właśnie...w jakim? Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiem za to, w jakim kierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków
My simple kitchenwsypaniu żelatyny. Kiedy ta wiosna, no kiedy... Jeszcze przed świętami postaram się o przepis na jakąś pyszną babkę :) Żeby nie było, że już całkiem u mnie nie-świątecznie
My simple kitchendomowe , nr 3/2011. A jak u Was przygotowania do świąt? Mi na szczęście pozostało już niewiele obowiązków :) A jakie mam plany? Przede wszystkim odpoczynek z bliskimi :) No a kosztowanie świątecznych smakołyków to już swoją drogą hihi.. ;) Wesołych Świąt
My simple kitchenSennie. Z kubkiem herbaty. Błądzę we własnych myślach... A Ty? Po prostu bądź... :* Pewnie już na sam widok świątecznych potraw dostajecie mdłości (jak każdy przejedzony człek po świętach), ale z racji, że na zdjęcie załapało się także ozdobne jajeczko i nijak nie można go inaczej skojarzyć jak ze świętami, ten post publikowany np. w maju byłby nonsensem. Zatem, po odprawieniu
My simple kitchenprzekonana w stu procentach ze względu na tłuszcz zawarty w masie, to w smaku serniczek jest naprawdę świetny. Moja rodzinka za nim przepada, dlatego nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole (obok Placka Niebo, który prezentowałam w poprzednim poście i makowca mojej mamy). Dla mnie trochę za słodki, więc jeśli nie lubicie przesłodzonych wypieków, zmniejszcie ilość cukru pudru w masie
My simple kitchenpoczekać na swoją kolej, ze względu na ograniczenia czasowe autorki :P Mam jeszcze w zanadrzu kilka zaległych propozycji. Jednak z racji, że dzisiaj rozpoczął się grudzień - okres oficjalnych wypieków świątecznych, na blogu na pewno pojawią się przepisy na ciasteczka :) Wracając jednak do ciasta - M nawet porządnie nie zjadł pierwszego kęsa i stwierdził, że jest zajebiste :) Ja się przyłączam do jego
My simple kitchenkilka przepisów na ciasteczka;) Mam nadzieję, że nie staję się monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre Rady. Świąteczne wypieki", nr 3/2005 Składniki: opłatki cukiernicze* 3 białka 300 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy
My simple kitchenświątecznym obżarstwie pora na coś nieco lżejszego :) Zanim nasze stoły zawojują warzywa i sałata majowa, chciałam się z Wami jeszcze podzielić sałatką, która powstała przy okazji czyszczenia lodówki :) Składniki: 1/2 kalafiora 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka curry Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy
My simple kitchenobiados... pizza! :D 6. Jeden z przepięknych zachodów słońca uchwyconych z naszej kuchni :) (w rzeczywistości są one jeszcze piękniejsze :)) 7. Przed Wielkanocą :) Koszyczek ze święconką i dekoracja świątecznego stołu - baranek z ciasta :) 8. Goście idą, goście! - czyli weekendowa cukiernia :) 9. No i znowu te paznokcie...;) Tym razem w wersji "blue" :) 10. Czegóż to się nie robi dla swojej drugiej połówki
My simple kitchentrudno uwierzyć, że wczoraj rozpoczął się listopad. Za dwa miesiące koniec roku a co za tym idzie, także coraz bliżej święta. Już powoli planuję listę świątecznych smakołyków ale póki co moja kuchnia jest jeszcze głęboko osadzona w tych jesiennych smakach. Przez przeciągający się remont nie załapałam się w tym roku na festiwal dyni co nie oznacza
My simple kitchenokien, pranie i wieszanie firanek, ścieranie kurzy i polerowanie podłóg. No i zrobiłam bigos. Kiedy w międzyczasie robiło się pranie. Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa
My simple kitchenKończy się (niestety) dłuuuuugi weekend świąteczny. Wielu z Was (w tym także i ja) wyruszy jutro do pracy. A po tak długim leniuchowaniu nie będzie to wcale takie przyjemne. Nie potrafię się przyzwyczaić do myśli, że jutro będę musiała podporządkować się dźwiękowi budzika :P Dzisiaj bardzo prosty i szybki w wykonaniu obiad. Składniki na farsz pewnie każdy
My simple kitchenprzedsięwzięciu i tak oto z dumą prezentujemy Wam nasz pierwszy owoc wspólnej pracy. Pierwszy numer powstał w oparciu o tematykę Wielkanocną. Znajdziecie w nim przepisy na potrawy oraz wypieki świąteczne. Mamy nadzieję, że nasz magazyn będzie dla Was dobrym źródłem inspiracji :) Miłej lektury!:) Więcej informacji na temat grupy "Babeczki" do poczytania w magazynie oraz na profilu grupy
My simple kitchenpierwszego kęsa. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Choć rzadko zdarza się aby ciasto starczyło na dłużej, bo znika w zaskakującym tempie. Może ten sernik znajdzie się na Waszym świątecznym stole? :) Powyższy przepis znajdziecie również w numerze "Chochla" (patrz - prawa strona). Ciasto na dużą blachę Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
My simple kitchenNiezastąpione do obiadu - czy to niedzielnego czy świątecznego. Mają wiele zwolenników jak i przeciwników. Buraczki. W mojej ulubionej wersji, czyli zasmażane. Wbrew pozorom nie ma wcale dużo pracy przy nich, wystarczy tylko dobrze rozplanować sobie czynności. Ja buraki gotuje dzień wcześniej a resztę przygotowuję następnego dnia. Zdecydowanie najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki: 1kg buraków 1 cebula 2 łyżki masła
My simple kitchen