Niedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci. Składniki: - 250 g masła - 3 szklanki mąki - ½ szklanki cukru - 4 łyżki miodu - 2 jajka - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło
Kulinarne życiePamiętacie jak pisałam o świątecznym spacerze i grudniowym grzybobraniu ? To był bardzo owocny spacer bo przyniosłam z niego aż 3 gatunki świeżych grzybów. Skoro nazbierałam to trzeba było przerobić. Część zimówek trafiło do pysznej zupy grzybowej , uszaki ususzyłam na później a boczniaki wylądowały w bardzo smacznej tarcie. Właśnie tej, którą pokazuję Wam dzisiaj. Oczywiście możecie użyć boczniaków kupionych w sklepie
Smaczna PyzaSiema! To już 24 raz jak Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy gra, by zebrać pieniądze na zakup specjalistycznego sprzętu dla szpitali. Zdania na temat samej idei Orkiestry jak i osoby Jurka Owsiaka są podzielone. Jedni popierają Orkiestrę całym sercem, inni nazywają Jurka złodziejem. Nasze zdanie jest takie, że nawet jeśli Jurek Owsiak zarabia na Orkiestrze kupę hajsu to mu się
W kuchni Katieświąteczny poranek zapraszam na pyszne ciasteczka z marmoladą. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Każdy może je bez problemu upiec i będzie zadowolony z efektu końcowego. Do ciasta nie dodałam ani grama cukru, gdyż słodycz marmolady jest wystarczająca. SKŁADNIKI: 200g margaryny, 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki śmietany 18%, szczypta soli, marmolada różana. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę
Tradycyjna kuchnia Kasirozmiarów dom. Całe szczęście, jestem urodzoną planistką, więc miałam zrobioną szczegółową listę z zadaniami i konkretnymi datami, więc porządki i gotowanie ogarnęłam bez problemu. Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie. Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła
Cakes By KejtKochani zapraszam na przepis miesiąca , którego tematem jest poświąteczny detox. Świąteczne obżarstwo pewnie co nie którym nie wyszło na dobre. Lekkie i wegetariańskie potrawy czy owocowo warzywne koktajle to dobry początek na zrzucenie zbędnych kilogramów. Poświąteczny detox bez mięsa, alkoholu czy szybko przyswajalnych węglowodanów to niesamowita odnowa dla organizmu. Miesiąc z detoxem to również ulga dla portfela. Warzywa, jaja, owoce
codojedzeniaMimo, że już po świątecznym przepychu na stole i noworocznych postanowieniach wielu osób odnośnie nie jedzenia słodkiego postanowiłam mimo to pokusić trochę pysznym smakołykiem. Moje Motto "domowe nie tuczy",a więc: Miodownik z karmelizowanymi orzechami, pyszną masą serową i dżemem lekko kwaskowatym,który przełamuje smak słodkości. Przepyszne połączenie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 czas pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika
Kubki smakuMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy
Kuchenne zapiski EdytyWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPostanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć
Kubki smakubliny z kawiorem Dziś na śniadanie przyrządziłem bliny z dodatkiem gryczanej mąki i muszę szczerze przyznać, że te delikatne placuszki stanowią doskonałą odmianę, po świątecznych obfitych posiłkach. składniki dla trzech osób 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki gryczanej ( ja zmieliłem w młynku do kawy niepalone ziarno gryki) 1/3 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju
Miód i pieprzRoladki łososiowe z mascarpone na krakersach to doskonała propozycja na zbliżającego się Sylwestra. Przepis znalazłam w świątecznym dodatku do gazety telewizyjnej, wypróbowałam i polecam :) Składniki ( na ok. 16 sztuk ) - 25 dag łososia wędzonego w plastrach - 30 dag serka mascarpone - 3 łyżeczki miodu - paczka solonych krakersów Do dekoracji - czerwony kawior - koperek Wykonanie Plastry łososia ułożyć na folii spożywczej tak aby powstał
Kuchnia z widokiem na ogródpowitanie Nowego Roku. Nie inaczej jest w tym roku. W okresie świąt, szef kuchni Maciej Majewski przygotował specjalną pięciodaniową kolację, która odzwierciedlała smaki polskiej i francuskiej kulinarnej tradycji świątecznej. Ale to już za nami teraz czas szykować się na bal. W tym roku, zabawa będzie odbywała się w wyjątkowym kabaretowym stylu ze spektakularnym rewiowym pokazem przygotowanym przez Teatr Sabat Małgorzaty
królestwo garówgodziny, co pomogło wyrównać smaki. Gdyby Wam się to również przydarzyło (nie powinno, ponieważ w przepisie zmniejszyłam ilość soli), znacie już sposób :) Przepis znalazłam w świątecznym wydaniu „Korso kolbuszowskiego” (nr 50 z 2015 r.), w którym gospodynie z lokalnych kół gospodyń wiejskich dzieliły się swoimi przepisami. Ten akurat przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Krzątce, dlatego danie
Trzeci talerz