Zastanawiałam się co dzisiaj zaprezentować na blogu i tak trafiło na kładzione kluski. Można je wykorzystać do dań z gęsiną, kaczką a zapewne gdzieś pojawią te dania się na świątecznym stole. Składniki: 1 szklanka mleka 2 jajka Mąka Sól Woda do gotowania 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli i mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto
Smaki EwyPrzyszedł czas na klasyczną sałatkę jarzynową. Pamiętam ją od zawsze, była obecna na sylwestrowym, świątecznym jak i imieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna. Składniki: 4 marchewki ( spore ) 4 ziemniaki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Groszek z puszki 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze ) 4 - 5 jabłek
Smaki EwyPropozycja na śniadanie lub na kolację, a może stanie się też inspiracją świąteczną. Nie znam osoby która nie lubi jajek, bo jajka są po prostu pyszne. Dzisiaj proponuję faszerowane. Ale będzie jajeczna rozpusta! Już się cieszę! Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk w sosie własnym rozdrobniony 1 puszka 15 zielonych oliwek 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu Pieprz
Smaki Ewyznękane nadmiarem świątecznego jedzenia żołądki polecam prostego w wykonaniu ale wyrafinowanego drinka z calvadosem. Trunek ten jest ostatnio raczej rzadko spotykany na sklepowych półkach - tym bardziej ucieszyłem się na jego widok. Degustowałem go kiedyś pod wpływem książki "Łuk triumfalny" E. Marii Remarque'a. Do dziś pamiętam sugestywne opisy spożywania Calvadosa i szegedyńskiego gulaszu! Drink niżej opisany opiera się na zasadzie
Smaki Ewypieczenia i na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Piec ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Przepisy Czytelników "Potrawy wigilijne i świąteczne
Kto ugości moich gości?piękną świąteczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowo- makowo- kokosowe z masą ajerkoniakową. Ciasto ucieszy podniebnie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku
Tradycyjna kuchnia KasiCiasteczka które nie tylko są fajnie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Mogą być ozdobą na świątecznym stole, słodkim upominkiem a na pewno słodką przekąską dla każdego małego jak i tego większego łasucha. To już wypróbowany kolejny fantastyczny przepis z tej strony. Składniki: 180 gram zimnego masła 200 gram cukru pudru 350 gram mąki pszennej 1 duże jajko
Słodka Kraina WypiekówCiasto, które łączy w sobie smak sernika i piernika jednocześnie, wilgotne, nie za słodkie a do tego smak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach. Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak. Przepis znalazłam tutaj. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki
Słodka Kraina WypiekówCiasto czekoladowe idealne za każdą okazję, u mnie gościło na świątecznym stole i bardzo smakowało. I pomimo sporej ilości czekolady wcale nie jest zbyt słodkie. Spróbujcie sami a na pewno je pokochacie. Składniki na ciasto czekoladowe: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego ( w temp
Słodka Kraina Wypiekówprzepisy ze zdjęciami zrobionymi przeze mnie. Na stronach tego bloga będzie można znaleźć przepisy na różne dania, od wytrawnych do słodkich, od prostych do trudnych, przez sezonowe i świąteczne. Mam zamiar też testować produkty a także asortyment potrzebny do wykonania danej potrawy. Będę także zamieszczać ciekawostki na temat żywności. Mam nadzieję że wybaczycie mi moje niedociągnięcia, ale mam problem
Camilla w kuchnipasują do wielu owoców. Dlaczego nie połączyć ich z jabłkami, które w sadach zaczynają opadać? Dla mnie prywatnie to połączeni, a do tego ciasto drożdżowe, przypomina niedzielne i świąteczne poranki w pewnym miejscu. Składniki : 2,5 kg mirabelek i jabłek (po obraniu i usunięciu pestek) ok. 0,5 kg cukru Nad kształtem mirabelek po usunięciu pestek nie należy się
Weekendy w domu i ogrodziekońcu zbliżają się święta, a z nimi cała ta krzątanina w kuchni, którą naprawdę lubię. Dzisiaj był u mnie już ostatni dzień na uczelni przed przerwą świąteczną, jutro natomiast z samego ranka wyjeżdżam do domu po naprawdę długiej nieobecności. Jedynie co, to pogoda nie zachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez
psgotujemyświęta, mnóstwa radości i wspaniałego czasu spędzonego w gronie najbliższych Wam ludzi. Oprócz tego życzę Wam mokrego Dyngusa i przepysznej święconki. Wesołych Świąt! Żeby dodatkowo osłodzić Wam ten świąteczny czas zapraszam Was na mazurek czterowarstwowy z przepisu Siostry Anastazji. Święta stwarzają doskonałą okazję do tego, by wypróbować kolejne przepisy z jakże bogatych jej propozycji na wspaniałe wypieki. Muszę przyznać
psgotujemyPogoda dziś dopisuje, czasu jak zwykle niedostatek, a więc w króciutkim wpisie zaprezentuję omlet biszkoptowy na słodko. Po świątecznym obżarstwie w dalszym ciągu mam wielką ochotę na słodkie przysmaki, a więc omlet jest czymś w rodzaju przejściowego odzwyczajania się od olbrzymiej ilości przepysznych ciast - bo to największy grzech podczas świąt. Słodkie danie przynajmniej zlikwidowało kolejne, słodkie przekąski między posiłkami
psgotujemyZgodnie z zapowiedzią przedstawię dziś porady dotyczące przygotowywania perfekcyjnego ciasta kruchego. Mam nadzieję, że choć troszkę Wam się przydadzą zarówno podczas świątecznych przygotowań, jak i innych okazji. Ciasto kruche jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast, jednak przepisów na nie są setki, i różnią się przede wszystkim co do proporcji - bo składniki w większości są niemal identyczne - mąka, masło, jajko
psgotujemy