świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:324/611)

Radosnych Świąt Wielkanocnych 116

mazurki na Waszym świątecznym stole koncertowały tak słodko jak co roku,  aby zajączki wielkanocne nie skąpiły Wam podarków,  a dobry Bóg - swojej łaski.  Wesołego Alleluja! Zapraszam też na mój kącik potraw Wielkanocnych

Kuchnia co dnia
Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami 158

Moja propozycja na świątecznego śledzia po włosku. Włoskie dodatki pasują do naszego przyjaciela z Bałtyku. 300 gram solonego śledzia 100 ml białego octu winnego suszone pomidory w zalewie z oliwy oliwa z oliwek ok 100 ml puszka czarnych oliwek suszona bazylia  Śledzie namocz w wodzie na ok 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe

AZgotuj!
Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami 129

świąteczny obiad proponuję kaczkę duszoną w soku z pomarańczy z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem na sypko  4 uda kaczki 2 szklanki soku z pomarańczy anyżek 2 goździki 2 ząbki czosnku świeży imbir 2 cm sos sojowy ok 4 łyżek płatki papryczki

AZgotuj!
Croquembouche na świąteczny stół 160

był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka  wody szczypta soli 100-120  gram masła 1 łyżeczka cukru szklanka mąki 4  jaja Wodę, sól, masło

AZgotuj!
Luksusowa galaretka z octu balsamicznego do pasztetów, serów 166

prezent dla bliskich, zrobisz ją szybko i zrobisz wrażenie. Przygotuj małe słoiczki. Można ją zrobić z różnych octów smakowych: jabłkowego i malinowego czy z białego wina. Idealny dodatek do świątecznych potraw. 250 ml czerwonego octu balsamicznego 1 szklanka cukru żelującego Ocet wlej do rondla, kiedy będzie się gotował wsypuj wolno cukier żelujący i energicznie mieszaj trzepaczką kilka minut. Gesty płyn

AZgotuj!
Sernik czekoladowy z pomarańczą na makowym spodzie (ciasto bezglutenowe) 174

Świąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku. Masa serowa: 500 gram sera trzykrotnie zmielonego  1 opakowanie serka mascarpone  4 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt  1 łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów 50 gram

AZgotuj!
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 168

Zobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;)  korpus z kaczki  skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży  gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili  makaron

AZgotuj!
Zupa rybna 157

swój wyjątkowy smak,  zawdzięcza lekko pomidorowej "nucie".  Polecam ją bardzo gorąco wszystkim wybrednym osobą , którzy poszukują aromatycznych i bogatych w smak zup. Jest to idealne rozwiązanie na świąteczny obiad. Składniki: - filet z dorsza - filet z okonia - cebula - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki chili w proszku - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 puszka pomidorów - 2 marchewki - pietruszka - seler

Pan i Pani Smith w kuchni
Keks 125

Jeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany .  Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo

Corner With Recipes
Piernik 196

Wracając do świątecznego klimatu - piernik. Zdjęcie z zeszłorocznych świąt. Wiadomo, że najlepszy jest nie od razu po upieczeniu, jeśli macie wystarczająco dużo silnej woli, żeby przetrwał dłużej. Ja i moi bliscy nie należymy do tej grupy i pieczone słodkości znikają szybko, zdecydowanie za szybko ;) Piernik Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej* - 3/4 szklanki miodu - 1 szklanka mleka - 50 g masła

Corner With Recipes
Sałatka z marchewki i fasolki 166

Witam się po dłużej świątecznej nieobecności :) Dzisiaj proponuje Wam wiosenne kolory i smaki. Jest to propozycja na lekki lunch bądź dodatek do mięsa. Sałatka jest bogata w błonnik i przyjemnie chrupie za sprawą prażonego słonecznika. Polecam! Składniki: 3 marchewki 300 g fasolki szparagowej 1-2 łyżki oliwy lub masła klarowanego 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka

Moja Galeria Smaku
W czym piec ciasto ??? 206

Garneczki Forma silikonowa do muffinek RED 75259 - 20,90 zł Tala Papilotki foliowane 32 szt. złote 5292 - 9 zł  Tescoma Ule Foremki do ciastek Pszczeli Ul DELICIA 3X Świąteczne 631646 - 19.9 zł  Forma do magdalenek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 161

dłuższa, niż przypuszczałam. Święta w tym roku chyba będą znów bardziej podobne do tych grudniowych(u mnie właśnie pada śnieg :D). Powoli układam sobie w głowie plany dotyczące wypieków świątecznych, a dziś zapraszam na chleb. Dokładnie ten piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami(piekąc dla siebie korzystam właściwie z dwóch

FitKot
Ciasteczka z nasionkami i miodem 159

Przerwa świąteczna minęła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć moich wypieków :( W związku z tym dziś kolejny przepis na zdrowe ciasteczka. Są bardzo smaczne, chociaż lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis. Miłośnikom bardziej słodkich smaków lub osobom, które nie lubią słonych wypieków polecam dodanie jedynie szczypty soli(w oryginalnym przepisie to aż łyżeczka, przez co ciastka przypominają krakersy). Ciasteczka

FitKot
Pasztet wykwintny z morelą. 207

Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania