jesień to tylko jabłka, jak jabłka to szarlotki, jabłeczniki i pod kruszonką <3 Dziś zapraszam na mini szarlotki z lodami waniliowymi <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldmasy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal mam Was namawiać abyście upiekli(...)jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki zimnej wody Jabłka umyć
moj przepis nalepszych jabłek do szarlotki czy jabłecznika jak antonówki. Lekko kwaskowe, cudnie aromatyczne. Podpatrzyłam je u zaprzyjaźnionej blogerki Kasi.Teraz jest na nie najlepszy czas. To też odpowiedni moment, żeby zamknąć je w sloikach na zimę. Możemy do nich dodać wanilię i cynamon, nasza szarlotka będzie wtedy idealna. Antonówki na zimę Czas przygotowania: 60 minut
Kulinarne przygody Gatityzgodne z filozofią diety rozdzielnej. I w taki oto sposób na liście łakoci pojawiła się szarlotka... Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki smalcu (można użyć oleju kokosowego) kostka masła 1/4 kostki drożdży 2 łyżki letniej wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1-1,5kg jabłek smażonych Przygotowanie: Drożdże plus cukier rozpuszczamy w wodzie. Na stolnicę wsypujemy mąkę(...)minut aż ciasto będzie rumiane (długość zależy od tego jak nam piecze piekarnik). Ilość podanego ciasta wystarcza na formę o wymiarach: 25cm - 37cm. Tutaj link jak przygotować jabłka do szarlotki: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/08/dzem-jabka-smazone_28.html Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieNiepowodzenia w kuchni to u mnie norma. Chciałam zrobić szarlotkę, ale ze względu na małą ilość jabłek wyszła bardziej tarta. Na szczęście to "niepowodzenie" okazało się być pyszne:). Ta bezglutenowa(...)tarta z jabłkami jest świetna, gdy ma się ochotę na coś lekkiego i słodkiego. Dodając podwójną ilość jabłek można przygotować tradycyjną szarlotkę. Bezglutenowa tarta a'la szarlotka Składniki (na tortownice 27cm): 1 kg jabłek 100ml wody 3 łyżki cukru (można dodać niej wg preferencji) szczypta kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 szkl mąki z ciecierzycy
wegujemycieście sprawdził się świetnie i nadał lekko różowego koloru jabłkom. W smaku jest lekko wyczuwalny. Starte na grubej tarce jabłka lekko chrupią (oczywiście wszystko zależy od tego, jakich jabłek użyjecie). Warto dodać odrobinę cynamonu, bo szarlotka bez tej przyprawy to nie to samo Oczywiście ciasto jest pełnoziarniste(...)zamrażarce). Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sok z cytryny, cynamon i sypki kisiel. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na foremkę i wyrównać wierzch. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać jabłka. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Artykuł Szarlotka pełnoziarnista
Fitkotpachnąca szarlotką, z odrobiną miodu. Pycha... Polecam każdemu, bo owsianka dodaje sił na cały dzień a jednocześnie jest niesamowicie smaczna. 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka wody 1 jabłko szczypta cynamonu 1 łyżeczka rodzynek (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (u nas domowy miód z mniszka ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Płatki owsiane ugotować na wodzie do miękkości. Jabłko zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Dodać do przestudzonych płatków owsianych. Posypać szczyptą cynamonu, dodać łyżeczkę miodu (można dodać kilka rodzynek). Cynamon, jabłka... mniam... Owsianka wymieszana, gotowa do jedzenia I jeszcze odrobina miodu z mniszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieGruszotka....tak to ciasto zostało nazwane u mnie w domu. Nazwa oczywiście wzięła się od "szarlotki", a jabłka zostały zamienione na gruszki 🍐🍐🍐 Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto
Kuchnia MagdaLenySzarlotka, w której pierwsze skrzypce gra ciasto? Tak! Może się to wydać dziwnym rozwiązaniem, bo jednak tym, co przychodzi na myśl gdy słyszy się „szarlotka”, to jabłka. Później kruszonka itd itd. Nie tym razem! W tym cieście, to jego spód nadaje rytm. Wyraźny aromat włoskich orzechów miesza się z mocną nutą miodu spadziowego. Ciasto, mimo [...] Artykuł SZARLOTKA
SandraFrej.comGruszotka....tak to ciasto zostało nazwane u mnie w domu. Nazwa oczywiście wzięła się od "szarlotki", a jabłka zostały zamienione na gruszki 🍐🍐🍐 Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto
Kuchnia MagdaLenySzarlotka z różową pianką... Na spodzie kruche, złociste ciasto. Następnie warstwa pachnących cynamonem jabłek. Na jabłkach różowa pianka. A na wierzchu kruszonka z ciasta. Słodki dodatek do kawy czy herbaty. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki białego cukru; 250 g margaryny; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek(...)wiśniowego, truskawkowego, malinowego. Do masy jabłkowej można dodać rodzynki. Ciasto trochę się kruszy przy wałkowaniu. Można część ciasta, która ma pójść na dno szarlotki, także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie, przed położeniem jabłek, ugnieść ręką. Aby ciasto lepiej się tarło, można tę część, która ma być na kruszonkę, wstawić, zamiast do lodówki, do zamrażalnika. Aby jabłka
Gospodyni Miejskamąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru pudru szczypta soli 200 g masła, zimnego 90 g smalcu, zimnego ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 kg jabłek na szarlotkę (np. szara reneta) 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 1 op. cukru wanilinowego To ciasto będziemy piec w formie rozszerzającej się ku górze o średnicy(...)nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1) . Brakujące miejsca można wylepić palcami. Teraz czas na nadzienie. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać (fot.2) . Piekarnik nagrzać
Świat CiastaTaką szarlotkę zapamiętałam z rodzinnego domu. Przepis wygrzebany, kiedyś z starego zeszytu mojej mamy. Ona zapewne dostała go od swojej mamy. Prosty przepis spisany na pożółkłych karkach. Gdzie nie gdzie jeszcze widać plamy po tłuszczu lub odciski palców od ciasta. Ten cynamonowo waniliowy(...)zapach zawsze będzie kojarzył mi się z ciepłym domem. Już taki jego urok. Z każdym kęsem przenoszę się do albumu ze wspomnieniami zapisanymi na kartach mojego życia. A jabłka w szarlotce przypominają mi o czasach dzieciństwa, beztroski, śmiechu, kubku ciepłego kakao. Teraz gdy sama jestem już mamą wiem jak wiele znaczy ciepły dom, spadające kolorowe liście z drzew, cała
VioletoweKucharzenie