świderki - 1184 przepisów (strona:13/79)

Farmerskie Fusilli 229

Składniki: ma 6 porcji 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 kiełbaski śląskie 1 op makaronu Fusilli ( świderki) 0,5 kubka śmietany 18% oliwa z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich 2 łyżeczki bazylii 0,5 kubka startego sera grana padano albo parmigiano reggiano pieprz 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: kiełbasę kroimy

Luźna Kuchnia
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 194

potem po wielu próbach wybrać ten jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy.  Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą.  Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły pospane cukrem(...)lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Tniemy go w paski o szerokości około 1,5 - 2 cm.  Zaplatamy po 2 paski razem, w świderek, łączymy końce a następnie zapleciony pasek kroimy na mniejsze części. Zakręcone yum yumsy odkładamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinny podwoić objętość. Wyrośnięte ciastka smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron razowy BARTOLINI z tuńczykiem 191

lodówce.                Absolutnym moim odkryciem są makarony BARTOLINI , niezwykle wyraziste, a przede wszystkim zdrowe (bez zbędnych dodatków)i w 100% ekologiczny. Makaron świderki, którego użyłam w składzie zawiera mąkę żytnią razową typ 2000 (z upraw ekologicznych mielona na kamiennych żarnach) oraz wodę. A ilość błonnika już(...)ugotowaniu wynosi 9,5 g/100 g, pamiętajmy, że dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy

Życie na widelcu
Tartaletki makaronowe 216

wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków foremek. Ech… szkoda, że mało go widać. Składniki (na 5 tartaletek): 1 mała cebula około 70 g makaronu „Czarniecki” świderek 1 gruby plasterek boczku 1/2 małej czerwonej papryki 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu 100 g słodkiej śmietanki 18% 5 pomidorków koktajlowych plasterek masła sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować(...)osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać boczek z cebulką, jajko, śmietankę i parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie masłem. Ugotowane świderki przyciąć i ostrożnie ustawiać we wgłębienia boków tartaletek. Na środek każdej foremki położyć umytego i osuszonego pomidorka koktajlowego. Tartaletki wypełniać przygotowaną masą, uważając aby nie ruszać makaronu. Wstawić

Oryginalny smak
Pulpeciki w sosie pomidorowym 295

mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie łamie podczas gotowania. składniki: 1 opakowanie makaronu Czaniecki a'la italiana świderek 500 g mielonego mięsa z indyka 1,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 2 liście laurowe Kamis sól

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa z cukinią 256

pomidory, przyprawy i zapiekanka gotowa :) Do naszej zapiekanki wykorzystaliśmy udka z cebulą , zostały one z jednego z poprzednich obiadów. Składniki na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem: 400g makaronu świderki/ rurki 4-5 udek z kurczaka 300g sera mozzarella 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 cukinie 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Przepis na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka makaronowa z serami 71

zapiekankę makaronową z tuńczykiem w delikatnym sosie serowym. Szybka i łatwa wykonaniu, gwarantuje udany obiad nawet w tygodniu. Polecam Składniki: 200 g razowego makaronu świderki  120 g tuńczyka w puszcze  50 g sera pleśniowego 50 g sera mozzarella   150 ml śmietany

Wymiar Zdrowia
Zapiekanka makaronowa z serami 82

zapiekankę makaronową z tuńczykiem w delikatnym sosie serowym. Szybka i łatwa wykonaniu, gwarantuje udany obiad nawet w tygodniu. Polecam Składniki: 200 g razowego makaronu świderki  120 g tuńczyka w puszcze  50 g sera pleśniowego 50 g sera mozzarella   150 ml śmietany

Wymiar Zdrowia
Czwartek: Pizza pasta 101

Ciebie. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Przepis pochodzi z bloga rachelcooks.com Składniki: 200 g makaronu warzywnego (z ciecierzycy, soczewicy) lub zwykłego typu rurki, świderki 1 szklanka sosu marinara (według tego przepisu ) Kilka plasterków salami Garść pomidorów koktajlowych Garść szpinaku 1 kulka mozzarelli Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek posiekanych listków bazylii Łyżka oleju Sól

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i kukurydzą 117

Prosta i szybka zapiekanka makaronowa z kiełbasą i kukurydzą. Zamiast kiełbasy można użyć szynki - też będzie pysznie! Składniki: 400 g makaronu (świderki, kokardki, penne) 300 g kiełbasy (lub szynki) 1/2 puszki kukurydzy 1 szklanka śmietanki kremówki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 200 g żółtego sera Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki

Kocham..lubię..gotuję..
Sałatka makaronowa z ciecierzycą, papryką i ogórkiem 180

pychotkę. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki makaronowej: 1 puszka gotowanej ciecierzycy 2 zielone ogórki 1 średnia słodka cebula 1 zielona papryka 1 ząbek czosnku 1 szklanka surowego makaronu fusilli (świderki) najlepiej z pszenicy durum 3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia 3 łyżki soku z cytryny Posiekany świeży koperek według uznania Przyrządzanie sałatki makaronowej zaczynamy od ugotowania

Gotujemy i jemy
Ekspresowa pomidorowa 84

natur, sól, pieprz, lubczyk 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego 1,250 l wody do podania: makaron krótki, np. nitki, świderki, kolanka lub ryż PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram. Marchew i pietruszkę siekam w talarki. Cebulę obieram i kroję na pół, przesmażam ją na suchej patelni aż się zarumieni. Selera obieram

Zasmakuj Kuchni
Wtorek: Makaron primavera 75

sosu. Jest to bardzo lekkie i odświeżające danie. Pysznie smakuje na ciepło, ale można je zjeść również na zimno i potraktować jak makaronową sałatkę. Składniki: 200 g makaronu: rurki, świderki 1 mała cukinia 5-6 łodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól i pieprz Pesto Garść orzechów

Niedzielny kucharz
Czwartek: Sałatka z arbuza, sera i makaronu  98

prosciutto oraz sałatkę z arbuzem i chmurkami z koziego sera Sałatka z arbuza i sera pecorino Składniki: 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę) 1 szklanka makaronu świderki 1 mały ogórek 50 g fety lub pecorino Garść pomidorków koktajlowych Garść roszponki lub rukoli Dresing Sok z małej cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
Sałatka makaronowa z ciecierzycą, papryką i ogórkiem 136

pychotkę. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki makaronowej: 1 puszka gotowanej ciecierzycy 2 zielone ogórki 1 średnia słodka cebula 1 zielona papryka 1 ząbek czosnku 1 szklanka surowego makaronu fusilli (świderki) najlepiej z pszenicy durum 3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia 3 łyżki soku z cytryny Posiekany świeży koperek według uznania Przyrządzanie sałatki makaronowej zaczynamy od ugotowania

Korniszonki