto z miodem, budyniem i rabarbarem 118

Pamiętam słowa mojej mamy, kiedy prosiłam ją o upieczenie szarlotki na moje urodziny w czerwcu. Odpowiedziała mi wtedy: teraz? kiedy tyle sezonowych owoców jest w ogrodzie ty chcesz szarlotkę z jabłek zebranych(...)zeszłym roku? Nie stosuję się twardo jej słów, ale też o nich nie zapominam. Jeśli mam ochotę na szarlotkę w lecie to ją robię. Ale jeśli mam wybór jabłko-rabarbar, wybiorę rabarbar. Bo nim można się cieszyć o wiele krócej niż jabłkami, dostępnymi przecież przez okrągły rok. Za ostatnie 3,60 wygrzebane z portfela kupiłam pół kilograma rabarbaru

bistro mama
Szarlotka z bezą i orzechami 162

najsmaczniejsze jabłka, a może dlatego, że to ciasto jest obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną, z bezą, z budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo(...)każdy ma swoją ulubioną. My przepadamy wręcz za szarlotką z dużą ilością jabłek i chrupiącą delikatną bezą. To ciasto, które nigdy się nie znudzi, uświetni imieniny cioci albo umili popołudniową kawę z przyjaciółką, osłodzi smutek niepowodzenia i sprawia, że radość smakuje z nim podwójnie:)  Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120g masła

Obiad gotowy
Szarlotka tatrzańska 231

pory jadłam! Zdecydowanie! Nawet Małżonek, który za szarlotkami nie przepada, był zachwycony. Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być(...)smakuje :)! Zapraszam Was na tę tatrzańską szarlotkę, bo to jest zdecydowanie niebo w gębie :)! Szarlotka tatrzańska Składniki: 500g mąki krupczatki 250g margaryny (lub masła) 90g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa jabłkowa: 3 kg jabłek odmiany szara reneta (w UK: Russet apple) lub koksa (cox’s apples

UgotujmyTo.pl
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 132

wypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic jednak nie zastąpi domowej szarlotki prosto z piekarnika. Kawałek tego ciasta na pysznym, kruchym spodzie, z pachnącymi cynamonem jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi jest idealny(...)jesienną chandrę. Doskonale pasuje do wysokiego fotela, rozgrzanego kominka i ciepłej, puszystej kawy z żółtkiem. Kojarzy mi się z rustykalnym klimatem i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Najważniejsze w szarlotcejabłka, ich smak musi być słodki i jednocześnie trochę kwaśny. Kontrastem dla nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone

Kuchnia Pani Wiosny
Deser serowy z jabłkiem 112

kawałkiem cynamonowego jabłka, uśmiech na twarzy jest tak wielki, że nie pamięta o swoich foszkach Zawsze działa Składniki na deser: 250g sera białego 2 jabłka 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki 2 łyżki budyniu w proszku 3 łyżki masła, mocno schłodzonego Przygotowanie sernika: Nagrzewamy piekarnik do 200st. Jabłka(...)obieramy i kroimy w małą kostkę, układamy na dnie kokilek, wcześniej wysmarowanych masłem ( mniej więcej pół jabłka na kokilkę ). Ser miksujemy z jajkami, budyniem i przyprawą do szarlotki, wykładamy na jabłka. Na wierzch ścieramy po łyżce schłodzonego masła i wkładamy deserki do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Przepis bierze udział w akcji: „Piecz

NiePieprz.pl