szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:14/205)

Szarlotka na biszkopcie z bezą 78

Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 […] Artykuł Szarlotka

Pink Envelope
Szarlotka pomarańczowa 153

więc posmakuje każdemu, kto nie przepada za zbyt słodkimi ciastami. Moja szarlotka powstała w tortownicy o średnicy 21cm . Szarlotka pomarańczowa Składniki: CIASTO 220g mąki pszennej 100g masła 100g śmietany 18% 75g cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy NADZIENIE 750g jabłek (około 500g po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 2 pomarańcze skórka otarta z 1 pomarańczy 50g domowego cukru

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z kruchym ciastem 38

Składa się z kruchego ciasta oraz owoców. Według polskich książek kucharskich jest to placek z nadzieniem z kwaśnych jabłek, który znajduje się między dwoma warstwami ciasta kruchego. Posypuje się ją na koniec cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. Jabłka na szarlotkę mogą być zarówno surowe jak i przetworzone i dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon lub goździki. Często podawana(...)przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szarlotka z kruchym ciastem 5 z 1 głos Autor: Przepisy czyteników Danie: Ciasto Kuchnia: Francuska Trudność: Łatwe Porcje 8 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 50 min. Kalorie 275 kcal Przedstawiamy oryginalny francuski przepis na szarlotkę. Francuski, czyli z miejsca gdzie zgodnie z obecną wiedzą powstały pierwsze szarlotki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki

ProstePesto.pl
Szarlotka gruszkowa – jesienna gruszlotka 10

przed pieczeniem. Oprócz tradycyjnych jabłek użyłam do niej gruszek, które nadają szarlotce słodyczy i jesiennego twista. Za to śmiało można eksperymentować z owocami – użyć samych jabłek, by uzyskać tradycyjną szarlotkę (6-7 sztuk), zamiast gruszek można użyć śliwek(...)węgierek (szarlotka śliwkowa jest równie pyszna!), zaś jeśli zaś zostały Wam w lodówce maliny – szarlotka malinowa także może Was zaskoczyć smakiem. Można też wymieszać wszystkie owoce i uzyskać jesienne kruche ciasto z owocami. Do masy owocowej można dodać też rodzynki czy pokrojone orzechy – przygotujcie ciasto tak, jak lubicie. Szarlotka gruszkowa: 4 średnie półsłodkie lub kwaskowe jabłka

Poezja smaku
SZARLOTKA Z PIGWĄ 118

Korzystając z jesiennego sezonu na jabłka, nie mogło zabraknąć na stole aromatycznej szarlotki :) Słodkie jabłka i kwaśna pigwa, połączone budyniem śmietankowym na kruchym cieście opruszone cukrem pudrem....  SKŁADNIKI (ciasto kruche) 500 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Składniki miksujemy

Marcepanowa kuchnia
Moja domowa szarlotka 213

Dzisiaj proponuje domową szarlotkę…wszyscy ją znamy…tradycyjna, z dużą ilością jabłek /ja do mojej użyłam domowy mus jabłkowy -...zwyczajna, ale zawsze pyszna… Składniki: 60 dag mąki 5 żółtek 1 margaryna ½ kostki masła ¾ szklanki cukru pudru cukier waniliowy proszek do pieczenia / na ½ kg mąki/ Nadzienie: 2 kg jabłek Cukier do smaku ile kto woli;) Wykonanie: Połączyć mąkę, proszek

Anioły w kuchni
Szarlotka z karmelem 150

Czym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię  to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na  ciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam(...)rozwałkowanym już cieście ułożonym w formie. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach i układamy na wierzchu jabłek. Dobrze jest docisnąć brzegi ciasta aby zlepiły się one z ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy   ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem puder albo polać lukrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta jabłkowa- Rose 112

Uwielbiam wszystkie możliwe szarlotki. Ta krucha tarta łączy w sobie i jabłka, i mocno kremowy budyń z korzennymi przyprawami. Taka prawie szarlotka. A jabłka w roli głównej spełniają tutaj rolę cudnej dekoracji. Proporcje kruchego, najbardziej klasycznego ciasta to matematyczne 3:2:1 – na 300g wybranej mąki bierzemy dokładnie 200g tłuszczu i 100g drobnego cukru. Do kruchego ciasta idealna

Karo in the Kitchen
Szarlotka pieczona w jabłkach 83

postanowiłam spojrzeć na szarlotkę z innej perspektywy. Jak Wam się podoba? 🙂   Pamiętam z dzieciństwa niezwykły smak pieczonego jabłka. Niby nic takiego, a jednak utrwalił […] Artykuł Szarlotka pieczona w jabłkach pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Szarlotka z bezą i kruszonką. 57

bezą i kruszonką. Kawałeczki jabłek , kruchy spód, przepyszna beza i kruszonka, tym cudownym ciastem możemy się delektować i powrócić do lat słodkiego i beztroskiego dzieciństwa. Nasze domowe ciasto z jabłkami z pewnością okaże się najlepszym domowym ciasto z jabłkami. Ciasto wypełnione pysznym jabłkowym nadzieniem z dodatkiem delikatnej bezy . Ta szarlotka jest esencją prostoty. Jabłko jest bogate(...)fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny! Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości

Zdrowy Styl Joanny
Karmelowa tarta z jabłkami 150

pasowało, ale Miśki po 3 dniach mojej nieobecności zjedzą wszystko, więc zaryzykowałam i w ten oto sposób powstała chyba najlepsza moja szarlotka. Sos toffi (masa krówkowa) w połączeniu z korzennymi przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie Składniki na formę o średnicy 26-30 cm: 250 g mąki

greenscarf
Szarlotka owsiano - razowa 183

szarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom.... Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę. Składniki: 50 dag mąki razowej 25 dag margaryny  2 jajka 1 kg szarej renety

Anioły w kuchni
Szarlotka bez mąki (francuska) 125

Bardzo jabłkowa i wilgotna szarlotka. Składa się właściwie z samych jabłek. Polecam do wypróbowania. Dla kogo: dla wielbicieli jabłek dla fanów szarlotki dla tych, którym zwykła szarlotka już się znudziła Składniki: 1kg jabłek (obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 100g masła (startego na tarce) 9 łyżek cukru 100g rodzynek cynamon 1 andrut (wafel) do wyłożenia tortownicy bita śmietana(...)tarce masła. Całość lekko uklepujemy drewnianą łyżką. Tortownicę owijamy od spodu folią aluminiową, by sok z jabłek, cukier i rozpuszczone masło nie wypływało po bokach. Pieczemy ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.  Po 30 min. pieczenia szarlotkę ponownie uklepujemy. Podajemy na zimno lub gorąco z bitą śmietaną. Blacha: tortownica 24cm         Przepis

Mania Wypiekania
Szarlotka z budyniową pianką i kruszonką 94

oknem już jesienna aura, więc pora na szarlotkę! Szarlotki razem z sernikami to moje ulubione ciasta, a Wy jakie lubicie najbardziej? W szarlotkach uwielbiam, gdy w cieście dominuje ogromna ilość kwaśnych jabłek, natomiast w sernikach, gdy masa serowa jest jedwabiście gładka i rozpływa się w ustach. Dlatego mam dziś dla Was przepis na szarlotkę pełną jabłek z jedwabiście(...)złoty kolor przez około 18 minut w 190 stopniach. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i umieszczamy w garnku. Dodajemy erytrol, sok z cytryny, cynamon i mieszamy. Całość podgrzewamy, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia się jabłek i odparowania soku. Na koniec całość oprószamy przesianą skrobią, mieszamy i studzimy

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania