ciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w celofan przypięłam kokardę i dołączyłam bilecik z życzeniami. Moje serca miały wysokość 14cm i szerokość u góry 12,5cm. Wcześniej przygotowałam sobie szablon z kartonu o tych właśnie wymiarach przy pomocy którego wycinałam serca z ciasta
Wiem co jempamiętam kiedy ostatnio piekłam sernik. Za to serniki na zimno są u nas dość często. Nie mogło więc zabraknąć go również na świątecznym stole. Tym razem była to wersja czekoladowa na kruchym kakaowym spodzie i wiśniami na górze. Zniknął błyskawicznie i co niektórzy domagają się powtórki na Nowy Rok. Ja mam jednak nieco inny pomysł na sernik noworoczny. Jaki, przekonacie
Wiem co jemWyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku
Wiem co jemjuż ostatni dzwonek by nastawić ciasto na świąteczny piernik dojrzewający. Przepis na ciasto pod tym linkiem http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2011/11/piernik-staropolski-etap-i.html. Piernik jest wyśmienity, wilgotny i aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i nie sprawia trudności w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet początkująca kuchareczka
Wiem co jemgdzie ulatnia się dużo pary wodnej w czasie gotowania, nawet po kilku dniach nie straciły swej kruchości dzięki zawartości mąki ziemniaczanej. Myślę, że wejdą na stałe do kolekcji moich świątecznych wypieków, bo mnie Święta Bożego Narodzenia nie kojarzą się z aromatem przypraw korzennych ale właśnie z zapachem czekolady i pomarańczy. Takie moje wspomnienia z dzieciństwa.” Czytaj więcej
Wiem co jemwszystkim miejsce kryjówki. Prawda jest jednak chyba taka, że o tej porze młode gęsi osiągają idealną wagę i wielkość nadającą się do faszerowania." Źródło informacji: "Polskie tradycje świąteczne" Ewa Ferenc Czytaj więcej
Wiem co jemorzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych udek. Słodycz buraków przełamana odrobiną soku cytrynowego świetnie się skomponowała z ich owocowym nadzieniem. Wyszło z tego pyszne danie godne świątecznego stołu. Do przygotowania tego dania użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału serca i wspomaga walkę nadciśnieniem
Wiem co jemnadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy
Wiem co jemIdealna na rodzinne śniadanie, ale nie takie szybkie, codzienne, tylko bardziej sobotnie lub świąteczne. Kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć i kiedy wszyscy zazwyczaj dłużej posypiają. Nawet jeśli wstaniemy przed wszystkimi by na luzie i w spokoju przygotować takie niecodzienne śniadanie to nie będzie to blady świt. Zdążymy i my się wyspać. Możemy też usmażyć naleśniki poprzedniego dnia i wstawić
Wiem co jemparze roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym. Lekko i pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu. E-book dostępny jest pod tym linkiem
Wiem co jemdziś. Wspomnienie tej chwili powraca jak bumerang w każde Święta Bożego Narodzenia. Pewnie dlatego dla mnie mają one smak i zapach czekolady. Nie może więc zabraknąć na naszym świątecznym stole czekoladowego akcentu. W tym roku będzie to tort orzechowy z kremem truflowym. Czytaj więcej
Wiem co jemuporządkowanie kuchennych szafek. Okazało się, że moje kupowanie "na wszelki wypadek" zakończyło się totalnym zawaleniem spiżarni. W związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam
Kuchenne zapiski EdytyNajpyszniejsza babka, jaką dotychczas jadłam. Kajmakowa, pachnąca, polana kajmakową polewą i posypana uprażonymi migdałami. Pomimo dużego wyboru świątecznych ciast na stole, prawie cała została zjedzona już pierwszego dnia. A ten mizerny kawałeczek, który mi pozostał, doskonale smakował na drugi dzień do porannej kawy :) Nie wiem jak długą drogę przeszedł oryginalny przepis, ja wypatrzyłam go na blogu Iziony Babka kajmakowa Czytaj
Kuchenne zapiski Edytyczas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet
Kuchenne zapiski Edytyprzecież chyba się nie liczą? :) Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty