soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam, do tego jest bardzo smaczny. Doskonale sprawdzi się, na przyjęciu, rodzinnym obiedzie, świątecznym stole a także na kanapce zamiast wędliny. Jeśli chcemy żeby danie było mniej kaloryczne możemy pozbyć się skóry z udźca oraz do marynaty nie dodawać aż tyle oleju. Sama testowałam smakuje
Kuchnia Pełna Pasjiwierzch wykładamy podduszone jabłka. Ten sernik, to kolejny mój ukłon w stronę jesiennych smaków i aromatów :). Lecz również - i tu wybiegnę troszeczkę w przyszłość - może być także sernikiem świątecznym...;) Polecam :). Ciasto czekoladowe: 110 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 150 g masła 50 g cukru trzcinowego 80 g miodu 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Opowieści z piekarnikapowidłami. W tym roku niestety ceny węgierek - to najlepsza śliwka na powidła - są dosyć wysokie, ale parę słoiczków na zimę trzeba koniecznie zrobić. Powidła będą przecież też potrzebne do świątecznego piernika staropolskiego . Powidła można też zrobić w piekarniku, zerknijcie na ten przepis klik . Do moich powideł nie dodaje cukru, bo nie lubimy, żeby były zbyt słodkie. Takie lekko kwaskowe
Kulinarne przygody Gatityustach polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie śmietanowym to niezwykłe danie , które św ietni e sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Sos śmietanowy idealnie komponuje si ę z polędwiczkami tworząc eleganckie, wytworne i niezwykle apetyczne danie . Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym - Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych sól, pieprz
Słodka Stronaprzerobienia tradycyjnego włoskiego deseru Tiramisu na wersję piernikową, no bo czemu nie? :) Wyszło bardzo pysznie, sprawdźcie sami! Dla kogo: dla kochających pierniki dla lubiących kuchenne innowacje dla chcących poczuć świąteczny klimat Składniki: 200ml mocnej kawy 150g pierników (u mnie katarzynki bez polewy) 4 łyżki cukru (najlepiej pudru) 250g sera mascarpone 2 żółtka i 1 białko łyżka likieru lub syropu
Mania WypiekaniaMiałam problem z nazwaniem tej zupy:). Choć dla wielu osób bigos to kapusta w wersji świątecznej, ciężki, mocno mięsny, z kiszoną kapustą, to u mnie w domu nazywa sie tak również młodą kapustę przygotowywaną z kiełbasą. Uwielbiam zwłaszcza płynną część takiego bigosiku, tak powstał pomysł na zupę. Jedna z lepszych jaka powstała w mojej kuchni:). 1 główka kapusty
Szefowa kuchniBabka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Poniżej kilka pomysłów na ten i inne wypieki typowo Wielkanocne. A więcej świątecznych przepisów znajdziecie: TUTAJ . Babka zebra Babka cynamonowa Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Keks Piaskowiec Pisanka
Lena GotujeFilip z Konopii z żołądkami ale jakoś w tym roku z racji tego, że wyjeżdżam na Święta (pierwszy raz od 8 lat) mało u mnie na blogu typowo świątecznych potraw. Zapraszam więc na żołądki :). Duszone żołądki 1,5 kg żołądków drobiowych 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oleju 2 łyżki papryki słodkiej w proszku słoiczek koncentratu pomidorowego
Pieguskowa Kuchniawiedziałam na jaką wysokość mi urośnie, więc boki wylepiłam ciastem na całej wysokości blaszki. Moim zdaniem dodało mu to tylko uroku. To będzie jedna ze słodkich pozycji na moim świątecznym stole. Mam nadzieję, że spodoba się chociaż części z Was i również upieczecie ten sernik z makiem na zbliżające się Święta:). SERNIK Z MAKIEM /tortownica o średnicy 25 cm CIASTO
Pieguskowa KuchniaŚwiadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę
Pieguskowa KuchniaSałatka grzybowa polana zrobiła furorę na moich imieninach. Pięknie wyglądała i była bardzo smaczna. Śmiało można ją podać nawet na świąteczny stół. Uprzedzę Wasze pytanie i od razu odpowiem- nie rozpadnie się jeżeli dobrze podociskacie każdą warstwę tej sałatki. Będę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych
Pieguskowa Kuchniaobiektywem 😃 Dzisiejszy sernik marchewkowy z pastą orzechową przypadł do gustu przede wszystkim ludziom więc mamy nadzieję, że i Wam posmakuje! W końcu można go wykonać nie tylko w okresie świątecznym 😏 Składniki (śr: 18cm): Spód orzechowy -100g pasty orzechowej A.F.P -50g ekspandowanego ziarna -5 łyżek płatków opiekanych -110g moreli niesiarkowanych Sernik marchewkowy Pasta marchewkowa: -500g obranej
Candy PandasDzisiaj mam dla Was klasyczny pomysł na Wielkanoc. Sos tatarski od lat króluje na moim świątecznym stole. Główną bazę sosu stanowią marynowane warzywa i majonez. W zależności od kraju można spotkać przepisy w których używa się samego żółtka, ale moim zdaniem dużo lepszy jest z całym jajkiem, no i co najważniejsze nic nam się nie marnuje. Bardzo często podstawowe składniki
PatiGotujenadejdzie Wielkanocny poranek Niech spełnią się życzenia tęczowych pisanek… Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych, Bogatego zająca i kurczaczków puszystych. Świątecznego nastroju, biesiady obfitej, Lukrowego baranka, a w dyngusa – głowy wodą zmytej! Życzy Pati A oto zdjęcie co znalazło się u mnie w koszyczku. Obowiązkowo pisanki, chleb, wędlina, babka, sól i słoiczek chrzanu . Dodatkowo udało mi się dostać w sklepie
PatiGotujemoje ulubione ciasto! Jest dość słodkie, ale krem śmietankowy, który nie zawiera cukru, idealnie balansuje smaki. Sprawdzi się świetnie zarówno jako weekendowe ciasto do kawy, jak również jako świąteczny wypiek. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem ponieważ ciasto jest z dodatkiem miodu co sprawia, że jest dość twarde i musi trochę zmięknąć pod wpływem kremu. Ciasto
PatiGotuje