świąteczny - 1015 przepisów (strona:24/68)

Noworoczna pierś kaczki w soku jabłkowym i cydrze 290

Witamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Ananasowa radość z chia. Lekkie i zdrowe śniadanie pełne smaku. 181

Czasem nie ma nic piękniejszego niż prostota i smak. Po świątecznych i sylwestrowych przysmakach zapragnęłam wrócić do zdrowszych i szybkich rozwiązań. Uwielbiam łączyć smak moich ukochanych ananasów z różnymi dodatkami. Dziś zapraszam Was na proste, pyszne, lekkie i pożywne śniadanie. Wy również zasmakujcie się w ananasowej radości z chia :) A skąd taka nazwa? No cóż... taka szklaneczka z samego rana

Słodkie okruszki
Tort makowy 138

Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć

Kubki smaku
Herbaciane babeczki owsiane z owocami 168

Dziś zapraszam Was na zdrowszą wersję słodkości. Po świątecznych przysmakach zapragnęłam przygotować coś szybkiego, w zupełnie innej, zdrowszej odsłonie. Płatki owsiane bardzo często goszczą na moim stole. Przeważnie w wersji tradycyjnej. Takie zdrowe śniadanie w miseczce, to idealny początek dnia. Dziś jednak przedstawię Wam coś zupełnie innego. Nie będzie, to bynajmniej śniadanie, choć pewnie takie babeczki o poranku sprawdziłyby się

Słodkie okruszki
bliny z kawiorem 163

bliny z kawiorem Dziś na śniadanie przyrządziłem bliny z dodatkiem gryczanej mąki i muszę szczerze przyznać, że te delikatne placuszki stanowią doskonałą odmianę, po świątecznych obfitych posiłkach.  składniki dla trzech osób 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki gryczanej ( ja zmieliłem w młynku do kawy niepalone ziarno gryki) 1/3 szklanki mleka  2 jajka 1 łyżka oleju

Miód i pieprz
Roladki łososiowe na krakersach. Szybka przekąska imprezowa. 428

Roladki łososiowe z mascarpone na krakersach to doskonała propozycja na zbliżającego się Sylwestra. Przepis znalazłam w świątecznym dodatku do gazety telewizyjnej, wypróbowałam i polecam :) Składniki ( na ok. 16 sztuk ) - 25 dag łososia wędzonego w plastrach - 30 dag serka mascarpone - 3 łyżeczki miodu - paczka solonych krakersów Do dekoracji - czerwony kawior - koperek Wykonanie Plastry łososia ułożyć na folii spożywczej tak aby powstał

Kuchnia z widokiem na ogród
Hotel Sofitel Warsaw Victoria 117

powitanie Nowego Roku. Nie inaczej jest w tym roku. W okresie świąt, szef kuchni Maciej Majewski przygotował specjalną pięciodaniową kolację, która odzwierciedlała smaki polskiej i francuskiej kulinarnej tradycji świątecznej. Ale to już za nami teraz czas szykować się na bal. W tym roku, zabawa będzie odbywała się w wyjątkowym kabaretowym stylu ze spektakularnym rewiowym pokazem przygotowanym przez Teatr Sabat Małgorzaty

królestwo garów
Schab peklowany – chudy, dietetyczny 186

godziny, co pomogło wyrównać smaki. Gdyby Wam się to również przydarzyło (nie powinno, ponieważ w przepisie zmniejszyłam ilość soli), znacie już sposób :)     Przepis znalazłam w świątecznym wydaniu „Korso kolbuszowskiego” (nr 50 z 2015 r.), w którym gospodynie z lokalnych kół gospodyń wiejskich dzieliły się swoimi przepisami. Ten akurat przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Krzątce, dlatego danie

Trzeci talerz
Ciasteczka kakaowe 216

składników. Zarobić gładkie ciasto.  Ciasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić. Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;) I już można się delektować pysznym kawałeczkiem ciasteczka

Lawendowe Niebo
SUM WIGILIJNY 163

powiecie na małą zamianę świątecznej ryby? Zamiast karpia sum pieczony w sosie  koperkowo - musztardowym?  Przepyszna jest ta ryba. Bardzo szybka w przygotowaniu, bez smażenia, bez babrania w mąkach,naprawdę warto spróbować. Pierwszy raz ją przygotowywałam i jadłam. W ogóle nie wiedziałam jak się za nią zabrać, na szczęście był to już gotowy filet - z całą nie dałabym rady

pieprzny smaczek
Wesołych Świąt! 135

Niech zapachy choiniki        i      świątecznych wypieków     sprawią, że te Święta        będą wyjątkowe pełne ciepła,     radości i miłości.     Wesołych Świąt

NA MOIM TALERZU
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia !!! 156

zbliżające się Święta Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani Czytelnicy smacznej kolacji wigilijnej, spokoju, szczęścia, rodzinnej atmosfery oraz samych cudownych świątecznych chwil. Gdy pierwsza gwiazdka zabłyśnie na niebie, niech w Waszych domach zagości radość z przebywania w gronie najbliższych. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zdrowy wegański majonez z nerkowców 156

nerkowców. W internecie nie brakuje przepisów na jego przygotowanie. Po kilku próbach, odnalazłam najbardziej odpowiadające mi proporcje. Bardzo zdrowy i pyszny majonez nadaje się idealnie nie tylko do świątecznych sałatek. Można go przechowywać w lodówce kilka dni. Składniki: - 75 g nerkowców - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka syropu z agawy/klonowego/ew.miodu - 2 łyżki oleju o neutralnym smaku

Smakuje zdrowo
Ryba w pomidorach 164

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Ryba w pomidorach to jedna z moich ulubionych wersji.  Zresztą w moim domu wszyscy ją lubimy i często jest przyrządzana - nie tylko w okresie świątecznym.   70 dag filetów rybnych 1-2 duże cebule 1-2 jajka mąka do obtaczania 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 100g koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz (polecam cytrynowy

Di gotuje
Kulka wieprzowa,pieczona. 217

zimno z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym. Dodatkowe zdjęcia wstawię później, ponieważ dopiero jest peklowane mięso.Jeszcze dzisiaj możecie to przygotować, ale dopiero jutro piec. Idealne na kolacje świąteczną. Kulkę umyć i osuszyć. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i bardzo drobno posiekać,dodać posiekany czosnek, obłożyć nimi mięso oraz lekko nożem nakłuć na głębokość

Kuchnia Pokoleń